Demokratik Toplum Kongresi, koronavirüs salgını nedeniyle Kriz Koordinasyon Merkezi oluşturdu. Kriz Koordinasyon Masası’na 0552 486 18 20 numaralı telefon üzerinden ulaşılabileceği söylenirken, halkın yapılan uyarılara dikkate alması çağrısı yapıldı
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve bileşenleri, koronavirüse (Kovid-19) karşı alınacak tedbirlere ilişkin açıklama yaptı. Kurum binasında yapılan açıklamada DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ve Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Necdet İpekyüz ve Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) Eşbaşkanı Mehmet Temizyüz yer aldı. Açıklamanın yapıldığı salonda, virüse karşı korunma mesafesine uyularak katılımcılar arasında birer sandalye boşluk bırakıldı. Boş bırakılan sandalyelerin üzerine ise “Navber bixin navbera xwe, xwe biparezin (Aranızda boşluk bırakın, kendinizi koruyun)” yazısı asıldı.
‘Büyüyerek devam edeceği öngörülmektedir’
Kriz Koordinasyon Merkezi tarafından hazırlanan ortak basın metninin Türkçesi DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, Kürtçesi ise HDP Milletvekili Necdet İpekyüz tarafından okundu. “Kürdistan, dünya halklarına ve tüm kamuoyuna çağrımızdır” başlıklı metinde, Tüm dünyanın bugün sistemin temel çelişkilerinin yarattığı, tüm insanların yaşamını tehdit eden ve bilimsel olarak kanıtlanmış koronavirüs salgınıyla karşı karşıya kaldığına dikkat çekilerek, “Bu tehditle mücadele etmek için henüz bilimsel olarak kabul görmüş bir tedavi yöntemi bulunmuş değildir. Hem Dünya Sağlık Örgütü hem de yerel sağlık kuruluşları mevcut tehlikenin kontrol altına alınmadığını ve büyüyerek devam edeceğini öngörmektedir” denildi.
‘Kırmızı alarm’ kararı
DTK açıklamasında tehditle baş etmek için bilimsel bir çözümün olmaması, salgının kapsamı, ciddiyeti ve bu konudaki doğru ve zamanında bilgilendirmenin yetersizliğinin kendilerini sorumluluk almaya ittiği belirtildi. Bu durumdan hareketle de, “Dil, din, ırk, inanç, etnisite, ideolojik-politik tutum gibi ayırımları yapmaksızın yaşamı tehdit eden bu tehlikeye karşı gerekli tedbirleri almak, tüm insanlık ve halkımız için neler yapabileceğimizi konuşmak, bizim için her krizde olduğu gibi bu krizde de temel bir görev haline gelmiştir. Bizler de siyasi partilerimiz, sağlıkçılarımız ve STK’larımızla yaptığımız görüşmelerden sonra ortak bir irade ile korona virüsünün tüm toplumun bünyesini tehdit eden bir salgın olmasından dolayı ‘kırmızı alarm’ kararını aldık. Bu kararla birlikte krizi yönetmek için DTK öncülüğünde bir Kriz Merkezi’ni kurduk” denildi.
DTK’den uyarı
Metnin devamında salgına konusunda şu uyarılarda bulnuldu: “ ‘Evinde Kalmak’ korunmanın ilk kuralıdır. En sağlıklı, ekonomik ve sade tedbir budur. Onun için tüm halkımızı acil ve zorunlu durumlar dışında evlerinden çıkmamaya çağırıyoruz. Toplumla temasımızı kaybetmemeye, anne, baba, kardeş ve akraba olarak bağlılığın yollarını geçici olarak değiştirmeye çağırıyoruz. Tarihin en misafirperver ve en sıcak halkından bunu isterken ne kadar zorlandığımızı bilmenizi istiyoruz.
*Evinden çıkmak zorunda kalan insanlarımız ‘sosyal mesafeyi’ korumalıdır. Zorunlu olarak dışarıda olan sağlık emekçileri, işçiler, esnaflarımız ve gündelik ihtiyacı için dışarıya çıkan herkes iletişim kurduğu kişi ile arasında ‘en az bir metrelik mesafe’ bırakmalıdır.
*‘Ellerin yıkanması’ hayati düzeydedir. Evde ve dışarıda olan tüm insanlarımızın yapacağı en sade hijyen pratiği ellerin sürekli yıkanmasıdır. Bu nedenle ellerin yıkanması en sağlıklı ve en sık yapılması gereken tedbirlerden biridir.
*Halkımızın her türlü kör bilgiye dayanarak değil, sağlıklı kaynaklardan ‘bilgilenmesi ve bilgilendirilmesi’ zorunludur. Bu konuda kriz masamız gerekli durumlarda bilgilendirmeler yapacaktır.
