Diyarbakır’da çileye dönüşen su kesintileri için DİSKİ, “tasarruf” bahanesini öne sürerken, 12 saate varan kesintilere yurttaşlar tepkili
Kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Diyarbakır Su Kanalizasyon İşleri (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, “tasarruf” adı altında kentte su kesintilerine başladı. Resmi verilere göre, 1 milyon 791 bin kişinin yaşadığı kentin birçok noktasında su kesintileri yapan DİSKİ, ortalamanın üstünde su tüketiminin olduğunu ileri sürerek, günlük 2 ile 4 saat arasında su kesintisinin yapıldığını açıkladı. Su kesintilerinin ilk gününde DİSKİ’ye yapılan başvurularda “şebeke arızası” savunması yapan DİSKİ, yaptığı açıklamayla kesintilerin planlı olduğunu itiraf etti. Kesintilere ilişkin kamuoyu bilgilendirmesi yapmayan DİSKİ’ye telefonla ulaşılması ise imkansız. Telefonla DİSKİ’yi arayan aboneler, yarım saati aşkın bir süre beklemesine rağmen bilgi alamıyor.
Açıklamalar inandırıcı değil
DİSKİ, su kesintilerinin “kısa süreli” veya “2 ile 4 saat arasında” yapıldığına dair açıklamaları ise gerçeği yansıtmıyor. Kentin birçok noktasında yapılan su kesintileri, 6’dan 12 saate kadar sürüyor. Birçok yerde kesintiler, akşam saatlerinde başlayarak sabaha kadar, bazı noktalarda ise gündüz saatlerinde yapılıyor.
Kentte 45 dereceyi bulan sıcaklıkta yaşanan su kesintileri, halkı bezdirdi. Bahçesini sulayamayan yurttaşlar, artık temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi.
Su kesintileri ve faturalar
Su kesintilerinin en çok yaşandığı Seyrantepe’nin Toplu Konut semtinde, halk DİSKİ’ye tepkili. Aziziye Mahallesi’nde yaşayan 73 yaşındaki Mehmet Bolcal, su faturasını ödemelerine rağmen günlerdir su kesintisi yaşandığını söyledi. Temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadıklarını dile getiren Bolcal, “2 saat değil, 24 saat su kesiyorlar. Ağaçlarımız, bahçemiz kurudu. Damla damla su akıyor. 30 ev bu sokaktayız ve hiçbirimizin suyu yok. Ayda 150 TL fatura vermemize rağmen suyumuz kesiliyor. Sondaj açacağız ama o da 100 bin TL istiyor. Sondaj açacak gücümüz yok” dedi.
Bastonuyla kuruyan ağacın köklerini eşeleyen Bolcal, “Dünden beri su yok, 20 saat oldu. Sadece su istiyoruz, suyla yaşıyoruz. Su olmazsa, ne yapacağız. Bir hileleri var bu işte ama ne olduğunu bilmiyoruz” diye konuştu.
Yurttaşlar şikayetçi
Şilbe Mahallesi’nde bina görevlisi olan Gıyasettin İptaş, bir haftadır yaşanan kesintilere dair ilk olarak “Boru patlaması” gerekçesinin öne sürüldüğünü belirterek, daha sonra “tasarruf” açıklamalarının yapıldığına dikkat çekti. Mahalle sakinlerinin şikayetçi olduğunu aktaran İptaş,”Akşam 5’ten sonra işten gelenler duş alamıyorlar, yemek yapamıyorlar” diye anlattı.
İptaş, yine su kesintileri nedeniyle bahçelerin de sulanamadığını söyledi.
Çözüm bulunmalı
Bina yöneticilerinden Emin Çalık, su kesintilerinin 10 gündür devam ettiğini dile getirerek, son 3 günde ise iki günde bir akşam 21.00 ile sabah 08.00 arasında kesinti yaşandığını belirtti. Semt sakinlerinin büyük bölümünün işçi ve emekçi olduğunu, iş dönüşü temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını söyleyen Çalık, “Su kesintisiyle tasarruf yapılmaz. Çünkü su açılınca yine oranda harcanıyor. Buna başka çözüm bulunmalı” ifadelerini kullandı.
Sitelerin bahçe sulama için 2 ila 3 bin arasında fatura ödediğini aktaran Çalık, “Bu fahiş faturalara rağmen kesinti yapılarak, ağaçlar kurutuluyor” dedi.
Zorluk çekiyoruz
Bağlar ilçesi Fatihpaşa Mahallesi’nde suları kesilen Ramazan Güldalı, su kesintilerine tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Suyumuz kesiliyor. Tasarruf diyorlar ama kimse suyunu boşuna harcamıyor. Kimse parayı kolay kazanmıyor. Bazen gece saat 01.00’de bile su için dinamo motorunu kapatıyoruz. Çok zorluk çekiyoruz, millet gidip dışardan su getiriyor. Bu mahallenin şebekesi yetersiz. Suyun olmaması perişanlık demek. Bir duş alamıyorsun, bulaşık yıkayamıyorsun. Bundan daha perişan durum var mı? Suyumuzun sürekli gelmesini istiyoruz. 4 gün önce rögar suları şebekeye karışmıştı. Akşama kadar da o suyu içmedik. Artık bir suyu bile karşılayamıyorlar!”