DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik ilk saldırılarının üzerinden 8 yıl geçerken, kentet tarihin en büyük direnişinin ardından yeni bir yaşamın tohumları atıldı
Dünyanın tanık olduğu bir direniş sergileyerek DAİŞ’e karşı büyük bir savaş verilen Kobanê hala saldırılara karşı direniyor. 2013 yılında Suriye’de Nusra Cephesi’yle birleşen DAİŞ, Irak’ın Felluce, “Halifeliğin başkenti” olarak adlandırdığı Rakka ve Musul gibi kentleri kısa bir sürede işgal etti. 3 Ağustos 2014’te ise Şengal’e saldıran DAİŞ, Êzidîleri katliamdan geçirdi, binlerce kadını kaçırıp kurduğu köle pazarlarında sattı.
Tarihin en büyük direnişi
Kuzey ve Doğu Suriye’de Ocak 2014’te Efrîn ve Cizîre ile birlikte rejim güçlerinden alınan Kobanê’de “Demokratik Özerklik” ilan edildi. DAİŞ, Şengal saldırısından sonra 15 Eylül 2014’te bu kez her iki kantonun arasında yer alan Kobanê’ye de üç koldan saldırı başlattı. Kısa sürede kenti ele almayı planlarken, Kobanê’de tarihin en büyük direnişlerinden biriyle karşılaştı.
Seferberlik çağrılarının ardından farklı ülkelerden enternasyonalist devrimcilerin de aralarında bulunduğu binlerce kişi sınıra akın ederek, direnişe katıldı.
DAİŞ’in 15 Eylül 2014’te saldırıları ile başlayan, Kobanê’nin YPJ, YPG ve Fırat Volkanı Operasyon Odası savaşçıları öncülüğünde özgürleştirildiği, 26 Ocak 2015 tarihine kadar süren 134 günlük direş boyunca yaşanan bazı önemli gelişmeler şöyle:
Kobanê Kürt sorunu için kilit
22 Eylül: PKK Lideri Abdullah Öcalan, “Kobanê’nin düşüşü, tüm Kürdistan’ın düşüşü demektir. Herkes bu gerçekliğe göre hareket etmeli” diyerek, tüm Kürtlere birlik olma ve yaşamını savaş durumuna göre örgütleyip, direnişi büyütme çağrısı yaptı. Kobanê’nin, Kürt sorununun çözüm anahtarı olduğunu söyleyen PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın bu mesajı sonrası, dört parçadaki Kürtler yönünü Kobanê’ye çevirdi. Kürtler, Kobanê şahsında Kürtlük ve Kurdistan’ı sahiplenmek için tek ses oldu.
26 Eylül: Mürşitpınar Sınır Kapısı’nda toplanan binlerce kişi, sınır kapısının yanındaki telleri kaldırarak, gruplar halinde Kobanê’ye geçmeye başladı.
7 Ekim: Kobanê’deki katliam tehlikesine karşı sınıra yürüyen on binler, sınır boyunca köylere dağılarak nöbete geçti.
7 Ekim: AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Dîlok’ta (Antep) yaptığı bir konuşmada, Kobanê’ye dair sarf ettiği “düştü, düşecek” sözleri, birçok kentte binlerce kişinin yer aldığı protestolara sahne oldu. 6-8 Ekim 2014’te polis ve askerlerin protestolara yönelik silahlı saldırılarının yanı sıra HÜDA PAR üyeleriyle yaşanan çatışmalar sonucu 46 kişi yaşamını yitirdi.
Halk sınıra akın etti
31 Ekim: DAİŞ’e karşı mücadele kapsamında Federe Kurdistan Bölgesi’nden gelen ve üç gün sınır hattı güzergahında bekletilen pêşmerge güçleri, Kobanê’ye gitmek üzere Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan geçti.
1 Kasım: İlan edilen Dünya Kobanê Günü’nde, on binlerce kişi Kobanê için direniş nöbetinin tutulduğu Mehser köyüne aktı.
3 Aralık: Kobanê’de DAİŞ’e karşı savaşan YPG/YPJ’ye destek olarak gönderilen 150 kişilik ikinci pêşmerge gücü de Kobanê’ye ulaştı.
19 Ocak: DAİŞ’in püskürtülmesiyle Kobanê’nin en stratejik noktalarından Miştenur Tepesi’ne YPG bayrağı ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fotoğrafı asıldı.
26 Ocak: Karanlığa teslim olmayan Kobanê’de, 134 gün süren direniş sonucunda kent özgürleştirildi.
Yeni bir yaşam inşa edildi
Kobanê’nin ardından DAİŞ, hakim olduğu diğer kent ve bölgelerde de adım adım yenilgiye uğratıldı. Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG), DAİŞ’in elindeki son toprak parçası olan Baxoz’u özgürleştirmesi ile DAİŞ coğrafik olarak yenilgiye uğratıldı. DAİŞ’in çıkarıldığı yerlerde halklar, “Üçüncü Yol” stratejisiyle Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi çatısı altında yeni yaşamı birlikte inşa etmeye başladı.
DAİŞ’in intikamı HDP’den alınıyor
Öte yandan 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinde tek başına iktidar olmayana AKP, hem bunun hem de Kobanê’de yenilen DAİŞ’in intikamını Halkların Demokratik Partisi’den (HDP) almak için yargı yoluna başvurdu. HDP eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 108 kişi hakkında dava açıldı. Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen, kamuoyunda “Kobanê Davası” olarak bilinen dava dosyasında sanık olarak yer alan 108 kişi, 29 ayrı suçlamayla 38’er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 19 bin 680’er yıl hapis istemiyle yargılanıyor. Ayrıca Kobanê Davası, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın HDP’nin kapatılması istemiyle hazırladığı iddianamenin de ana gerekçesi yapıldı.
Haber: Emrullah Acar / MA