DİSK üyeleri, Aliağa Belediyesi’nden atılan işçilerin durumuna dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (DİSK) Buca, Karabağlar ve Konak belediyelerinde çalışan üyeleri, Aliağa Belediyesi’nden atılan işçilerin durumuna dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması düzenledi. Buca’nın Gediz semtinde bulunan atölyelerde yapılan açıklamaya DİSK ve Genel İş Sendikası üyelerinin yanı sıra çok sayıda işçi destek verdi. “Atılan işçiler geri alınsın” pankartının açıldığı açıklamayı işçiler adına Konak 5 Nolu Şube Temsilcisi Umut Altun yaptı. Altun, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından Aliağa Belediyesinin MHP’li Belediye Başkanı Serkan Acar’ın son 2 ay içinde farklı tarihlerde 179 işçiyi işten çıkardığını hatırlattı.
‘İşyerlerimizi bırakmıyoruz’
Acar’ın belediyeyi iyi yönetmediğini savunan Altun, belediyenin borcunun yüzde 700 artışla 35 milyondan 250 milyona çıkarıldığına dikkat çekti. Altun, “Aliağa Belediye Başkanı seçildiği günden beri çalışanların üzerinde baskıyı artırıp belediyenin büro hizmetlerinde uzun yıllardır çalışan kadın emekçileri, her biri kendi alanında uzman olan erkek üyelerimizi hiçbir deneyim ve tecrübe sahibi olmadığı, temizlik işleri, fen İşleri ve park bahçeler birimlerinde çalışmaya göndermiştir. Sahaya sürgüne gönderilen kadın arkadaşlarımızın çalışırken zorlandıklarını, bu yanlış tutumdan vazgeçilmesi gerektiğini kendileri İle konuşmamıza rağmen, aldırış etmeyerek bu tutumlarını devam etmişlerdir. İşveren kıdem, İzin ve diğer haklan ödemeden baskı ile üyelerimizin kendilerinin işi bırakacağım zannetmiştir. Üyelerimizle yaptığımız toplantılarda, işyerlerimizi bırakmama kararı aldık” şeklinde konuştu.
‘Amaçları direnişi kırmak’
Altun, işçilerin çalışmaya devam etmesi üzerine Serkan Acar’ın 2 ay içerisinde engelli, kadın, hükümlü, kadrolu ve KHK ile geçişi yapılan şirket işçileri olmak üzere toplam 179 işçinin ekmeğiyle oynadığını söyledi. Aliağa ilçesinin işçilerin en yoğun yaşadığı ilçelerden biri olduğunu belirten Altun, “İşverenin bütün bu yıldırma politikaları sonuç vermemektedir. İşveren, üyelerimizi 4857 sayılı iş kanununun 18’inci maddesi doğrultusunda, teknolojik gelişmelere bağlı olarak insan gücüne duyulan ihtiyacın ve belediye sendikalı çalışanların iş akitlerini feshetmiştir. Yapmış olduğumuz direniş, belediye başkanını rahatsız ettiğinden yakın çevresine işçilerin borçlu olduğunu ve dava açmamaları için ‘gelin protokol yapalım 3 ay içinde alacaklarınızı öderim’ yalanına başvurmuştur. Burada asıl amaç, direnişi kırmak, işe iade davasını ve mücadeleyi engellemek istemesidir” diye ifade etti.
‘Dayanışmaya davet ediyoruz’
Amaçlarının işçilerin işlerine dönmesi olduğunu belirten Altun, şunları söyledi: “Biliyoruz ki hukuk en doğru kararı yakında verecektir. Çalıştığımız işyerlerimize geri döneceğiz. 20 yıldır örgütlü olduğumuz Aliağa Belediyesinde kalan üyelerimiz, belediye başkanının adamları tarafından, Türk-İş e bağlı Belediye-İş sendikasına üye olmaya zorlanmaktadır. Bu sendikalarla birlikte, memurların yıllarca hak ettiği kazanılmış hakkı olan sosyal denge tazminatını da ortadan kaldırarak emek düşmanlığına devam etmektedir. İşveren, atılan üyelerimizi açlığa mahkûm etmek, onların eşlerini ve çocuklarını cezalandırmak istemektedir. Aliağa Belediyesinden atılan işçilerin uğramış olduğu bu haksızlık için, örgütlü olduğumuz tüm işyerlerinde, direnişimize güç vermeye ve tüm sınıf kardeşlerimizi atılan işçilerle dayanışmaya davet ediyoruz.”