Gülistan Doku ile ilgili açılan soruşturmanın baş şüphelisi olan ve denetimli serbestlik ile serbest bırakılan Zaynal Abarakov’un imzaya gitmediğini belirten avukat Ali Çimen, Abrakov’un bir an önce tutuklanması gerektiğini söyledi
Yadigar Aygün / İstanbul
Dersim’de kaldığı yurttan 5 Ocak 2020 sabahı ayrılan Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Gülistan Doku hala kayıp. Doku’nun kaybolmasının üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen hala akıbeti hakkında bir şey bilinmiyor. Doku’nun kaybolmasına ilişkin Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma hala sürüyor. Dosyadaki baş şüpheli Zaynal Abarakov ve polis olan üvey babası Engin Yücel ise hala serbest. Doku dosyasında şüpheli olan Abarakov, “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçuyla yargılandığı dava kapsamında, 15 günde bir imza atma şartı ve yurt dışına çıkış yasağı verilerek serbest bırakılmıştı. Abarakov’un hiç imza atmadığı ifade edilirken, Alanya Emniyeti’nin “adresini bulamaması” ve “telefonlarına ulaşamadığı” için tebliği yapamadığı belirtildi.
Araştırmalar ayaküstü yapıldı
Gülistan Doku davasının ilk baştan itibaren etkin bir soruşturma yürütülmediğini söyleyen Avukat Ali Çimen, pek çok hak ihlali yaşandığına dikkati çekti. Doku’nun zorla bindirildiği araçtan DNA araştırması yapılmadığını belirten Çimen, “Uluslararası ve karşılaşmalı hukukta da 48 saati aşan kayıplarda öldürme şeklinde düşünülür. Yaşamadığı varsayılır. Dosya ilk baştan itibaren insan öldürme şeklinde yürütülseydi daha farklı ilerleyecekti. Baş şüphelinin ifadesini ayaküstü aldılar. Evinde arama ayaküstü yapıldı. Evde doğru düzgün bir araştırma yapılmadı. Gülistan’ın zorla bindirildiği araçta istediğimiz halde bir DNA araştırması yapılmadı” dedi.
Şüpheli dosyadan haberdar
Soruşturmanın gizli yürütülmediğini ve delillerin incelenip, araştırılmadığını vurgulayan Çimen, “Baş şüpheli Z.A, soruşturmada bilgi sahibidir. Baş şüpheli Z.A, tanık Hatice yazışmasında ‘Telefonumu gelip alacaklar sana ulaşamayabilirim’ diyor. Telefonu incelemeye gittiğinde Mama adlı kişi ile görüşmeleri ‘Mama bunun annesidir bunun tercümesini yapamayız’ deniliyor. Mama diye kayıtlı kişi ile hala ne görüştüğünü bilmiyoruz. Baş şüphelinin dosyadan haberdar olduğunu ilettik. Soruşturma gizli yapılmadı. Baştan beri savsaklanan bir soruşturma” diye konuştu.
Hiç imzaya gitmedi
Şüpheli Abarakov’un adli kontrollerine hiç gitmediğini, ev adresinde olmadığını belirten Çimen, bir an önce şüphelilerin tutuklanması gerektiğini vurguladı. Taleplerinin yargı tarafından kabul edilmediğine dikkati çeken Çimen, “Baş şüpheli ancak iki yıl sonra gözaltına alındı ve adli kontrol ile serbest bırakıldı. Hiç imzaya gitmedi. Adresinde yok. Telefonu kapalı ulaşılamıyor. Tutuklanmama gerekçesi olarak ‘adresi var’ deniliyor. Buna itiraz ettik ve emniyet tutanağında anlaşıldı ki bu kişinin bir ev adresi yok. Tutuklama istedik. Hala tutuklanmadı. Baş şüpheli bir an önce tutuklanmalıdır. Etkin sağlıklı bir soruşturma yapılmıyor. Bir sürü talebimiz var. Hiçbiri şu ana kadar kabul edilmedi. Bir arpa boyu yol alamadık” diye belirtti.
Faili devlet korumasında
Gülistan Doku Adalet Komisyonu üyesi Dilan Ergül, Doku davasında devlet, polis ve faillerin işbirliği içerisinde olduğunu söyledi. Faillerin korunduğunu vurgulayan Ergül, “Başından itibaren şunu biliyoruz. Devlet, polis, fail işbilirliği içerisinde. Fail korunuyor. Sessiz bir şekilde olayın üzeri örtülmeye çalışılıyor. İlk günden bugüne yapılanlar bunu gösteriyor. Kürdistan’da bu olayların ardında devlet eli var. Kadınların kaybedilmesi, şiddete maruz kalması, askerler tarafından tecavüze maruz bırakılması, bunlar aslında faili bir yandan devlettir. Bu şekilde Kürt kadınları üzerinde hak ihlalleri gerçekleşiyor. Artık sıradanlaşmış şekilde bu ihlaller devam ediyor. Yargı etkin bir soruşturma yürütseydi Gülistan bulunurdu. Diğer kayıp kadınlar bulunurdu. Kürdistan’da özel savaş politikaları uygulanıyor” diye konuştu.
Etkin bir soruşturma yapılmıyor
Şüpheli Abarakov’un etkin bir şekilde soruşturulmadığına dikkati çeken Ergül, “Bir süre boyunca Gülistanın su da olduğu söylendi ama o esnada suya bakılmadı. Barajın suyu indirilmedi. Sadece biraz oyalama taktiği politikası uygulandı. Zaynal’ın gözaltına alınması düzgün bir şekilde soruşturmaya tabi tutulması olsaydı en azından nerede olduğunu bilebilirdik ya da fail Zaynal değilse onun olmadığını öğrenebilirdik. Hiçbir şekilde soruşturmalar yapılmadığı için biz sürekli yerimizde saydık. Barajın suyunun azaltılması için bile aylarca çalışma yürüttük. Kendileri bunu söylediği halde geç aramalar yapıldı” dedi.
Asla pes etmeyeceğiz
Kadına yönelik şiddetin arttığını vurgulayan Ergül, Doku davasının kapatılmak istendiğini söyledi. Doku’yu bulana kadar mücadele edeceklerini belirten Ergül, “Bazı davalar, devlet tarafından daha çok kapatılmaya çalışılıyor. Böyle olunca biz daha çok çabayla bu olayı aydınlatmaya çalışıyoruz. Tüm kayıp kadınlar için etkin soruşturma yapılmalıdır. Gülistan Doku bulunsun istiyoruz. Gülistan Doku bulunana kadar, etkin bir soruşturma yapılana kadar, Doku davası aydınlatılana kadar mücadelemiz devam edecek. Asla pes etmeyeceğiz. Devlet, olayın üzerini örtmeye çalıştıkça biz daha da çabalayacağız. Eylemlerimiz aynı şekilde devam edecek” dedi.