Rojava Devrimi’ne dair deklarasyon yayımlayan ünlü yazar, sanatçı ve bilim insanlarından oluşan 26 isim, Rojava’nın alternatif ortak geleceği belirleyebileceğine dikkat çekerek, Türkiye’nin saldırılarının durdurulmasını istedi
Farklı ülkelerden ve farklı meslek gruplarından 26 isim, “Rojava’nın 10. Yılını Kutluyoruz: Tehdit Altında Vizyoner Bir Sosyal Deney” başlığıyla deklarasyon yayımladı. Noam Chomsky, Claudio Miranda ve Silvia Federici Emeritierte gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 26 kişi, Türkiye’nin saldırılarının önlenmesi için Suriye’nin kuzeydoğusunda hava sahasının kapatılmasını istedi.
Rojava Devrimi’nin önemine dikkat çekilen deklarasyonda “On yıl önce, bu yüzyılın en acımasız katliamlarından biriyle birlikte hayırlı bir deney başladı. Rojava Devrimi 2017 yılına gelindiğinde Kürtler, Araplar, Süryaniler, Türkmenler, Ermeniler, Êzidîler ve diğerleri olmak üzere 5 milyon insanı kapsıyordu. Dünyanın en demokratik anayasalarından biri tarafından yönlendirilen Rojava halkı, halk meclislerine, toplumsal cinsiyet eşitliğine ve azınlıkların radikal bir şekilde dahil edilmesine dayanan merkezi olmayan bir özyönetim sistemi kurdu” denildi.
Rojava’nın yanında durmak…
Rojava Devrimi’nin sosyal ve siyasi yaşamın her kademesinde kadın liderliğinin gerekliliğini, toplum temelli onarıcı adalet sistemini, tüm canlılara saygıyı ve yenileyici tarımı kabul ettiğine vurgu yapılan deklarasyonda, şunlar kaydedildi: “Rojava’nın yanında durmak, özerkliği geri kazanma ve ulus-devletlerin, kapitalizmin ve ataerkilliğin ötesinde somut yaşam biçimlerini deneme çalışmalarına katılmak demektir. Topluluk ilk kurulduğunda 10. yıl dönümü pek olası görünmeyebilirdi ancak varlıklarını sürdürmeleri, eylemlerinin sonuçlarını isteyerek kabul eden Rojava halkının olağanüstü direncinin ve bağlılığının bir kanıtıdır.”
‘Erdoğan şu anda savaş tamtamları çalıyor’
Rojava’nın yıl dönümüne daha da yıkıcı bir saldırı tehdidiyle girildiğine dikkat çeken imzacılar, uluslararası güçlerin pozisyonlarına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Erdoğan şu anda savaş tamtamları çalıyor ve muhtemelen gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde milliyetçi duygulardan faydalanmayı umuyor. Erdoğan’ın yakın zamanda İsveç ve Finlandiya’ya yaptığı şantajın da gösterdiği gibi, Türkiye NATO müttefiklerinin zımni ve/veya açık desteği olmadan bu planı hayata geçiremez. Bu arada ABD de kendi stratejik gündemine hizmet etmek için Makyavelist bir ikili oyun oynamaktadır.”
Rojava Devrimi dünyaya alternatif vizyon sunuyor
Küresel öneminin on yıl öncesine göre daha da önemli olduğu bir zamanda Rojava’nın geleceğinin büyük bir risk altında olduğunu belirtilen deklarasyonda, şu vurgu yapıldı: “Liberal demokrasiler iklim kaosu, türlerin kitlesel yok oluşu, gıda sistemlerinin çöküşü, sosyal ve ırksal adaletsizlik ve diğer acil krizleri ele almaktan aciz görünürken ve totaliter iktidar iddialarıyla giderek daha fazla karşı karşıya kalırken, Rojava Devrimi -Meksika’daki Zapatistalar ve dünyanın dört bir yanındaki diğer benzer hareketlerle birlikte- siyaseti değerli ve gerekli toplumsal dönüşüm için kolektif bir güç olarak yeniden canlandırmak için zorlayıcı bir alternatif vizyon sunuyor.”
Rojava’da olanlar kolektif geleceğimizi belirleyebilir
Rojava’daki 34 siyasi parti ve hareketin Suriye’nin kuzeydoğusundaki hava sahasını kapatma ve “saldırılarını önlemek ve insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı hesap vermesi için Türk devletine baskı yapma” çağrısını destekleyen imzacılar, son olarak neden Rojava’nın yanında durulması gerektiğini şöyle dile getirdi: “Etkili olabilmek için dayanışmamız sözlerin ve çağrıların ötesine geçmelidir. Rojava’nın yanında durmak, özerkliği geri alma ve ulus-devletlerin, kapitalizmin ve patriyarkanın ötesinde somut yaşam biçimlerini deneme çalışmalarına katılmak anlamına gelir. Bu köhnemiş sistemlerin üstesinden hemen gelemeyebiliriz; ancak kapitalist modernitenin yaşamı inkar eden mantığının dışında giderek daha fazla alan yaratabiliriz. Bu alanların gelişmek için uygun bağlamlara sahip olmasını sağlamak ve merkezi olmayan özerk topluluklar yaratmak, desteklemek ve güçlendirmek günümüzün kritik işidir. Rojava’da olanlar kolektif geleceğimizi belirleyebilir.”
İmzalayanlar
Deklarasyona imza atan isimler şunlar:
* Sami Awad, Holy Land Trust, Filistin
* Debbie Bookchin, Emergency Committee for Rojava, Turtle Island (ABD)
* Gail Bradbrook, Extinction Rebellion, İngiltere
* João Camargo, Climáximo, Portekiz
* Noam Chomsky, Massachusetts Institute of Technology, Turtle Island (ABD)
* Gigi Coyle, Beyond Boundaries, Turtle Island (ABD)
* Salim Dara, Rural Solidarity, Benin
* Silvia Federici, Professor Emerita of Social Science, Hofstra University, New York, Turtle Island (ABD)
* Tiokasin Ghosthorse, First Voices Radio, Turtle Island (ABD)
* David Harvey, Distinguished Professor of Anthropology and Geography, CUNY Graduate Center, Turtle Island (ABD)
* Jason Hickel, Visiting scholar, London School of Economics, İngiltere
* Miki Kashtan, Nonviolent Global Liberation Community, İngiltere
* Ashish Kothari, Global Tapestry of Alternatives, Hindistan
* Alnoor Ladha, Culture Hack Labs, Turtle Island (ABD)
* Sabine Lichtenfels, Tamera Peace Research & Education Center, Portekiz
* Woman Stands Shining, Pat McCabe Diné elder, Turtle Island (ABD)
* Cláudio Miranda, Favela da Paz, Brezilya
* Lynn Murphy, Transition Resource Circle, Costa Rica
* Kumi Naidoo, Former Secretary-General of Amnesty International, Güney Afrika
* Carne Ross, Former diplomat, İngiltere
* Aida Shibli, Global Campus, Filistin
* Rajendra Singh, Tarun Bharat Sangh, Hindistan
* Marina Sitrin, Associate professor at Binghamton University, Turtle Island ABD)
* Carlin Quinn, Education for Racial Equity, Turtle Island (ABD)
* V (formerly Eve Ensler), One Billion Rising, Turtle Island (ABD)
* Martin Winiecki, Institute of Global Peacework, Portekiz.