Almanya, Belçika, Hollanda gibi ülkelerin ardından İngiltere’de de binlerce öğrenci ‘gezegen için’ okullara gitmedi ve kitlesel biçimde sokağa çıktı. Şimdiye kadar Avustralya, Avusturya, Belçika, Kanada, Hollanda, Almanya, Finlandiya,İngiltere ve ABD’de öğrenciler okulu iklim değişikliğine karşı gösteri yapmak için boykot etti. Dünya genelinde 270 şehir ve ilçede yapılan gösterilerde 70 bine yakın öğrenci küresel ısınmaya tepkisini gösterdi.İngiltere’de de Lancester’dan Truro’ya, Ullapool’dan Leeds’e otuzdan fazla şehir ve ilçede öğrenciler sokakları doldurdu. Dünya geneline yayılan grev, geçen ağustosta İsveç’te 16 yaşında bir öğrencinin parlamentonun önünde yalnız başına gösteri düzenlemesiyle başlamıştı. 16 yaşındaki Greta’nın, önce Polonya’da aralık ayındaki iklim zirvesinde, daha sonra da Dünya Ekonomik Forumu’nda, emperyalist ülkelerin temsilcilerine “Bu konuda paniklemenizi istiyorum” demesinden sonra büyümeye devam etti. Son eylemlerden sonra öğrenciler tüm dünya ülkelerindeki gençlere, 15 Mart 2019 günü okulları boykot ederek sokağa çıkmaları yönünde çağrı yapıyor.
Greta harekete geçirdi
Dünyada hemen herkesin farkında olduğu küresel iklim değişimi ve küresel ısınmaya karşı kapitalist devletler havanda su dövmeye devam ederken, 15 yaşındaki Greta Thunberg’in iklim değişimine yönelik ortaya koyduğu tutum tüm dünyaya yayılmaya devam ediyor. Greta’nın yaşananlara yönelik bakışı çok net, “Dünyayı mevcut kuralların çerçevesinde kurtarmanın yolu yok, kuralları değiştirmek gerekiyor. İklim değişiminin durdurulması gerekiyorsa, bunu bizler gerçekleştireceğiz” sözleri gençliği harekete geçiren önemli değerlendirmeler oldu. Greta’nın iklim zirvelerine yönelik şu sözleri ise ortaya konan yalanları teşhir eder nitelikteydi, “Bizleri bu pisliğin içine düşüren kötü düşünceleri tekrarlamakla yetiniyorsunuz. Bütün yükü bile biz çocuklara bırakıyorsunuz. Birkaç kişinin hudut tanımaz biçimde ceplerinizi doldurmak için uygarlığımızı mahvediyorsunuz. Lüks yaşamınızın bedelini binlerce kişi ödüyor. Çocukları sevdiğinizi söylüyorsunuz, ama onların gözünün içine baka baka geleceklerini çalıyorsunuz.”
Londra’da 5 köprü kapatıldı
İngiltere’de hükümetin iklim değişikliği konusunda harekete geçmesini isteyen göstericiler, başkent Londra’da beş köprüyü trafiğe kapatarak eylem yaptı.İlk eylemlerini 31 Ekim’de Londra’da parlamento binasına giden yolları kapatarak yapan Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion),İsyan Günü adını verdikleri eylemleri için Londra kent merkezinde toplandı. Southwark, Blackfairs, Waterloo, Westminster ve Lambeth köprüleri işgal edilip trafiğe kapatıldı. Yokoluş İsyanı, hükümet harekete geçene dek sivil itaatsizlik eylemlerini sürdüreceklerini belirtiyor. Organizatörler gösterilerine 6 bin kişinin katıldığını bildirdi. Grup, 22 kişinin polis tarafından gözaltına alındığı bilgisini verdi. Londra Metropolitan Polis Teşkilatı, eylemcilerin köprüleri kapatması sonucu trafikte büyük aksaklıkların yaşandığını duyurdu.
Küresel tehdit: İklim!
Washington merkezli Pew Araştırma Merkezi’nin 26 ülkede yaptığı bir ankette en büyük tehdit olarak iklim değişikliği olduğu açıklandı. Mayıs ile ağustos ayları arasında yapılan ve 27 bin 612 kişinin katıldığı ankette iklim değişikliği endişelerinin 2013 yılında yapılan bir önceki ankete göre çok keskin bir artış gösterdiği hatta ABD, Meksika, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerde çift haneli rakamlara ulaştığı görüldü. Son yıllarda DAVOS zirvelerinde dikkat çekici biçimde iklim değişimi küresel tehdit olarak gösteriliyor. Davos’ta iklim değişimine yapılan vurgu sermaye yatırımlarında ham madde kaynağı olarak görülen doğal alanların hızla daralması gösterilirken, dünya halkları ise iklim değişimini yaşamsal bir tehdit olarak görüyor. Yapılan iklim zirvelerinde ele alınan konular ve ortaya konan çözümlerin ise sadece bir oyalamadan ibaret olduğu değerlendiriliyor.
EKOLOJİ SERVİSİ