DSÖ, koronavirüs salgınının henüz bitmediğini ve vakaların 110 ülkede artış gösterdiğini söyledi
Sağlık Bakanlığı’nın COVID-19 (Koronavirüs) bilgilendirme sitesinden, haftalık veriler açıklandı: 13-19 Haziran’da 10 bin 954 olan haftalık vaka sayısı, 20-26 Haziran haftasında 26 bin 635’e yükseldi. Bir haftada 17 kişi hayatını kaybetti, 11 bin 256 kişi iyileşti.
Türkiye’de ilk COVID-19 vakasının tespit edildiği 11 Mart 2020’den bu yana görülen vaka sayısı 15 milyon 123 bin 331’e çıktı, hayatını kaybedenlerin sayısı 99 bin 32 oldu.
Toplam 147 milyondan fazla doz
Bugüne kadar uygulanan toplam aşı miktarı 147 milyon 825 bin 439 doza ulaştı.
18 yaş üstünde en az iki doz aşı yaptıranların oranı en yüksek 10 il: Osmaniye, Ordu, Amasya, Muğla, Kırklareli, Çanakkale, Eskişehir, Balıkesir, Manisa ve Zonguldak.
En az iki doz aşı uygulananların oranı en düşük iller: Şanlıurfa, Batman, Siirt, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Mardin, Bitlis, Ağrı ve Elazığ.
‘Dünyada vakalar yüzde 20 arttı’
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), vakaların 110 ülkede artış gösterdiğine dikkati çekerek, salgının bitmediği uyarısında bulundu.
Örgütün Cenevre merkezindeki basın toplantısında konuşan DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, COVID-19’un alt varyantlarından BA.4 ve BA.5’in 110 ülkede vaka artışlarını tetiklediğini belirtti, “Küresel vaka artışlarında yüzde 20 yükselme görülürken DSÖ’nün 3 bölgesinde ölüm oranları arttı” dedi.
“Salgın değişim gösteriyor”
Ghebreyesus, “Salgın değişim gösteriyor. Virüsle mücadelede ilerleme kat ettik fakat salgın henüz bitmedi” değerlendirmesinde bulundu.
Dünya genelinde test, vaka bildirme ve genom sıralamalarının azalmasından ötürü DSÖ’nün virüs takip kabiliyetinin sınırlandığını vurgulayan Ghebreyesus, “Mevcut Omicron varyantının takibi ve bundan sonra belirecek varyantların analizi giderek zorlaşıyor” diye konuştu.
Mevcut vaka artışlarının COVID-19’u daha tehlikeli hale getirmemesi için aşılamanın önemine dikkati çekti: “Son 18 ayda dünyada 12 milyardan fazla aşı dozu dağıtıldı.”
Dünya genelinde sağlık çalışanları ve 60 yaş üzeri kişilerin aşılanma oranının yüzde 75 olduğunu kaydeden Ghebreyesus, ülkelere nüfuslarının en az yüzde 70’ini aşılama çağrısında bulundu.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Bir vaka varsa başka vakalar da vardır
Cumhuriyet’e konuşan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, maymun çiçeği virüsünün bulaş hızının yüksek olduğunu ve yakın temastan kaçınılması gerektiğini belirtti. Bunun bir salgın olduğunu aktaran Ceyhan, “Bir vaka varsa, muhtemelen etrafta başka vakalar da vardır. Bu vakanın yurt dışı kaynaklı olup olmadığının açıklanması gerekir. Ateş, baş ağrısı, sırt ağrısı gibi belirtiler görülebiliyor. Mutlaka bir hekime başvurulmalı” ifadelerini kullandı. İnsanların özellikle uzun süreli temas ettiği kişilere ve ev ortamının hijyenine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Ceyhan, döküntülerin olduğu bölgelerin de başka insanlardan uzak tutulması gerektiğini belirtti.
‘Bulaş hızının Covid-19’dan daha yüksek’
Bulaş hızının Covid-19’dan daha yüksek olduğunu da aktaran Ceyhan, şunları söyledi: “Virüsü geçirenler bu kabarcıkları patlatmaya kalkışmasınlar. Hastaların yarıya yakını homoseksüel erkekler, bu kişilerin özellikle dikkatli olmaları lazım. Önlenmesi çok kolay bir hastalık değil. Sağlık Bakanlığı’nın bir şema çizmesi lazım. Ancak yine kervanı yolda düzeceğiz belli ki. Bir aşı üretimi için büyük yatırımlar yapmak kimsenin işine gelmeyecektir ve şu an için bunu kitlesel aşılamaya dönüştürmek mümkün değil.”
HABER MERKEZİ