Yüzde 99.99’unun karanlık maddeden oluştuğu saptanmış soluk bir gökada olan ‘Dragonfly 44’ yakından incelendi ve daha düşük seviyede, daha normal bir karanlık madde oranına ulaşıldı
2016 yılında yüzde 99.99’unun karanlık maddeden oluştuğu saptanmış soluk bir gökada olan ‘Dragonfly 44’ yakından incelendi ve daha düşük seviyede, daha normal bir karanlık madde oranına ulaşıldı. Araştırmacılara göre, bu durum, galaksi oluşum modellerimizi gözden geçirerek nasıl bu kadar aşırı bir uç değer üretebileceklerini anlamaya çalışmamıza gerek olmadığı anlamına geliyor yani her şey tamamen normal görünüyor. Gazeteduvar’da yer alan habere göre, Hollanda’da bulunan Kapteyn Astronomi Enstitüsü’nden astronom Teymoor Saifollahi, “Dragonfly 44 (DF44), uzun yıllar boyunca var olan galaksi oluşum modelleri ile açıklanamayan bir anormallik olageldi” diyor ve ekliyor: “Artık daha önceki sonuçların hatalı olduğunu ve DF44’ün olağan dışı bir olgu olmadığını öğrendik. Şimdi yola devam etme zamanı.” Karanlık madde, kozmik bir sorunun en zorlayıcı özelliklerinden biridir. Ne olduğunu bilmiyoruz. Herhangi bir elektromanyetik radyasyonu emmediği, yansıtmadığı ya da yaymadığı için varlığını doğrudan tespit edemeyiz. Yine de kütle çekimi nedeniyle bazı şeylerin hareket etme şekline bakarak -galaksilerin dönüşü, ışığın bükülme şekli vb.- galaksilerde ne kadar kütleye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ve normal, saptanabilir bir madde sayımında hesaplanabilenden çok daha fazla kütleye sahiptir. Biz buna ‘kayıp kütlesel karanlık madde’ diyoruz.
Kozmik bir yapıştırıcı işlevi
Yapılan çoklu ölçümlere göre, evrende bulunan maddenin kabaca yüzde 85’i karanlık maddeden oluşur fakat galaksilerdeki oranlar türüne göre değişiklik gösterir. Ve bu, en isabetli galaksi oluşum modellerimizin önemli bir bileşenidir. Karanlık madde ağının, evrendeki ilk galaksilere madde kazandırmış olduğuna ve galaksileri bir arada tutan kozmik bir yapıştırıcı işlevi gördüğüne inanılır. Daha ıssız Bizden yaklaşık 330 milyon ışık yılı uzaklıktaki Coma Galaksi Kümesi’nde bulunan DF44, ‘ultra dağınık galaksi’ diye bilinen bir türe dahil. Samanyolu’ndan çok daha az parlak; parlaklığı, DF44’ün bizim galaksimizden 1000 kat daha az yıldız barındırdığını gösteriyor.
EKOLOJİ SERVİSİ