Şimoni Diril’in öldürülmesine dair tutuksuz 3 sanığın yargılanacağı davanın ilk duruşması yarın görülecek. Davada tutuklu kimsenin olmadığını belirten Gülcan Diril, “Davanın peşini bırakmayacağız” diyerek destek çağrısında bulundu
Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Mehrî (Kovankaya) köyünde, 8 Ocak 2020 tarihinde ortadan kaybolan Hürmüz ve Şimoni Diril çiftinden Şimoni Diril’in cansız bedeni 70 gün sonra Hezil Çayı’nda bulundu. Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2 yılı aşkın bir süre sonra hazırladığı iddianame Şırnak 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Davanın ilk duruşması yarın Şırnak’ta görülecek. Tutuksuz yargılanan sanıklar Apro Diril, Behçet Öztunç ve İsmail Yıldız, “Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme” ve “Tasarlayarak öldürme” suçlarından hakim karşısına çıkacak.
Destek çağrısı
Dava öncesi kamuoyuna çağrıda bulunan Diril çiftinin çocuklarından Gülcan Diril, davada tutuklu kimsenin olmadığına dikkat çekerek, sanıkların en ağır cezayı almaları için mücadele edeceklerini söyledi. Yarınki duruşmaya, Avrupa’dan ve Türkiye’den çok sayıda kişinin katılacağını aktaran Diril, babası Hürmüz Diril’den hala haber alamadıklarını ve bulunması için çabaladıklarını kaydetti. Davaya sahip çıkılmasını isteyen Diril, “Davanın peşini bırakmayacağız. Adalet talebimizde sizlerin desteğine ihtiyacımız var” dedi.
Şüpheli 3 kez tutuklanıp serbest bırakıldı
Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Mehrî (Kovankaya) köyünde 8 Ocak 2020’de Hürmüz ve Şimoni Diril çifti kayboldu. Şimoni Diril’in cenazesi 70 gün sonra Hezil Çayı’nda bulunurken, Hürmüz Diril’den ise hala haber alınamadı. Olayla ilgili başlatılan soruşturmaya getirilen “gizlilik” kararı devam ediyor. Soruşturma kapsamında dosyanın bir numaralı şüphelisi konumunda olan Diril çiftinin yakınları Epro Diril, “Yeterli şüphe oluştuğu” gerekçesiyle 3 kez tutuklandı ancak serbest bırakıldı.
Davayla ilgili Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, Şırnak 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ilk olarak reddedildi. Ret gerekçesinde, Şimoni Diril’in montunda barut izi olduğu, atışın yakın mesafeden yapıldığı ancak hangi silahla vurulduğuna dair Apro Diril’in evinde bulunan silahlar üzerinde inceleme yapılmadığına yer vermedi. Ahmet Taşdemir isimli Twitter kullanıcısının paylaşımlarına değinilen gerekçede, Taşdemir’in olay tarihinde karakol komutanı vekili olması, olay hakkında bilgi sahibi olmasına rağmen şahsa ulaşılmadığı ve bilgisine başvurulmadığına dikkat çekildi.
Komutan vekilinin itirafları
Karakol Komutan Vekili olduğu anlaşılan Ahmet Taşdemir’e dair iddianamede, tek bir kelime yer almazken, Gülcan Diril, Ahmet Taşdemir isimli kişinin iddianamede yer verilmeyen itiraflarını kamuoyuyla paylaştı. Gülcan Diril’e 9 Ocak 2021 tarihinde olaydan tam bir yıl sonra yazmaya başlayan Taşdemir, mesajlarında olayla ilgili “İlçe Jandarma komutanı ile korucular planladı. Ayın 15’inde konuşacağım. (…) Dua edin sadece Hürmüz amca bana güvendi onun güvenini boşa çıkarmayacağım. (…) Babanızı ve annenizi koruyamadım kusura bakmayın. (…) Kardeşime tecavüz etmek ailemi öldürmekle tehdit ediyorlar. (…) Süryani çiftin öldürülmesi ile ilgili Faik bey. Faik bey ben J.Asb.Kd.Cvs. um lütfen profilime bakın ailemle tehdit ediyorlar” paylaşımlarında bulundu.
İddianameden
Mahkemenin reddettiği iddianame, savcılığın itirazı üzerine kabul edildi. İddianamede, Şimoni Diril’in “Ölene kadar ve ölüme sebebiyet verecek düzeyde darp edildiği anlaşılmıştır” ifadeleri yer aldı. Savcılık, Şimoni ve Hürmüz Diril çiftinin öldürülme sebebi ile ilgili “Kayıp şahsın bulunduğu anlaşılan defineye ulaşabilmek maksadıyla ve eskiye dayalı husumetlerinin getirdiği düşmanca duygularla” işlediğini iddia etti.
Kaynak: MA