Doktorlar bir dizi hakları için mayıs ayında iş bırakmaya hazırlanıyor. Hekim-Sen, Tabip-Sen ve Hekim Birliği sendikaları mayıs ayında 6 gün iş bırakacak
Türk Tabipleri Birliği, geçtiğimiz Mart ayının 14 ve 15’inde acil sağlık hizmetleri haricinde iş bırakmışlardı. TTB’nin eylemine Türk Diş Hekimleri Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Dev Sağlık-İş, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, Birlik ve Dayanışma Sendikası ile Genel Sağlık-İş katılırken, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu ise 14-15-16 Mart tarihlerinde iş bırakarak greve gitmişti.
Mayıs, grev ve eylem ayı!
Sağlıkta şiddet, düşük ücretler, tıbbi yanlış uygulamalar, kısa randevu süreleri vd. talepler doğrultusunda doktorlar mayıs ayı içinde yeniden eylemler gerçekleştirecek. Hekim-Sen, 5-6, 17-18 ve 26-27 Mayıs’ta iş bırakacak. Tabip-Sen ve Hekim Birliği Sendikası ise 17-18 ve 26-27 Mayıs’ta greve çıkacak. Türk Tabipleri Birliği ise 29 Mayıs’ta Ankara’da “Beyaz Miting” yaparak eylemleri sürdürecek.
Yasa Meclis’te bekliyor
Hekim Birliği Sendikası Başkan Yardımcısı Yakup Gökhan Doğramacı, sağlıkta şiddetin ve malpraktisin getirdiği tazminat yükünün önemli bir sorun olduğunu, konuyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne mart ayında bir yasa teklifi geldiğini ancak bunun hala kanunlaşmadığını hatırlattı. Teklife göre sağlıkta şiddet tutuklama gerektirecek katalog suçlar kapsamına alınacak, malpraktis durumunda hekimlerin tazminatla karşılaşma riski azalacak. Ücretlerin yükseltilmesi de doktorların talepleri arasında bulunuyor.
Maaş zamları temmuzda
AKP’li Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan 14 Mart’ta bu yönde bir adım atacaklarını söylemesine karşın hiçbir gelişme yaşanmadı. Doğramacı kendilerine gelen bilgiye göre pratisyen hekimlere 5 bin, uzman hekimlere 10 bin lira maaş artışı yapılacağını söyledi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise artış için temmuz ayını işaret etti.
‘Haziranda 1 hafta iş bırakabiliriz’
Yakup Gökhan Doğramacı DW Türkçeye yaptığı açıklamada, bunların yanında Aile Hekimleri Ödeme Sözleşme Yönetmeliği’nin, hastalara beş dakikada bir randevu verilebilmesinin, hekimlerin farklı ilçelere geçici görevlendirmelerinin sonlandırılmasının talepleri arasında olduğunu söyledi. Mayıs ayındaki eylemlerinden sonuç çıkmazsa haziran ayında bir hafta süreyle iş bırakabileceklerini dile getirdi.
‘İş bırakmak geçerli değil’
Türk Tabipleri Birliği ise şubat ve mart aylarının aksine iş bırakma eylemi yapmayacak. TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, TTB’nin mart ayında yaptığı iş bırakma eylemine Türkiye genelindeki doktorların yüzde 70’inin katıldığını belirtti. TTB bir süredir ‘10 acil talebin’ yer aldığı bir imza kampanyası düzenliyor. İçerisinde etkili bir sağlıkta şiddet yasası çıkarılmasından sağlığa ayrılan bütçenin artırılmasına kadar çeşitli maddeler öne çıkıyor. TTB bu taleplerini 29 Mayıs’ta, Ankara Kolej Meydanı’nda, ‘Emek Bizim, Söz Bizim, Sağlık Hepimizin’ sloganıyla miting düzenleyecek.
EMEK SERVİSİ