Salgın sürecinde müşterileri yarı yarıya azalan dolmuş şoförleri önlemlerden değil ama mazot fiyatlarından şikayetçi
Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında Ankara’da dolmuşlara 8 kişi alabilen şoförler, bu süreçte yaşadıkları maddi sıkıntıları anlattı. Şoförler, kar elde etmediklerini, sadece yolcuyu mağdur etmemek için çalıştıklarını söyledi. Kentte çeşitli hatlarda 30 senedir şoförlük yapan İbrahim Tacın, “Şoförler ve araba sahipleri çok zor durumda. Hepsinin borçları var. Arabaları yenilediler ama borçlarını ödeyemiyorlar, sigortalarını yatıramıyorlar. Evlerimizin kirasını ödeyemiyoruz. Devlet şimdiye kadar belki bize sahip çıkar, belki bir kazançtan bize yardım eder diye bekliyorduk ama böyle bir şey de görmedik” dedi.
Gelir mazota gidiyor
Salgın nedeniyle yolcu kotası getirildiğini belirten Tacın, “Araba anca kendini götürüyor. 8 kişilik kota koymuşlar, on dakika arayla kalkıyoruz. On dakikada üç kişi biniyor. Üç kişiyle yirmi kilometre gidiyoruz. Gelirken de dört kişi biniyor ediyor yedi kişi. Üç kişi git, beş kişi götür, bunun hepsi para olsa ne olacak? Bu araba kilometrede bir lira yirmi beş kuruş yakıyor. Aldığım paranın yüzde 90’ı mazota gidiyor. Ankara’daki bütün esnaf böyle. Bir destek duyduk ama bekledik işte esnafa mı, şoföre mi, mal sahibine mi diye ama hiç öyle bir şeyden yararlanamadık” diye konuştu.
Zorluk yaşıyoruz
Günlük kazancının mazot giderini karşılamadığını dile getiren Volkan Durkan adlı şoför, “Akşam mazota yanaştığımız zaman kazandığımız paradan fazlasını mazota veriyoruz. Gerektiği yerde cebimizden takviye ediyoruz. Evimize erzak alamıyoruz. Maddi olarak sıkıntı içindeyiz. Sigortamızı ödeyemiyoruz. Araçların giderlerini karşılayamıyoruz. Dolayısıyla ne olacağını bilemiyoruz yani bu şekilde giderse, çoğu kişi kapatacak zaten. Bir düzen yok, sekiz kişi diyorlar, sekiz kişiyi de bulamıyoruz ki. Bazen buluyoruz ama onları da alamıyoruz yolcu bize söyleniyor biz yolculara, bir gidişatı yok bunun” diye belirtti.
Gelirimiz düştü
Giderlerinin değişmediğini ancak gelirin düştüğünü ifade eden Durkan, “Belediye Başkanı Mansur Yavaş destek sunacak dediler ama henüz görmedik. Devlet ‘yarı yarıya çalış’ diyor, ama mazotu aynı fiyattan alıyoruz. Değişen bir şey yok. Gider aynı ama gelir düştü. Arabanın sigortası, kaskosu, lastiği var. Bir sürü şey. Şu anda hiç bir şey karşılanmıyor. Buna bir çözüm bulunsun. Böyle giderse kötü olur. Birçoğumuz geçim sıkıntısı içerisinde. Kirayı mı, elektrik faturasını mı doğalgazı mı ödeyecek, çocuğun bezini mi, evinin erzakını mı alacak? İnsanlar nasıl yapacak. Tamam, biz de 8 kişi alınsın diyoruz ama virüs bitecekse eğer iki hafta çalışmayalım. Sonra geri dönelim işimize ama bu şekilde diş dönmüyor, diş takıldı. Şu anda arabalar burada çalışıyorsa, sırf yolcu mağdur olmasın diye. Başka hiçbir şeyden değil, çünkü bir karı yok” şeklinde konuştu.
Destek yok
Salgın nedeniyle yaşadıkları zorluklara değinen Barış Arslan, “Akaryakıt desteğinin olmaması bizi zorluyor. Gelirler ucu ucuna yetişiyor, hiçbir şeyi karşılamıyor. Haftada bir gün çalışıyoruz” dedi.
Kaynak: MA