NATO kuruluşunun 75. yıldönümünde NATO Dışişleri Bakanları toplantısı yapıldı. Fidan ile Blinken de bir araya geldi
NATO kuruluşunun 75. yıldönümünde NATO ülkelerinin dışişleri bakanları Belçika’nın başkenti Brüksel’deki karargahta 4-5 Nisan 2024’te bir araya geldi. Temmuz 2024’te yapılacak NATO Zirvesi’nin hazırlıkları, Ukrayna’ya yardımın sürdürülebilir hale getirilmesi ve artırılması ele alınırken NATO’nun 75. kuruluş yıldönümü kutlaması yapıldı.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock konuşmasında “Ukrayna’ya destek devam etmezse, kendini savunmaya devam edemez. O zaman Rusya bu savaşı Avrupa sınırlarına, bizim NATO sınırlarımıza doğru ilerletme tehdidinde bulunur” dedi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Blinken 3 Nisan oturumlarının sonunda ortak açıklamada bulundu. Blinken, “Şu an ittifakımız her zamankinden daha güçlü, daha büyük ve daha birlik halinde” dedi. NATO’nun gelecekteki 75 senesine baktıklarını kaydeden Blinken, NATO’nun yoluna güçlü devam edebilmesi için çalıştıklarını vurguladı.
Rusya karşısında Ukrayna’ya destek verme noktasında da kararlı olduklarını vurgulayan Blinken “Bu süreç devamlı yenilenme gerektiriyor. İttifakın, sadece geçen 75 yıldaki problemleri çözmek için değil, bugün yüzleştiğimiz yeni meydan okumaların da üstesinden gelebilmesi için gerekli kapasite ve yeteneklere sahip olduğundan emin olmak için herkes kendi payına düşeni yapmalı” dedi.
Stoltenberg de Ukrayna’ya desteği artırma yollarının ele alındığını belirtti. Stoltenberg “NATO, 2014’te GSYİH’nin yüzde 2’sini savunmaya ayırma taahhüdünde bulunduğunda sadece 3 müttefik bu hedefi karşılayabilmişti. Bugün, NATO müttefiklerinin üçte ikisi GSYİH’nin yüzde 2’sini savunmaya harcıyor ki bu önemli bir ilerlemedir” dedi.
NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında 4 Nisan 2024 Perşembe günü de NATO-Ukrayna Konseyi bir araya geldi. Anthony Blinken, NATO’ya üye ülkelerin Ukrayna’ya yönelik desteğinin “kaya gibi sağlam” olması sebebiyle Ukrayna’nın eninde sonunda NATO’ya katılacağını belirtti. Birleşik Krallık merkezli basın kuruluşu Reuters, Blinken’in Brüksel’de gazetecilere verdiği demeçte, “Ukrayna NATO’nun bir üyesi olacak. Zirvedeki amacımız bu üyeliğe bir köprü kurulmasına yardımcı olmaktır” şeklinde konuştuğunu aktardı.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise, Rusya’nın ülkesine yoğun füze ve insansız hava araçlarıyla saldırılar düzenlemeye devam ettiğini söyleyerek, söz konusu saldırıların “Ukrayna’yı haritan silme ideolojisine hizmet ettiğini” kaydetti. NATO, Gürcistan NATO üyeliğine hazırlanınca Gürcistan’a 2008’de savaş açmış Güney Osetya’yı koparmıştı. Ukrayna NATO üyeliğine hazırlanınca Rusya 2014’te Kırım’ı, 2022’de de Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk bölgelerinin resmen ilhak etmişti.
Fidan’ın görüşmesi
NATO toplantıları marjında AKP’li Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi. Gazze, Rojava, PKK, ikili ilişkiler ele alındı. Fidan görüşme ve oturumlar sonrası açıklamasında “Biz Türkiye olarak görüşlerimizi ortaya koyduk, aynı zamanda NATO üyesi ülkelerden Türkiye’nin güvenliğiyle ilgili beklentilerimizi de gündeme getirdik. Başlıca üç tane alanda bunu gündeme getiriyoruz. Birincisi, özellikle terörle mücadelede NATO üyesi ülkelerin tam ve koşulsuz olarak Türkiye’ye destek vermeleri, terörle mücadelede Türkiye’nin yanında olmaları. Özellikle Suriye’de olduğu gibi bazı NATO üyesi ülkelerin geçici maskesiyle de olsa terör örgütleriyle iş birliği yapmaması gerektiğinin altını çizdik, bunun son derece NATO ittifakının ruhuna aykırı olduğu konusundaki görüşlerimizi beyan ettik… Büyük ölçüde F-16 meselesi halloldu” dedi.
Türkiye uzun süredir kendisine ABD’nin F-16 savaş uçağı satmasını istiyordu.
BRÜKSEL