*‘Dayanışmanın’ birçok deneyimini yaşamış olan halkımızı binalarda ve mahallelerde dini, dili, ırkı ve siyasi kimlik gibi ayırımları bir kenara bırakarak ihtiyacı olan herkesle dayanışma içinde olmaya davet ediyoruz.
*Sağlık tedbirlerinden biri olası kentleri kapsayacak karantina uygulamalarına karşı halkımız ‘makul ölçülerde’ gıda vb. tedbirlerini şimdiden almalıdır. Bu tedbirler insanları paniğe sürüklemeden sağduyu ile yapılmalıdır. Halkın yoksul kesimlerine yönelik kriz merkezimizin şimdiden kimi hazırlıkları olduğunu halkımızın bilmesini isteriz.
*‘Yaşlılar’ en büyük risk grubudur. Yaşlılarımız bizim hafızamızdır. Dünyada ötekileştirilen ancak Kürt toplumunda saygın bir yeri olan yaşlılarımızı korumaya, sahiplenmeye, tek başına yaşayan ve gündelik ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan yaşlılarla iletişimde olmaya davet ediyoruz.
*Kentler, bilindiği üzere modern çağın mikropları için kaçınılmaz bir mekandır. Halkımızın köy yaşamına dönük alternatifleri varsa kendilerini ve köydeki mevcut yaşamı riske atmadan köyde ikamet etmeyi tercih etmelerini öneriyoruz.”
‘Tutsaklara tahliye edin’ çağrısı
Cezaevlerinde on binlerce çocuk, kadın, yaşlı ve bakıma muhtaç binlerce hasta tutsak var. Onları tahliye etmek sağlıklı adımlardan biri olacaktır. İktidar daha fazla risk almadan birçok ülkede olduğu gibi bir an önce hasta, yaşlı, hamile tutsakları tahliye etmek için harekete geçmeye çağırıyoruz. Su, elektrik ve sağlık gibi hizmetler ve temizlik maddelerinin salgın kontrol altına alınıncaya kadar ücretsiz olması için Hükümeti bu konuda karar almaya çağırıyoruz. Binlerce insanımızın ve esnafımızın bankalara olan ödemelerinin bu süreç boyunca ertelenmesi kararını almaya çağırıyoruz. Özel hastanelerin bir an önce geçici bir süreyle kamusal hizmete açılması için gerekli düzenlemeleri yapmaya çağırıyoruz. Halkın bu dönemde en şeffaf şekilde tedirgin etmeden bilgilendirmeye ve halkın kafasında oluşan şüpheleri gidermeye çağırıyoruz.
Kriz masası oluşturuldu
Bizlerde oluşturduğumuz kriz masası ile sorumluluk almış bulunmaktayız. Kriz boyunca toplum sağlığı için ilgili her kurumla dayanışma içinde olmaya, eşgüdümle çalışmalar yapmaya açık olduğumuzu belirtmek isteriz. Toplum adına, halk adına ve daha sağlıklı bir dünya adına bu işin bir öznesi olduğumuzu tüm halkımıza ve kamuoyuna deklere ediyoruz. Bu kriz merkezinin dışında ayrıca il ve ilçelerimizde de siyasi partilerimiz, belediyelerimiz ve STK’ların içinde olduğu kriz merkezleri acil bir şekilde kurulacaktır. Ayrıca mahalle ve köylerde de dayanışma ağları kurulacaktır. Yerel yönetimlerimiz ve kriz merkezlerimiz makûl ölçülerde imkan ve olanaklarını zorlayarak toplumsal tüm ihtiyaçları karşılamak için çalışmalarını sürdürmekte ve tetiktedir. Sosyal ağlar üzerinden kimi çalışmalar yürütülecektir. Çalışmalarımız ile ilgili peyder pey açıklamalar yapılacaktır.
‘Halkımız çağrılara uysun’
Ne yaşlıyı ne genci bu salgına kurban etmek istemiyoruz. Halkımızı yine yapılan çağrılara uymaya davet ediyoruz. Hükümeti bu konuda gerekli adımların hemen atılması için hareket etmeye çağırıyoruz. Demokratik kitle örgütlerini, duyarlılık sahibi tüm kurum ve kuruluşları bu süreçte rollerini oynamaya davet ediyoruz. Dayanışmanın, bilimin ve sağduyunun bizi sadece koronadan değil birçok tehlikeden kurtaracağına inanıyoruz. Corona virüsü bilimsel olarak kontrol altına alınıncaya kadar yüreğimiz dünyanın her yerinde aynı atacak! Dayanışmamız, sözlerimiz, sesimiz ve aklımız bu tehlikeyi karşılamaya yetecek.”
DTK Kriz Koordinasyon Masası’na 0552 486 18 20 numaralı telefon üzerinden ulaşılabilecek.
HABER MERKEZİ