Kentteki kurumların salgına ilişkin verileri kendilerinden sakladıklarını söyleyen Mardin Tabip Odası Eşbaşkanı Dr. Osman Sağlam, ‘800 bini aşkın nüfusu olan kentte hekimler baskı nedeniyle koronavirüs tanısı koymaktan kaçınıyor’ dedi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı son rakamlara göre Türkiye’de koronavirüsten (Covid-19) dolayı yaşamını yitirenlerin sayısı 59’a, vaka sayısı 2 bin 433’e yükseldi. Vakaların ve ölüm sayılarını her gün arttığını belirten uzmanlar, test yapılan hastanelerin yetersizliğini ve hızlı tanı kitlerinin faaliyete geçirilmemesini eleştiriyor.
Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’a konuşan Mardin Tabip Odası Eşbaşkanı Dr. Osman Sağlam 830 binden fazla nüfusa sahip Mardin’de, alınan önlemlerin yetersizliğine değindi.
Resmi kaynaklardan alınan bilgilere göre, kent genelinde şimdiye kadar 55 kişi virüs testine tabi tutuldu ve bunlardan 35’inin testinin negatif çıktı. Geriye kalanların test sonuçları ise halen netleşmedi. Ancak, söz konusu bilginin kendilerine de geldiğini belirten kentteki sağlık örgütleri, verilen gerçeği yansıtmadığı görüşünde.
Göze girerim mantığı
Mardin Tabip Odası Eşbaşkanı Dr. Osman Sağlam, “Bilgileri bizden saklıyorlar ve bizden sakladıkları için halktan da saklıyorlar. İl Sağlık Müdürlüğü ‘benim bölgemde Covid-19 tanısı çıkmasa, ben o kadar göze girerim’ mantığı ile hareket ediyor” dedi.
Türkiye’deki durumu İtalya’daki duruma benzeten Dr. Sağlam, vahametin farkında olarak önlemler alınması gerektiğini vurgulayarak, “Birilerinin dışarıya çıkmasının yasaklanması ya da uyarılar yapılması gibi tedbirlerin çok ötesine geçilmesi gerek. Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarında hayatını kaybedenlerin yaşlı olduğunu vurguluyor. Hükümetin 65 yaş üstü kişilerin sokağa çıkmasını yasaklamasının nedeni Covid-19 ya tam anlaşılmıyor ya da yanlış anlatılmaya çalışılıyor” dedi.
‘Yaşlılar hedef haline getiriliyor’
Sağlam, yaşlıların hedef haline getirildiğini ve salgının bir “yaşlı hastalığı” olmadığına işaret ederek, “Belirli bir yaş grubunun üstündeki kişilerde, özellikle kronik hastalığı olanlarda vücut sistemleri yeteri kadar aktif olmadığı için bunlarda daha ağır etkilere sebep olabiliyor. Şu anda Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklama, yaşlılık ve ölüm fıtratımızda varmış gibi bir algı yaratılıyor. Risk faktörü, bulaşıcılık faktörü bunlarmış gibi yansıtılıyor. Oysa biz gençlerin dolaşmadığı bir ortamda yaşlılar istediği kadar gezdiğinde o kadar büyük bir risk yok. Taşıyıcı biziz (gençler). Yaşlılara, sürekli ortam değiştirip, kalabalık ortamlarda gezerek, ülke değiştirip gelen gençler bu hastalığı bulaştırıyor. Biz hafif gribal bir enfeksiyon gibi geçirebiliriz. Ama buna dikkat edilmiyor” değerlendirmesinde bulundu.
Valilikten cevap yok
Mardin’in sınır kenti olması ve ticaret yolu olan İpekyolu’nun buradan geçmesi nedeniyle riskli bölgelerin başında geldiğine dikkati çeken Sağlam, kentte oluşan TIR kuyruklarına da bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Ancak, yaptıkları incelemeler sonucunda TIR kuyruklarında alınan önlemlerin yeterli olmadığını söyleyen Sağlam, şoförlerin kendi imkanlarıyla önlem almak zorunda kaldıklarını ifade etti. Mardin Valiliği ve Sağlık İl Müdürlüğü ile ortak hareket etmek için çaba gösterdiklerini, ancak bu yönde olumlu bir cevap alamadıklarını dile getiren Sağlam, Türkiye’nin birçok yerinde ortaklaşmanın olduğunu ancak Mardin’de sağlıklı bir temas kuramadıklarını kaydetti.
’10 kişilik hanede karantina olmaz’
Sağlam, 800 bini aşkın nüfusu olan kentte hekimlerin baskı ve engellemeler nedeniyle koronavirüs tanısı koymaktan ve tahlili yapmaktan kaçındığını söyledi. Aldıkları bilgilere göre kentte evlerinde karantinaya alınan ve şoförlerden oluşan 600’e yakın kişinin olduğunu belirten Sağlam, “Evde karantina olur mu? Bölgeyi tanıyan kişiler için bir kişinin odaya kapanması ve izole edilmesi mümkün değil. Hele hele her hanenin nüfusunun yaklaşık 10 kişi olduğu bir bölgeden bahsediyorsak. Evde karantina olgusu Türkiye’de ya da Mardin’de kesinlikle işlemez. Aksine bu durum koronavirüs salgınına zemin hazırlayacaktır. Tabip Odası olarak devlet kurumları ile bir ortaklaşma sürecine giremiyoruz. Kapılarını bize kapatıyorlar. Bilgileri bizden saklıyorlar ve bizden sakladıkları için halktan da saklıyorlar. İl Sağlık Müdürlüğü ‘benim bölgemde Covid-19 tanısı çıkmasa, ben o kadar göze girerim’ mantığı ile hareket ediyor” diye konuştu.