Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 90’ından fazlası kadınlara karşı en az bir ön yargıya sahip
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı verilerine göre, İnsanların yüzde 90’ının kadınlara karşı ön yargılı olduğu belirtildi.
Dünya nüfusunun yüzde 80’den fazlasına ev sahiliği yapan 75 ülkedeki bulgulara göre, erkeklerin yüzde 91’inin ve kadınların yüzde 86’sının politik, ekonomik, eğitim, şiddet ve doğurganlık haklarıyla ilgili olarak kadınlara karşı en az bir ön yargıya sahip olduğu ifade edildi.
Analiz edilen verilere göre; insanların neredeyse yarısından fazlası, erkeklerin daha iyi politikacı olduğunu düşünürken, yüzde 40’ından fazlası ise erkeklerin, iş hayatında daha iyi yöneticilik yaptığına inanıyor.
Ayrıca, yaklaşık olarak insanların 3’te 1, erkeklerin kadınlara şiddet uygulamasını kabul edilebilir buluyor.
75 ülkeden toplanan verilerde, sadece 6 ülkede (Andorra, Avustralya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç ve İsveç) insanların büyük çoğunluğunun kadınlara karşı ön yargılara sahip olmadığı gösteriliyor.
İngiltere ve ABD’de de nüfusun yarısından fazlası, kadınlara yönelik en az bir ön yargıya sahip.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, ülkelere kökleşmiş ön yargılara karşı yasalar oluşturmasını önerirken, açıklanan veriler sonrası birçok insan hakları savunucusu; dünya liderlerine cinsiyet eşitsizliğini azaltmak için amaçladıkları küresel hedeflerle buluşmaları için harekete geçme çağrısında bulundu.
Aralarında, Plan International, Women Deliver ve Bill and Melinda Gates Vakfı’nın bulunduğu 9 insan hakları örgütünün imzasını barındıran mektupta ise, ‘Cinsiyet eşitliği hedeflerimiz için artık zaman kalmadı. Herkesin daha hızlı olması gerekiyor. 2 milyardan fazla nüfusa sahip 67 ülkede mevcut durum devam ederse, 2030’a kadar amaçladığımız hedeflere ulaşamayız’ denilirken, eşitsizliğin sadece yoksul ülkelerde bulunmadığı belirtildi.
HABER MERKEZİ