Trakya’da kayagazı ve kayapetrolü için verilen 14 bin 375 hektar alana 629 hektar alan daha eklenerek ruhsatlandı. Doğal yaşam ise hiçe sayıldı
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürlüğü İstanbul ve Tekirdağ il sınırları içerisinde sahip bulunduğu 14.375 hektarlık petrol arama ruhsat sahasına 629 hektarlık sahanın ilave edilmesi için Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) 629 hektarlık alana ilave olarak ruhsat tadiline karar verdi. Petrol arama adı altında yürütülen faaliyetin ise geleneksel yöntemle değil, hidrolik kırma adı verilen bir yöntemle kayagazı ve kayapetrolü için sahalar her geçen gün genişliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yaptığı bir açıklamada, “Trakya’da klasik olmayan yani unkonvansiyonel yöntemle (unkonvansiyonel: hidrolik kırma yönetimiyle kaya gazı ve petrolü çıkarma) arama çalışmalarına bu sene hız vereceğiz. Benzer şekilde Güneydoğu’da da ‘unkonvansiyonel’ usullerle petrol üretimiyle ilgili çalışmalarımız da var. Gerek TPAO’nun gerekse faaliyet gösteren diğer özel sektör şirketlerinin çalışmalarındaki temel amacımız klasik olmayan yöntemle üretimi gerçekleştirerek bunu ticari hale getirmek ve yurt dışındaki bilgi ve tecrübeyi buraya taşımaktır” ifadelerini kullanmıştı.
Kayagazı ve petrolü
Bir kayagazı veyakaya petrolü sondajında birçok kimyasal ve kum eklenen su, yerin 2 ila 5 bin metre altına yapılan yatay sondajlarla ortalama 15- 20 kez basılır. Bir basımda ortalama 18 bin metreküp su kullanılır. Bir kuyu için toplamda yaklaşık 300 bin metreküp su geri yeraltına yüksek basınçla basılır ve karbon kayaçlar patlatılır ve açığa çıkan gaz veya petrol yukarıya alınır. ABD’de kayagazı şirketleri ile çiftçiler arasında “su savaşları”na neden olan bu süreçlerde birçok bölgede yeraltı suları kullanılamaz hale gelirken birçok bölgedeki barajlar bu üretimlere bağlanarak tarımsal üretimler darbelenmiştir. Zehirlenmiş su yeraltında bulunan ağır metallerle birleşip akiferlere ulaşmaktadır.
EKOLOJİ SERVİSİ