Doğa Araştırmaları Derneği Başkanı Osman Erdem, Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) verilerine göre yeryüzündeki 8 bin 400’den fazla yaban hayvanı ve bitki türünün neslinin kritik düzeyde olduğunu bildirdi. Erdem, “Sanayi devriminden bu yana yaşanan gelişmelerin, yaşamı pek çok alanda kolaylaştırsa da ne yazık ki orman, bozkır ve sulak alanlar gibi birçok doğal yaşam ortamında tahribatlara yol açtı” diye belirterek, dünyanın akciğerleri olarak bilinen tropikal ormanların hızla yok olmaya, atmosfere verilen sera gazları nedeniyle iklimlerin değişmeye başladığını hatırlattı.
Yok olma hızı çok yüksek
Tüm canlı yaşamın tehdit altında olduğunu söyleyen Erdem, “Her üç saniyede bir, dünyada bir futbol sahası büyüklüğünde ormanı kaybediyoruz. Son 300 yılda dünyadaki sulak alanların yüzde 87’si, 1970’ten bu yana yüzde 35’i denizel biyolojik çeşitlilik için en önemli ekosistemlerden olan mercan resiflerinin yüzde 50’sinden daha fazlası yok oldu” dedi. Erdem, “Hükümetler Arası Bilim-Politika Platformu (IPBES), yeryüzündeki canlı türlerinin yok olma hızının, son on milyon yıldaki ortalamadan en az yüzlerce kat daha yüksek olduğunu, habitatın tahribatından dolayı yaklaşık 1 milyon canlı türünün risk altında olduğunu söylüyor” diye belirtti.
Türkiye’de türler yok oluyor
Erdem, Türkiye’nin biyolojik çeşitlilik bakımından önemli ülkelerden biri olmasına karşın durumun kötü olduğunu kaydederek, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre ülke genelindeki alageyik sayısının 100 bin olması gerekirken bugün 500 civarında, ceylan sayısının 30 bin olması gerekirken 2 bin civarında, dağ keçisi sayısının ise 120 bin olması gerekirken bugün 5 bin civarında olduğunun altını çizdi.
EKOLOJİ SERVİSİ