AKP iktidarının ve sermayenin ilgi alanlarının başında gelen maden, enerji ve özelde nükleer enerji alanlarını tek elden yönetmek amacıyla TENMAK adı verilen bir kurum kuruldu
Kısa adı TENMAK olarak belirlenen, Ankara merkezli ‘Türkiye Enerji Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu’ resmen kuruldu. İdari ve mali açıdan özerk bir yapı olarak kurulduğu belirtilen kurumun amacı ise şöyle ifade edildi: “Enerji, maden, iyonlaştırıcı radyasyon, parçacık hızlandırıcıları, nükleer teknoloji, bor, nadir toprak elementleri ve diğer elementlerle ilgili inovasyon ihtiyacını karşılamak; araştırmacılara bilimsel ortam temin etmek; yeni ürünlerin üretimini ve var olanların geliştirilmesini sağlamak; kamu ve özel hukuk kişileri ile işbirliği yaparak bilimsel araştırmalara katkıda bulunmak.”
TAEK ve Bor Enstitüsü kapatıldı
TENMAK’ın kurulmasıyla beraber; Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü ve Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü kapatıldı. Bu kuruluşlara yapılan atıflar, bundan böyle TENMAK’a yapılmış sayılacak. TENMAK bünyesinde, Bor Araştırma Enstitüsü, Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü, Enerji Araştırma Enstitüsü, Nükleer Enerji Araştırma Enstitüsü, Temiz Enerji Araştırma Enstitüsü yer alacak. TENMAK, ilgi alanı dahilinde ihtiyaç duyulacak olan başka konularda, yeni enstitüler kurabilecek.
AKP salgını fırsata çevirmek istiyor
Dünyada hemen her ülkeyi etkileyen koronavirüs salgını nedeniyle birçok önlem alınırken Türkiye’de ise her zaman olduğu gibi salgın krizini fırsata çevirme anlayışı yine yüzünü gösterdi. Sadece 1 hafta içinde çıkarılan 2 yönetmelik ve 1 ihale iktidarın yüzünü açıkça ortaya koydu. Doğal koruma alanlarında maden işletmelerin açılması Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlandı. Hemen ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından 11 ilde maden sahaları için ihale açıldı. 24 Mart 2019 günü Cumhurbaşkanı’nın, maden şirketlerinin zararlarını devletin karşılanmasına yönelik kararı da Resmi Gazete’de yayınlandı.
Amaç nükleeri büyütmek
Özel anlaşmalarla denetimden uzak Mersin’de süren nükleer santrale ek olarak Sinop ve Trakya da santraller gündemde yer alırken 22 Mart tarihinde Türkiye ile İngiliz Rolls-Royce Holdings arasında mini nükleer güç reaktörleri geliştirme ve üretme konusunda anlaşma imzalandı. Nükleer bombayı Hindistan’a adeta ikram eden İngiltere’nin Türkiye’ye adım atması ise Türkiye’nin nükleer santrallerde enerji üretmek dışında nükleer teknolojiye ulaşarak nükleer bomba yapma hedefi içinde olduğu iddiaları bulunuyor. TAEK’in kapatılması ve maden arama (özelde Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü) ile enerjiyi aynı çuvala koyan iktidarın özellikle uranyum, toryum gibi madenlerle lantanitler, atom numaraları 57’den 71’e kadar olan ve kimyasal olarak benzer elementlerin üretiminin amaçlandığını ortaya koyuyor.
EKOLOJİ SERViSi