Kayyumun Sur Belediyesi’ne ait taşınmazları ihaleye açması tepki çekti. HDP’li Remziye Tosun, ‘Diyarbakır’ı parsel parsel ranta açtırmayacağız’ diye vurgularken, Mimarlar Odası Eşbaşkanı Aydın ise, ‘İhale hukuka aykırı’ dedi
Diyarbakır’ın Sur Belediyesi’ne atanan kayyum Abdullah Çiftçi, Dicle Üniversitesi sınırları içinde yer alan ve mülkiyeti belediyeye ait 14 arsayı satışa çıkardı. Yerel seçimler öncesi belediyenin taşınmazlarını satılığa çıkaran kayyum, tarım arazisi olup imara açıldıktan sonra belediyenin düzenleme ortaklık payından arta kalan ve mülkiyeti belediyeye geçen arazileri, toplamda 44 milyon 123 bin TL teklif usulüyle ihaleye açtı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sur Platformu ve TMMOB Mimarlar Odası, belediyenin taşınmazlarının satışa çıkarılmasına tepki gösterdi. HDP’nin il binasında yaptığı basın açıklamasına HDP Milletvekilleri Semra Güzel, Selçuk Mızraklı, Remziye Tosun ve il yöneticileri ile üyeleri katıldı. Basın açıklamasını okuyan HDP’li vekil Tosun, 11 Eylül 2016 tarihinden bugüne 3’ü Büyükşehir,7’si il olmak üzere 95 DBP’li belediyeye kayyumlar atandığını ve kayyumların iktidardan aldıkları güçle çok sayıda yolsuzluğa imza attıklarını ifade etti. Tosun, “Tabir-i caizse 21. yüzyılda Kürt illerine atanan sömürge valileri gibi çalışmışlardır” dedi. Kayyumların yolsuzluklarının 2017 Sayıştay raporlarında tutanak altına alındığının altını çizen Tosun, kayyumun bu yolsuzluklara bir yenisini eklemeye çalıştığını ifade etti. Yaklaşık 2 haftadır Diyarbakır’ın ana caddelerinde asılmış olan ve üzerinde “Sur Belediyesi’nden satılık arsalar” yazan pankartlara dikkat çeken Tosun, pankartları “talancı zihniyetin ayyuka çıkmış hali” olarak tanımlayarak, “Yerel seçimlere üç ay kala alelacele alınan bu satış kararı kabul edilemez” diye konuştu. Kayyumun görevini kötüye kullandığını dile getiren Tosun, “Yasal olarak kendine tanınan görev ve yetki sınırlarını aşan kayyımın 3 ay sonra değişeceği gün gibi ortadayken, Sur’daki 14 parselin yangından mal kaçırır gibi satışının yapılmaya çalışılması gayri ahlaki olduğu gibi, akıllara iktidar yandaşlarının giderayak kayırması ve Sur’un talan edilmesini de getirmektedir” diye kaydetti. Kadim kentin yağmalanmaya çalışıldığını ifade eden Tosun, kentin yandaşlara peşkeş çekildiğine dikkat çekti. İhale adı altında yapılan sömürüye izin vermeyeceklerini dile getiren Tosun, “Diyarbakır’ı parsel parsel ranta açtırmayacağız ve sömürgeci zihniyete inat halkımızla birlikte omuz omuza 31 Mart’ta zafere giden yolun taşlarını döşeyeceğiz” diye vurguladı.
İhale derhal iptal edilsin
Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi ve Sur Platformu, Sur Belediyesi’ne ait 14 arsanın ihaleye çıkarılmasına tepki göstererek, kamusal alanların yasal boşluklardan yararlanılarak rant alanına dönüştürüldüğünü vurguladı. Mimarlar Odası Şubesi’nde yapılan toplantıda konuşan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu üyesi Samet Ucaman, Diyarbakır’ın 2 yıldan fazla bir süredir atanmış kayyumlar tarafından rant alanlarına açıldığının altını çizdi. Şube Eşbaşkanı Şeref Han Aydın ise, mevcut yönetimin 3 ay sonra değişeceğinin ortada olduğunu belirterek, alelacele yapılmasının hukuka aykırı olduğunu kaydetti. İhalenin derhal durdurulması gerektiğini belirten Aydın, “Dün Silopi’de bugün de Sur’da bu yöntem uygulanmaya çalışılıyor. Yarın ise Diyarbakır’ın veya başka kentlerin arazileri ve taşınmazların satışına dönük çalışmaların yapılacağının da bilgisine sahibiz” diye konuştu.
DİYARBAKIR/JINNEWS