Dünyada 39 saniyede bir çocuk zatürreden ölürken, 2018’de 609 bin çocuk öldü
Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNİCEF’e göre zatürre, 2018 yılında beş yaş altı 800 bini aşkın çocuğun ölümüne neden oldu. Aralarında Save the Children, aşı için ittifak Gavi ve UNİCEF’in de olduğu altı örgüt tarafında yapılan açıklamaya göre solunum yoluyla ilgili bu hastalıktan dolayı geçen yıl dünyada her 39 saniyede beş yaş altı bir çocuk hayatını kaybetti. Bu da, zatürrenin herhangi bir enfeksiyondan daha fazla öldürücü olduğunu gösteriyor.
153 bin çocuk ilk ayda öldü
Sağlık ve çocuk haklarını savunma örgütleri, “Geçen yıl beş yaş altı 800 binden fazla çocuk zatürreden dolayı hayatını kaybetti” dedi. Açıklamada, “Ölümlerin çoğunluğu iki yaş altı çocukları etkiliyor” denilirken, 153 bin çoğun da henüz ilk aylarını doldurmadan öldüğü kaydedildi. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre zatürre dünya genelinde 5 yaş altı çocuk ölümlerinin tümünün yüzde 15’inden sorumlu.
2018’de 609 bin çocuk öldü
Save the Children örgütünden Kevin Watkins, “Uluslararası acil bir yanıt gerektiren unutulmuş küresel bir salgındır. İki milyon çocuk aşı, antibiyotik ve oksijenle tedavi eksikliği nedeniyle ölüyor” diye belirtti. Altı örgüte göre zatürreden yaşanan ölümlerin yarısından fazlası beş ülkede yoğunlaşıyor: 162 bin ölümle Nijerya, 127 bin ölümle Hindistan, 58 bin ile Pakistan, 40 bin ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve 32 bin ölümle Etiyopya. Örgütler kıyaslama açısından da şu verileri verdi: 2018 yılında ishal hastalıklarından dolayı beş yaş altı 437 bin çocuk, sıtmadan 272 bin çocuk öldü.
En fazla ölüm Etiyopya’da
Afrika’da yaklaşık bir milyar insan sağlıklı ve temiz suya erişemiyor. Etiyopya ve çevre ülkelerde çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan halkın büyük bölümü aynı su kaynağını kullanıyor. Kolera, tifo, dizanteri, zatürre gibi hastalıklar ise kıta genelinde rekor sayıda çocuğun ölümüne sebep olabiliyor. Benzer durum Hindistan ve Pakistan coğrafyasında yaşayan insanlarda da aynı nedenlerle sık görülüyor.
EKOLOJİ SERVİSİ