Gazetecilerin gözaltına alınmasına tepkiler de gelmeye başladı. Çok sayıda meslek örgütü gözaltıları kınarken, DİSK Basın-İş aralarında üyelerinin de olduğunu ifade ederek ‘süreci takip ediyoruz’ dedi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma nedeniyle Mezopotamya Ajansı ve JINNEWS muhabirlerinin gözaltına alınmasına çok sayıda meslek örgütü ve kurumdan tepkiler gelmeye başladı.
DİSK Basın-İş: Takip ediyoruz
Türkiye Basın Yayın ve Matbaa Çalışanları Sendikası’ndan (DİSK Basın-İş) Gözaltına alınan gazetecilerin üyeleri olduğunu belirten DİSK Basın-İş, Twitter hesabından yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:
“Aralarında üyelerimizin de olduğu çok sayıda JIN NEWS ve Mezopotamya Ajansı çalışanları bu sabah ev baskınıyla gözaltına alındı. Şu ana kadar en az 7 gazeteci gözaltında. Süreci takip ediyoruz. Gazetecilik suç değildir, arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın!”
Gözaltılar sonrası MA’ya konuşan DİSK Basın-İş Ankara Bölge Temsilcisi Turgut Dedeoğlu, “Özgür basının susturulamayacağını biliyoruz” dedi. Baskıların gazetecileri yıldıramayacağını vurgulayan Dedeoğlu “Özgür basının susturulamayacağını biliyoruz, çünkü yıllardır deneyimliyoruz. Biz yine doğru haklı olduğumuzu bildiğimiz her konuda, sesimizi çıkarmaya devam edeceğiz ve bunun çabasını da yürüteceğiz. Özgür basın susturulamaz” şeklinde konuştu.
DFG: Özgür basın bu saldırılarla yılmayacak
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği ise üyelerinin gözaltına alındığını belirterek ‘Özgür basın bu saldırılarla yılmayacak’ dedi. yapılan açıkalmada “Derneğimizin üyeleri olan Mezopotamya Ajansı ve Jinnews muhabirleri sabah saatlerinde evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. MA Ankara bürosu da operasyon kapsamında basıldı. Gazetecileri susturmaya yönelik bu operasyonu kınıyoruz. Özgür basın bu saldırılarla yılmayacak. Gözaltına alınan gazetecilerin soruşturması hakkında 24 saat kısıtlama kararı verildi. Gazeteciler yere yatırıldı, ters kelepçeli halde bekletildi, gazetecilerin üzerlerine oturuldu ve gazetecilere silah doğrultuldu. Meslektaşlarımızın yanındayız.” ifadelerini kullandı.
TGS: Gazeteciliği kriminalize edemeyeceksiniz
Türkiye Gazeteciler Sendikası ise yaptığı açıklamada “Sansür yasasının yürürlüğe girdiği günlerde çok sayıda gazeteci evleri basılarak, şafak operasyonlarıyla gözaltına alındı. Büroları da aranan meslektaşlarımıza avukat kısıtlaması getirildi. Bu uygulamalarla gazeteciliği krimilinalize edemeyeceksiniz!” ifadelerini kullandı.
TGS Hukuk Biriminden Avukat ülkü şahin ise “Bu operasyonların devamı olarak genelde müdafi kısıtlaması uygulanarak gözaltına alınanın en temel hakkı olan müdafi desteğinden yararlanma hakkı ihlal ediliyor. Bu durum adil yargılanma hakkını da ihlal ediyor” dedi.
MKGP: Gazetecileri susturamazsınız
Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu tarafından yapılan açıklamada gözaltıların karşısında hakikati söylemeye devam edeceğini belirtildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı;
“Dün de söyledik bugün de söylüyoruz: Gazetecileri susturamazsınız. Bu baskı ve sindirme politikaları amacına ulaşamayacaktır. Gerçekleri yazmaktan vazgeçmeyeceğiz. Gazeteciler üzerinden elinizi çekin. Yasalarınız ve tutuklamalarınız kadın gazetecilere geri adım attırmayacak.”
Rosa Kadın Derneği: Gazetecileri yargılamaktan vazgeçin
Rosa Kadın Derneği ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada sansür yasasının yürürlüğe girmesi ile birlikte ilk hedefin Kürt gazeteciler olduğunu ifade ederek “Halkın demokratik toplumda tartışma ortamına katkı sağlayan her konuda doğru, güvenilir bilgiye erişim hakkı vardır. Cezai soruşturma, kovuşturma ve tutuklu yargılanma tehdidi medya üzerinde ürkütücü bir baskı yarattı. Bir ülkenin demokrasisinin gelişmişlikle ilişkisi birebir ifade ve basın özgürlüğüyle orantılıdır. #GazetecilikSuçDeğildir, gazetecileri yargılamaktan vazgeçin!” ifadelerini kullandı.
