‘Domuz bağı’ işkencesine maruz kalan tutuklunun avukatı Cihan Ülsen, konuya dair suç duyurusunda bulunduklarını aktardı.
Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi’nde demir kelepçelerden yapılan “domuz bağı” ile 5 saat işkence gören hasta tutuklu Burhan Barut, yaşadığı işkence nedeniyle 7 Temmuz’da başlattığı açlık grevini sürdürüyor. İki kez ağırlaştırılmış müebbet ve 153 yıl hapis cezası alan Barut’un avukatı Cihan Ülsen, müvekkili Barut’un sağlık durumunun iyi olmadığını ve sistematik işkenceyle karşı karşıya olduğunu belirtti.
Sistematik işkence
Barut’un dosyasının Yargıtay aşamasında olduğunu aktaran Ülsen, müvekkiline daha önce işkence uygulandığına dair yaptıkları suç duyurularının takipsizlikle sonuçlandığını dile getirdi. Barut’un özellikle ailesinden uzak cezaevlerine sevk edildiğini ve her gittiği yerde kötü muamele ile şiddete maruz kaldığına dikkat çeken Ülsen, “Tekirdağ’da da yine benzer durumlar söz konusuydu. Şimdi Antalya da bunun daha ağır halini görünce özel olarak sistematik bir işkence uygulandığını düşünüyoruz. Daha önce uygulanan işkencenin peşini bırakmadığımız gibi bu işkence adil bir yargılamayla sonuca ulaşana kadar peşini bırakmayacağız” dedi.
Suç duyurusu
İşkence olayına dair Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı ve Adalet Bakanlığı’na suç duyurusunda bulunduklarını kaydeden Ülsen, “İşkence vakasını telefonda öğrendiğimiz için bir kısmını biliyoruz. Barut’un çıplak bir şekilde dövüldüğü, astım hastalığından dolayı ciddi sağlık sorunları olmasına rağmen sağlık hizmetlerinden yararlandırılmadığı yönünde bir durum var. Tabi bu işkenceyle beraber ciddi anlamda hakaret ve tehditlerin de olduğunu söyledi. Bizde bu beyanları dikkate alarak, işkence vakasının araştırılması ve sorumluların cezalandırılması için dilekçemizi verdik. Dilekçede kurum müdürü, ilgili gardiyanlar ve başgardiyan olduğu söylenen Ömer isimli bir şahıs hakkında suç duyurusunda bulunduk. Sınırlı bir suç duyurusu değil kötü muamele vakasına, görevi kötüye kullanan ve varsa diğer memurların tamamı hakkında suç duyurunda bulunduk. Suç duyurusunu sadece Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapmadık. Aynı zamanda Adalet bakanlığı, teftiş kurumu ve cezaevleri tutuk izleme kurumu da dahil her yere başvurduk” diye belirtti.
Hak örgütleri ve baroların da söz konusu olayı takip etmek amacıyla Barut ile görüşeceklerini aktaran Ülsen, “Hak örgütleri, barolar bu anlamda ciddi bir hassasiyet gösterdi. Dün itibariyle hem Antalya Barosu İnsan Hakları Merkezi’nde çalışan avukatlara hem de insan hakları savunucusu olan avukatlara yetki belgesi verdik. Burhan’la görüşme sağlayacaklar. Meselenin detaylarını, işkence boyutunu ve neler yapıldığına dair daha açık bilgiler elde edeceğiz ve Antalya Başsavcılığı’na ek beyanda bulunarak müvekkilin nasıl maddi, manevi psikolojik ve fiziki şiddet gördüğünü ayrıntılı bir şekilde kamuoyu ile paylaşacağız. Elimizden geldiğince işkence yapanlar, buna göz yumanlar, işkenceden sonra adli ve idari kavuşturma yapmayan bütün yetkililer hakkında da gerekli adli ve idari takibi yapacağız” ifadelerini kullandı.
ANTALYA