DSÖ, Gazze’deki hastaneler üzerindeki baskıdan endişe duyduğunu vurgularken; El Aksa Hastanesi’ni ziyaret eden OCHA’dan Gemma Connell ise Gazze’de tam anlamıyla bir kıyım olduğunu söyledi. Han Yunus’ta da Filistin Kızılayı’na ait bina İsrail ordusu tarafından bombalandı
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları devam ederken, Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze Şeridi’nde artan çatışmaların, hala faaliyet gösteren az sayıdaki hastanelere uyguladığı yoğun baskıdan duyduğu endişeyi dile getirdi.
Arap Dünyası Haber Ajansı’na göre, Ghebreyesus, X platformundaki hesabında, Dünya Sağlık Örgütü’nün dün geceki saldırılar sonucu yaralanan onlarca hastanın taşındığı El-Aksa Hastanesi’ni ziyaret ettiğini belirtti. Bu saldırılar, Magazi Kampı’nın da içinde bulunduğu Gazze Şeridi’nin merkezinde gerçekleşti.
Ghebreyesus “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin acil insani ateşkes çağrısında bulunan son kararını kabul etmesinden sonra, Gazze halkına vurulan bu son darbe, neden şimdi ateşkese ihtiyacımız olduğunu gösteriyor” dedi.
OCHA: Gazze’ye yönelik hava saldırılarında azalma olmadı, tam anlamıyla bir kıyım var
BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nden (OCHA) Gemma Connell, El Aksa Hastanesi’ni ziyareti sonrası BBC’ye konuştu. İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırılarında azalma olmadığını söyleyen Connell, gördüklerini ‘tam anlamıyla bir kıyım’ diye nitelendirdi.
Connell, hastanede ağır yaralı birçok kişinin ‘önlerinde ameliyat için bekleyen çok fazla insan olduğu için’ tedavi edilemediğini belirtti.
BM yetkilisi, Gazze’nin merkezindeki Magazi Mülteci Kampı’na Pazar günü düzenlenen saldırıya da atıfta bulunarak, “Gördüklerimin bazıları saldırıda vurulanlardı” dedi.
Gazze’de güvenli bir yer olmadığını vurgulayan Connell ayrıca El Aksa Hastanesi’ni ziyareti sırasında hastanenin etrafındaki bölgeye yeni hava saldırıları düzenlendiğini ve bu saldırılarda hayatını kaybedenler olduğunu söyledi.
Connell, “Korkunç bir kafa travması geçiren 9 yaşında bir çocuğun trajik şekilde yaşamını yitirdiğini gördüm” dedi.
BM’nin Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA’nın direktörü Tom White da BBC’ye yaptığı açıklamada halen Gazze’nin merkezinde İsrail ordusundan tahliye emri alan tahminen 150 bin kişinin bulunduğunu söyledi.
Han Yunus’ta Filistin Kızılayı’na ait bina bombalandı
Filistin Kızılayı bugün, İsrail ordusunun Han Yunus kentinde çok sayıda yerinden edilmiş insanı barındıran Filistin Kızılayı’na ait bir merkeze topçu atışıyla saldırı düzenlediğini bildirdi.
Şarkul Avsat’ta yer alan habere göre, İslami Cihad hareketinin askeri kanadı Kudüs Tugayları, savaşçılarının bu sabahtan bu yana Han Yunus’ta şiddetli çatışmalara girdiğini açıkladı.
Telegram kanalından açıklama yapan Kudüs Tugayları, “Sabah saatlerinden itibaren Han Yunus’un doğu ve kuzeyindeki ilerleme bölgelerine giren düşman kuvvetleriyle mücahitlerimiz tanksavar füzeleri, makineli tüfekler ve havan toplarıyla şiddetli çatışmalara giriyor” ifadelerine yer verdi.
AWP’nin haberine göre, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki savaşının başlamasından bu yana ölen Filistinlilerin sayısı 20 bin 674’e, yaralı sayısı ise 54 bin 536’ya yükseldi.
İsrail savaş kabinesi ateşkesi görüştü
Öte yandan İsrail savaş kabinesinin Mısır’ın sunduğu üç adımlı geçici ateşkes ve rehine anlaşması teklifini görüşmek üzere 25 Aralık Pazartesi akşamı bir araya geldiği bildirildi.
The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre, Mısır’ın önerdiği plan, Gazze’de aralarında çocukların, kadınların ve acil tıbbi bakım gerektiren yaşlıların da olduğu İsrailli rehinelerin serbest bırakılabilmesi için çatışmalara ara verilmesini, bunun karşılığında ayrıca İsrail’deki hapishanelerde tutulan 140 Filistinlinin salıverilmesini öngörüyor. Ardından Gazze ve Batı Şeria’da Hamas da dahil farklı Filistinli gruplardan oluşan teknokrat bir geçiş hükümetinin kurulmasının önerildiği ifade ediliyor.
FKÖ’den ret
Üç üyeli İsrail savaş kabinesinin mensuplarından Bakan Benny Gantz, 24 Aralık Pazar akşamı rehine aileleri ile yaptığı görüşme sırasındaki açıklamasında, rehinelerin serbest bırakılması için pek çok teklif olduğunu söylemiş ancak bunlardan hangilerinin ciddi olarak değerlendirildiği hakkında detay vermemişti. Bakan Gantz, “Henüz ilerleme olduğunu söyleyemem. Mısır’ın teklifleri var, her türlü yönden gelen diğer teklifler var. Hangisinin uygun olduğunu dahi bilmiyorum” ifadelerini kullanmıştı.
Ayrıca, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), ‘savaş sonrası’ işgal altındaki Batı Şeria ve abluka ve yoğun saldırı altındaki Gazze’nin yönetimi için ‘kendi sorumluluğu dışında’ teknokrat bir hükümetin kurulmasını reddettiğini duyurdu.
Filistin resmi haber ajansı WAFA’da yer alan habere göre, Batı Şeria’nın Ramallah kentinde Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas başkanlığında FKÖ yürütme kurulu toplantısı yapıldı. Toplantı sonrası yayımlanan yazılı açıklamada, Mısır’ın teklifine işaretle, FKÖ’nün ‘savaş sonrası’ Batı Şeria ve Gazz’nin yönetimi için ‘kendi sorumluluğu dışında’ teknokrat bir hükümetin kurulması önerisini reddettiği kaydedildi.
Açıklamada ayrıca Abbas’ın “Gazze Şeridi Filistin devletinin bölünmez bir parçasıdır. Herhangi bir siyasi çözüm, başkenti Kudüs olan tüm Filistinli topraklarını kapsaması gerekmektedir. Bugün önceliğimiz; saldırıların kapsamlı ve daimi bir şekilde durdurulması ve Gazze halkının tüm insani gereksinimlerinin karşılanmasıdır” ifadesine yer verildi.
Netanyahu’nun görüşmeleri engellediği iddiası
İsrail basınına yansıyan haberlerde ise İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun, İsrail Savunma Bakanı Yaov Gallant’ın, İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad Şefi David Barnea ile Gazze’deki İsrailli rehineler meselesini görüşmesini engellediği iddia edildi. İsrail Kanal 12 televizyonunun haberine göre, Netanyahu, Gallant’ın, Mossad Şefi Barnea ile Gazze’deki İsrailli rehineler meselesini bireysel olarak masaya yatırmasını engelledi.
DIŞ HABERLER