Diyarbakır 2 Nolu Cezaevi müdürünün değişmesiyle hak ihlallerinin arttığını aktaran tutuklu gazeteci Mehmet Şahin’in eşi Rojbin Şahin, son zamlarla birlikte tutukluların yemeklerinin azaltıldığını söyledi
Diyarbakır 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde, tutuklulara dönük hak ihlalleri artıyor. Tutuklu yargılanan gazeteci Mehmet Şahin ve diğer tutuklu aileleri, artan hak ihlali ve yaşanan hukuksuzluklara karşı hukuki yardım talebiyle Özgürlük İçin Hukukçular Derneği’ne (ÖHD) başvuruda bulundu. Gazeteci Mehmet Şahin’in eşi Rojbin Şahin, cezaevinde yaşanan hak ihlallerini Mezopotamya Ajansı’na aktardı.
Hak ihlalleri arttı
Eşinin bir yılı aşkın bir süredir tutuklu olduğunu anımsatan Şahin, bu hukuksuzluğun cezaevinde de kötü muamele ile devam ettiğini kaydetti. Tutuklulara yeterli yemek verilmediğini belirten Şahin, cezaevi müdürünün değişmesiyle birlikte hak ihlallerinin arttığını anlattı. Cezaevinde yaşanan ihlallerin giderilmesi için cezaevi müdürü ile görüşmeye çalıştıklarını dile getiren Şahin, tutuklu yakınlarıyla birlikte yapmak istedikleri görüşmenin önce reddedildiğini, ısrarları neticesinde görüşmenin sağlandığını söyledi.
‘Zam’dan dolayı yemek porsiyonlarını azalttık’ cevabı
Görüşmede yaşanan ihlallerini anlattıklarını ifade eden Şahin, şunları anlattı: “Yemeklerin çok kötü olduğunu, porsiyonlarının neden azaltıldığını sorduğumuzda, bizimle dalga geçer gibi ‘yemeğin tadına mı baktınız’ şeklinde ciddiyetsiz bir cevap verdi. Sonrasında ‘artan enflasyonla birlikte gelen zamlardan dolayı cezaevindeki yemek porsiyonların azaltıldığını’ söyledi. Keyfi bir şekilde su kesintisi oluyor. Bunun nedenini sorduğumuzda ise tadilatı gerekçe gösterdi.”
‘Mektup ve kitaplar ellerine ulaşmıyor’
Tutukluların kişisel ihtiyaçlarını karşılamalarının engellendiğini söyleyen Şahin, “Daha öncesinde de kantinde kendi paralarıyla satın aldıkları şeyleri, arama esnasında yasak olduğu gerekçesiyle tekrar aldıklarını, topladıklarını öğrendik. Madem yasak neden kantinde satılıyor? Arama esnasında toplayıp daha sonrasında aynı ürünü kantinden tekrar tekrar satın aldırıyorlar. Mektup ve kitaplar ellerine ulaşmıyor. Verdiğimiz kitaplar kota bahane edilerek, aylarca depoda bekletilip onlara verilmiyor. Tutuklular yaşananlardan dolayı çok gergin, şartlar aynı şekilde devam ederse, asla bu durumu kabullenmeyeceklerini söylediler” şeklinde konuştu.
‘Çıplak aramaya maruz kalıyorlar’
Cezaevi yönetiminin kendi bünyesinde çalışan gardiyanlara güvenmediğini söyleyen Şahin, “En son yapılan aramada başka cezaevinden gardiyan getirtip, arama yaptırılmış. Cezaevi müdürü koridorlarda gardiyanlara bağırıyor ve tutsaklarla karşı karşıya getiriyormuş. Tutsaklar hastaneye veya başka bir yere gidecekleri zaman çıplak aramaya maruz bırakılıyorlar. Bunu kabul etmeyenler hastaneye götürülmüyorlar. Havalandırmaya çıkarılmıyorlar. Dışardan gelen görüşçülerde aynı şekilde aramaya maruz bırakılıp çeşitli bahanelerle görüş engellenmeye çalışılıyor” dedi.
Görüşe giden ailelere GBT kontrolü
Çeşitli gerekçelerle görüşme süresinin azaltıldığını belirten Şahin, tutuklu yakınlarına dayatılan uygulamaları dair şunları söyledi: “Cezaevine ilk giden biz olmamıza rağmen GBT ve farklı bahanelerle içeri giriş sürecimizi uzatıp, görüş süremizi bu şekilde tüketiyorlar. Görüş saatlerimizi tüketiyor, bir türlü zamanımızı tam kullandırmıyorlar. Bu şikâyetlerimize rağmen ciddiye alınmadık. Cezaevine gittiğimiz de kadın ziyaretçilerin kullandığı tuvaletlerin kapısı kilitleniyor. Bizi erkeklerin de kullandığı tuvaletleri kullanmaya mecbur bırakmaya çalışıyorlar, bunu kabul etmiyoruz. Bu yaşananlara sessiz kalmayacağımızı cezaevi müdürüne ilettik. Bunun üzerine cezaevi müdürü ödenek olmadığını, bozulan tuvaletler için kendi cebinden para verecek halinin olmadığını, bu yüzden bir şey yapamayacağını söyleyerek, bizim sorunlarımızı görmezden geldi.”
Hak ihlallerine karşı çağrı
Şahin, cezaevi müdürünün değişmesiyle birlikte kötü muamele ve hak ihlallerinin iki katına çıktığını söyledi. Şahin, insan hakları örgütleri ve hukukçulara çağrıda bulunarak, sorunların çözümü için girişimlerde bulunulmasını istedi.
AMED