Süleymaniye’de devam eden ‘100’üncü yılında Kürt sorununun çözümü’ konulu çalıştayda konuşan Süleymaniye Valisi Dr. Heval Ebubekir, ‘Kürtlerin silahla yok edilemeyeceğini belirterek; kadim bir halk olduğumuz için halen ayaktayız’ dedi
Kürdistan Ulusal Kongresi(KNK) Güney Kürdistan temsilciliği öncülüğünde bir çok yazar, aydın, siyasi parti temsilcisi ile tanınan bir çok şahsiyetin katılımıyla Emnesûreke salonunda “100’üncü yılında Kürt sorununun çözümü” konulu çalıştayda gerçekleştirilen “Kürtler Lozan Anlaşması’nın 100’üncü yılında ortak yaşamla çözümü örüyor” şiarıyla sabah saatlerinde başlayan çalıştay, saygı duruşunun ardından KNK Eşbaşkan Yardımcısı bir konuşma yaparak KNK’nin mesajını paylaştı.
‘KNK’den birlik mesajı’
Mesajda, “KNK’nin temel amacı Kürt partileri arası birliği sağlamaktır. Kürt halkının çıkarları başta olmak üzere toprak ve ulusal çıkarlar bütün Kürt partilerin kırmızı çizgisi olmalıdır. Bunu yapabildiğimiz oranda başarıya ulaşırız. Düşmanımızın toprağımızı işgal etmesi için iş birliği yapmak yerine düşmanımıza karşı birlik olmalıyız” şeklinde vurgular yapıldı.
KNK Eşbaşkan Yardımcısının konuşmasının ardından panelistler kendi çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Panelist Kardo Muhammed: Anlaşmalar halkların kaderini belirler. Lozan Antlaşması uluslararası güçlerin çıkarları doğrultusunda halkların geleceğini yok etti. Bizim buna izin vermememiz gerekiyor. Güney Kürdistan’da 32 yıldır biz iktidardayız. Bu süre zarfında Kürt halkının statü kazanması için ne yaptık? Uluslararası imkanlardan yararlanamadık. Kadınlar mücadeleleri sonucu halkların umudu haline gelerek tarih sahnesine çıktılar. Fakat biz onlar kadar bu imkanlardan yararlanamadık, halkımıza fayda sağlayamadık. Bu kadar bedel ödememize rağmen buna denk bir başarı elde edemedik. Bizim Güney Kürdistan’da güçlü ve doğru bir sisteme ihtiyacımız var. Bizim ulusal stratejiyi esas alıp bunu genele mal etmemiz gerekir.
‘Lozan Kürtlerin birlik olmamasının bir ürünüdür’
Bilêse Cebar: Burada asıl önemli soru Lozan Anlaşması devam edecek mi yoksa etmeyecek mi? Hiçbir maddesinde geçerliliğini kaybedecek diye bir madde bulunmamaktadır. Eğer geçerliliğini kaybetmeyecekse ne yapmak gerekir? Türkiye yüzyıl öncesine oranla çok daha farklıdır. Bugünkü iktidar Atatürk rejimini değiştirdi. Bugün çok daha farklı bir rejimle karşı karşıyayız. Türkiye’ye göre Lozan Anlaşması onlar için büyük bir kayıptır. Çünkü Türkiye’ye göre Lozan onun sınırlarını daralttı. Bu nedenle Lozan Anlaşmasının kimi maddelerinde değişikliğe gidilerek kendi sınırlarını genişletmek istiyor. Lozan’ın kimi maddeleri bunu yapmasına olanak veriyor. Bu nedenle Türkiye Rojava’yı işgal etti. Hatay’da yaptığını bugün Rojava’da tekrarlamak istiyor. Bunu parlemento ya da referendum yoluyla yapmak istiyor. Çünkü bu şekilde Musul-Kerküke kadar tüm Kürdistan’ı işgal etmek istiyor. Zaten bugün Güney Kürdistan’ın birçok bölgesini işgal etmiş durumdadır. Lozan Kürtlerin birlik olmamasının bir ürünüdür.
‘Rojava’daki deneyim Ortadoğu krizine çözüm geliştirebilir’
PYD Güney Kürdistan Temsilcisi Cawîdan Kemal: Kürt halkından bahsedilecekse dört parça Kürdistan halkının tümünden bahsedilmeli. Güney Kürdistan’daki federal yapı ile Rojava’da özerk yapı uluslararası areneda rollerini oynayarak dört parça Kürdistan için fayda sağlayabilirler. Rojava’daki deneyim Ortadoğu krizine çözüm geliştirebilir. Kürtler bu gün dört parça Kürdistanda Kürt halkının hakları için mücadele edip büyük Kürdistan için çalışma yürütüyor.
‘Kürtleri petrole kurban ettiler’
Konuya ilişkin konuşan Süleymaniye Valisi Dr. Heval Ebubekir, şunları dile getirdi: “Yaklaşan Lozan Anlaşmasının yüzüncü yıl döneminde böyle bir çalıştayın gerçekleşmesi çok önemli. Maalesef tarih bizi, kendimizden kuşku duyacağımız hale getirdi. Kadim bir halk olduğumuz için halen ayaktayız. Bizler bugün her zamankinden daha güçlüyüz ve yok olmayız. Osmanlı İmparatorluğu’nun devrilmesinden sonra devletleşemeyen tek ulus Kürtler oldu. Kürtleri petrole kurban ederek diğer ülkelerin dengelerini korudular.”
‘Kürtler öneri ve proje sahibi olmalıdır’
Dr. Heval Ebubekir, konuşmasının devamında şunları söyledi: “100 yıl aradan sonra olumlu veya olumsuz Güney Kürdistan’da bir bileşen ve Rojava’da da Özerk Yönetim var. Ayrıca Doğu Kürdistan’da Jina Emînî İsyanı var ve devam ediyor. Türkiye’de ve Kuzey Kürdistan’daki Kürt halkı birlikteler. 100 yıl arasan sonra farklı bir boyuta ulaştık. Bu dönemdeki mücadele önemlidir. Düşman Kürt halkını silahla soykırıma uğratamaz. Kürtlerin ayrıca, eğitim, kültür ve ekonomi gelişimleri ile haklarını elde etmeye devam ediyor. Artık sorunları çözmede bizimde bir rolümüz var. Kürtler öneri ve proje sahibi olmalıdır ve birlik ve beraberlik için ortak yaşamı canlı tutmalıdır.”
DIŞ HABERLER