Diyarbakır Barosu, kayyımın Diyarbakır’da suya yaptığı yüzde 330’lu su zammının iptali için dava açtı
Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu, kayyım yönetiminde olan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü tarafından 1 Ocak’tan itibaren suya yapılan yüzde 35 ila yüzde 330’luk zammın iptali için dava açtı. Komisyon adına avukat Şahin Koyun’un Diyarbakır 1’inci İdare Mahkemesine sunduğu dilekçede, su zammı ve fiyat artışlarında Aylık Tüfe (Tüketici Fiyat Endeksi) uygulanması kararının, hukuka, kamu yararına, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşam hakkına ve sosyal hukuk devleti ilkesine açıkça aykırı olduğunu belirterek, “yürütmeyi durdurma talepli iptal davası” açtı.
Su hakkının engeli
Dava dilekçesinde belediyenin yaptığı yüzde 330’luk zammın ve yurttaşların su kullanımını kısıtlayacak haksız tasarruflarda bulunmasının hukuka aykırı olduğunun altını çizen Koyun, “Suyun ticari meta gibi değerlendirilmesi suretiyle piyasacı bir yaklaşım sergilenerek su fiyatlarına fahiş oranda artış uygulanması, insanlık onuruna uygun bir hayat sürdürülebilmenin ön koşulu olan suya erişim hakkının yok sayılması anlamını taşımaktadır” diye ekledi. Dilekçede, belediyelerin kamu hizmeti sunarken, kar-zarar hesabıyla piyasacı bir yaklaşımla işlem tesis edemeyeceğine vurgu yapan Koyun, “su hakkı”na orantısız ve ölçüsüz müdahalede bulunmanın kamu yararıyla bağdaşmadığını kaydetti.
Anayasaya aykırı
Zammın “fahiş” olarak değerlendirildiği dilekçede yurttaşların sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşamasının engellenmesinin Anayasanın 17’inci ve 56’ıncı maddelerine aykırı olduğuna yer verildi.
Yurttaşların daha fazla mağdur olmaması için zam kararının uygulanmasının “durdurulması” istenen dilekçeyle zam kararının iptal edilmesi için Diyarbakır 1’inci İdare Mahkemesi’nde dava açıldı.
Haber Merkezi