HDP: Gazetecileri derhal serbest bırakın
*Halkların Demokratik Partisi (HDP) Twitter hesabından yaptığı açıkalamada ‘gazetecilere yönelik hukuksuz gözaltılar faşizminin ulaştığı kuralsızlığı gösteriyor’ diyerek şu ifadeleri kullandı:
“Özgür basın emekçilerine dönük bu saldırıları en sert biçimde kınıyoruz; gazetecileri derhal serbest bırakın. Bu saldırılar dün sonuç vermedi bugün de sonuç almayacak”
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran ise “MA ve JINNEWS muhabirlerine yapılan operasyonda gazeteciler işkence edilerek gözaltına alındı. Kirli politikalarınızı teşhir eden, kadınların sesi olan gazetecileri gözaltı ve baskılarla susturamayacaksınız! Hakikat elbet bir gün sizi de götürecek! #GazetecilikSuçDeğildir” dedi.
Tepkilerin bazıları şöyle
Buldan: Hakikate boyun eğdiremezsiniz, kaybedeceksiniz
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Ankara merkezli 9 kentte yapılan operasyonda 11 gazetecinin gözaltına alınmasını kınadı. Konuya ilişkin sanal medya hesabından açıklama yapan Buldan, “İktidar sansür yasasını Kürt gazetecilere yönelik işkenceli gözaltı operasyonu ile hayata geçirdi. Hakikate boyun eğdiremezsiniz, kaybedeceksiniz. 90’lı yıllardaki ortaklarınız özgür basını susturamadı siz de susturamazsınız” ifadelerini kullandı.
Yeni Demokrat Kadın:
“Kadınların sesine, mücadelesine kalemi ve haberleriyle ses olan arkadaşlarımızı serbest bırakın! Gözaltına alınan gazeteciler derhal serbest bırakılsın! #GazetecilikSuçDeğildir !”
Özgürlük için Hukukçular Derneği Mersin Şubesi:
“Diyarbakır, Van, Mardin, İstanbul, Urfa ve Ankara’da yapılan ev baskınlarında @MAturkce ve @jinnewsturkce muhabirleri gözaltına alındı. Basına yönelik bu operasyon, aynı zamanda toplumun haber alma hakkına yöneliktir. #ÖzgürBasınSusturulamaz”
İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin:
“#GazetecilikSucDegildir Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne imza atmış bir devlet imzasına aykırı davranıyor. İfade özgürlüğü ihlal ediliyor.Yeni mi?? Daima….”
HABER-SEN:
Ankara, İstanbul, Van, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin’de; JIN NEWS ve Mezopotamya Ajansı’nın pek çok çalışanı, şafak operasyonlarıyla evlerinde gözaltına alındı. Bu hukuksuz uygulamaları, faşizan baskıları kabul etmiyoruz. Gazetecilik suç değildir! #GazetecilikSuçDeğildir
Evrensel ve Birgün temsilcilerinden tepki
Evrensel Gazetesi Ege Temsilcisi Özer Özdemir, Meclis’ten geçen “Sansür Yasası”na dikkat çekerek, “Yasa muhalefet tarafından herhangi bir engellemeyle karşılaşmadan Meclis’ten geçti. Sansür yasası ile basının susturulmasının amaçlandığı ortada. Kürt gazetecilerin gözaltına alınması da bu sansür yasasına ilişkin değerlendirilebilir. Hükümet alacağı tutumu da bu gözaltılarla ortaya koymuş oldu. Mezopotamya Ajansı, geçtiğimiz dönemde de gözaltılarla maddi olarak yıpratmak, susturulmak istendi. Bu, AKP hükümetinin yıllardır yürütmüş olduğu bir politikadır. Ancak bu politikalar geçmişte de günümüzde de gerçekleri yazma üzerine habercilik yapan basın üzerinde etkili olmadı. Bu baskıların da etkili olacağını düşünmüyorum” dedi.
Sesimizi kısmaya yönelik
Birgün Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Halil Ertunç, son süreçte muhalif basına yönelik saldırıların hat safhaya ulaştığını belirtti. Basının mali ve yargı eliyle susturulmak istendiğini dile getiren Ertunç, “Bu demokratik bir ülkede normal karşılanacak bir durum değil. Seçim süreci yaklaştıkça bu saldırılar artıyor. Sansür yasasıyla birlikte sesimizi hepten kısmaya yönelik hamleleri var. Bu baskılara karşı muhalif basın olarak MA’nın yanında olduğumuzu belirtiyoruz. Bu yaşananlara karşı ortak bir tutum alacağız ve yaşanan gözaltılar kınıyoruz” dedi.
Gazeteci İnci Hekimoğlu ise, Diyarbakır’da 18 Haziran’da 16 gazetecinin tutuklandığını hatırlatarak, hemen bunun arkasında da Meclis’ten “Sansür Yasası”nın geçtiğini belirtti. Hekimoğlu, “Bu yasanın getireceği baskının sansürün ötesinde yargılama ve polis müdahalelerinin olacağının farkındaydık. Yine bu baskı ve zorbalığın Kürt medyası ve onlara destek veren gazetecilerden başlayacağını tahmin ediyorduk. Bu bizi şaşırtmadı” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