Türkiye’de hafta sonu yapılacak seçimleri dünya yakından izliyor. Dünya basını Erdoğan ve AKP’de tedirginlik olduğunu yazarken, HDP’nin barajı aşması halinde Meclis çoğunluğunu kaybedeceğini vurguluyor Türkiye, 24 Haziran’da yapılacak Meclis ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine kilitlendi. Bu pazar günü yapılacak seçimlerde Yüksek Seçim Kurulu’nun verilerine göre yurt içinde 56 milyon 342 bin 263 seçmen, yurt dışında ise 3 milyon 49 bin 65 olmak üzere, toplam 59 milyon 391 bin 328 seçmen oy kullanabilecek. Sandık sayısının 180 bin 896 olduğu seçimleri, dünya basını ve ülkeleri de yakından takip ediyor. İşte dünya basını ve yabancı yorumcuların seçim analizleri ve gözlemleri…
‘Ülke Erdoğan yorgunu’
İngiliz Times gazetesi, seçimlere ilişkin yayımladığı haberinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ilk kez popülaritesinin azalmakta olduğunu kaydediyor. Haberde muhalefetin cumhurbaşkanlığı sistemini demokrasi için bir ölüm fermanı olarak yorumladığı kaydediliyor. Times’a göre bir seçim anketi, Erdoğan’ın sert bir rekabetle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Erdoğan’ın Kasım 2015’te yüzde 50,1 olan destek oranı, yüzde 48,3’e düşmüş durumda. Metropoll ile birlikte anketi yürüten Amerikan İlerleme Merkezi’nden (CAP) Max Hoffman, “Onu (Erdoğan’ı) pragmatik nedenlerle desteklemiş olanlar şimdi tereddüt ediyor. Az dindar, merkez-sağ Türkler arasındaki popülaritesi ekonomiyi iyi idare edeceği inancında yatıyordu, ancak şimdi bu sarsılıyor. ‘Erdoğan yorgunluğu’ var gibi. 15 yıllık iktidar ve sürekli onu gösteren medya sonucu, pek çok Türk ondan yoruldu” diyor.
Eski Büyükelçi: Entesan bir olay
Carnegie Europe adlı düşünce kuruluşunda görev yapan Avrupa Birliği’nin eski Türkiye Büyükelçisi Marc Pierini, Türkiye’de yapılacak seçimlerde bu kez muhalefetin gündem yaratarak oldukça aktif olduğunu ifade etti. Euronews Türkçe’nin sorularını cevaplayan siyasi uzman ve eski diplomat Pierini, “Mutlak güç sistemine doğru gidildiği görülüyor. Ne parlamento, ne adalet, ne sivil toplum örgütü ne basın kuruluşları karşı güç teşkil edemeyecek. Seçim kampanyası demokratik değil. Venedik Komisyonu referanduma yönelik seçim kampanyasının neden demokratik değerlere uymadığını gösterdi. Şu anda da durum aynı. Muhalefet bu kez oldukça iyi organize olmuş durumda ve demokratik gündem yaratmayı başarıyor. Ekonomi, Kürt konusu, OHAL, bütün sorunlar enine boyuna tartışılıyor. Enteresan bir olay. Muhalefet kazanırsa ABTürkiye ilişkileri yeniden şekillenecek” dedi.
Video dünya basınında
İngiliz Financial Times gazetesi de, Kürt illerindeki 19 ilde sandık taşıma kararına ilişkin bir haber yayımladı. Muhabir Laura Pitel imzalı haberde, hükümetin güvenlik gerekçesiyle bu kararı aldığını söylediği, HDP’nin ise bunu kendilerine yönelik desteği azaltma girişimi olarak yorumladığı belirtiliyor. Haberde, Diyarbakır’ın Dadaş Ağılı köyündeki seçmenlere sandık taşıma kararına ilişkin görüşleri soruluyor. İsmini vermeden gazeteye konuşan bir kadın, “Kürt partisini desteklediğimiz için bu oldu” diyor. “Yaşlıların ve hastaların oy vermeye gidememesini umuyorlar.” HDP’nin yüzde 10’luk barajı aşarak Meclis’e girmesi halinde, AKP’nin Meclis’teki çoğunluğu kaybedebileceği de vurgulanıyor. Erdoğan’ın “HDP’nin baraj altında kalması, bizim iyi bir noktaya gelmemiz demektir” sözlerini sarfettiği bir video kaydının ortaya çıktığı da haberde kaydediliyor.
HABER MERKEZİ