Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi hemşire Günseli Uğur hakkında ek ödemelerde yaşanan kesintileri protesto ettiği için sürgün kararı verdi. SES şubeleri bu durumu protesto etti
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği, ek ödemelerdeki kesintileri protesto ettiği hakkında sürgün kararı çıkarılan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İş Yeri Temsilcisi Günseli Uğur, MA’dan Sevda Aydın’a konuştu
Taleplerimiz dinlenmedi
15 yıldır Dokuz Eylül Hastanesinde hemşire olarak çalışan Günseli Uğur, sendika olarak yıllardır sağlık çalışanlarının haklarına dair mücadele ettiklerini söyledi. SES iş yeri temsilcisi olarak üstüne düşeni her zaman yapmaya çalıştığını belirten Uğur, “Sağlık emekçilerinin genel olarak yaşadıkları sorunlar, pandemi sürecinde çok daha yüksek düzeyde hissedildi. Hastanede 10 ayrı sendika ve meslek kurumlarıyla bu sorunların çözümü için bir birliktelik oluştu. Sağlık çalışanlarının pandemi ile ilgili sağlık sorunlarını, taleplerini ifade eden eylemler yaptık. Hastane yönetimine bu taleplerimizi iletmek için görüşmek istedik” diye belirtti.
Sürgün kararı suç
DEÜ Başhekimliğinin sağlık çalışanlarının görüşme taleplerini reddettiğini bu yüzden hastane bahçesinde eylemler yapmaya başladıklarını aktaran Uğur, eylemlerinin hem yasaklandığını hem de eyleme katılanlar hakkında soruşturma başladığını söyledi. Soruşturmaların hala devam ettiğini belirtti.
Hakkında süre soruşturmaların ardından “görev yeri değişikliği kararı” ibareli evrak aldığını ifade eden Uğur, sendika iş yeri temsilcisinin rızası olmadan görev yeri değiştirilemeyeceğini, bunun sendikal faaliyeti engellemek olduğunu ve bir suç olduğunu hatırlattı.
Hemşire ihtiyacı var
Çalıştığı birimde 4 kişinin işini 2 hemşire yaptıklarını dile getiren Uğur, şöyle devam etti: “Hemşire ihtiyacı olan bir yerden hiç de acil hemşireye ihtiyaç olmayan bir yere görevlendiriliyorum. Buca Aile Sağlık Merkezi’de (ASM) çalışmak için başvuran hemşire varken beni görevlendirdiler. Bu çok tutarsız bir tavır.” Kendisine sorulmadan yapılmak istenen bu sürgün kararının oldukça yıpratıcı bir süreç olduğunu anlatan Uğur, şunları ifade etti: “Hukuki olarak da gerekeni yapacağız. Bu tür uygulamalarla sağlık çalışanlarının yılmasını bekleyenler bilsin ki günlerdir aldığım dayanışma mesajları gösteriyor ki hastanelerdeki sendikal mücadelemiz daha da büyüyor.”
SES Manisa Şube Eşbaşkanı Figen Pehlivan Demirel, hemşire Günseli Uğur’un DEÜ Başhekimliği tarafından sürgün edilmesini, “Sağlıkçılara hakkınız ödenmez diyenler, sürgünü hak görüyorlar” diye tepki gösterdi.
Salgın bütün hızıyla sürüp giderek yayılırken, sağlık çalışanlarına yönelik baskının arttığını dile getiren Demirel, bunun sağlıkçıları olumsuz etkilediğini belirtti. “Halkın sağlık hakkı için dur duraksız çalışan birçok sağlık emekçisinin hayatını kaybettiği günlerden, ağır çalışma koşullarından geçiyoruz” diyen Demirel, yöneticilerin çalışanların sorunlarını çözmediklerini söyledi. Pandemi döneminde sağlık sendikalarının asıl görevi yaşanan sorunları, talepleri görünür kılmak olduğunu vurgulayan Demirel, “SES ülkenin her yanında izlenen yanlış politikaları eleştirip, önerilerini sıralarken öte yandan sağlık emekçilerinin taleplerini, sorunlarını dile getirmiştir. Çalışanların çalışama saatlerinin azaltılması, kişisel koruyucuların yeterince ve düzenli verilmesini ve elbette özlük haklarının düzeltilmesini söz verilen ek ödemelerin adil ve tavandan verilmesini talep etmiştir. Bunda ısrarcı olmuş ve gerçek bir sendikanın yapması gerektiği gibi gerekli koruyucu tedbirleri alarak eylem ve etkinliklerde yapmıştır” dedi.
HABER MERKEZİ