Dicle Barajı’nda bir kapağın kopmasıyla bir mahalle sular altında kalırken ciddi tahribat yaşandı. Önceki gün meydana gelen kopmasının ardından akan su 3 gün daha sürecek. İMO Şube Eşbaşkanı Noyan, ‘İhmalin olduğu çok açık’ dedi
Lezgin Akdeniz/Diyarbakır-MA
Diyarbakır’ın Eğil ilçesinde bulunan Dicle Barajı’nda bir kapağın kopmasından sonra su akışına paralel olarak Dicle Nehri’ndeki su seviyesi 6 metreye yükseldiği Dicle Vadisi’nde, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’nde bulunan Hewsel Bahçeleri’nin bir kısmı başta olmak üzere birçok tarım arazisi sular altında kalırken su yaşama alanlarına kadar ulaştı. Ongözlü Köprü çevresinde bulunan işletmeler de su altında kaldı. Yine Ongözlü Köprü, yurttaşların kullanımına kapatılırken, bazı hayvanlar akıntıya kapılıp hayatını kaybetti. Akıntıyla birlikte toplu balık ölümleri yaşandı. Barajda 270 milyon metreküp suyun tahliyesinin Pazar günü tamamlanacağı belirtildi. Barajda inceleme yapan heyetin içinde yer alan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Nihat Noyan, barajda mühendis olmadığını, sadece güvenlik görevlilerinin olduğunu ve görüntü alınmasına engel koyulduğunu söyledi. Yaptıkları incelemeyi anlatan Noyan, “Gördüğümüz tablo şu: Baraj kapaklarını betona tüttüren çelik konsollar var. O çelik konsollar kompre edilen duvardan kopmuş. Koparken halatla kapının kapağının açılıp kapanmasının sağlayan makaralar var, hidrolik sistemi çalıştıran. O halatlar da kopmuş. Yani normal şartlarda bunların olmaması lazım. En yüksek basınca bile dayanıklı olması lazım. Sorduk oradaki personeller diyor ki suyun seviyesi çok yüksekti. Biz kapağa 40 santim kadar açmıştık. Tekrar açmak istedik. O arada kapak koptu” diye konuştu.
Yurttaşlar büyük zarar gördü
Can kaybının olmamasının sevindirici olduğunu dile getiren Nihat Noyan, ciddi maddi zararın olduğunu ve Hewsel Bahçeleri’nin büyük zarar gördüğünü söyledi. Fiskaya Mahallesi’nin tamamen sular altında kaldığını söyleyen Noyan, kapağın kopmasında ihmalin olduğunun açık olduğunu belirti. Yaşanabilecek olası tehditlere de dikkat çeken Noyan, kapakların onarılmasını önerdiklerini, ayrın tüm barajların gelen onarıma tabi tutulması gerektiğini söyledi. Yurttaşların gördüğü zararın büyük olduğunu belirten Noyan, “Bu zararların bir an önce tespit edilmesi ve tazminatlarını karşılanması gerekir” dedi.
Su çekilince ortaya çıkacak
TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve Hevsel Bahçeleri Koruma Platformu Üyesi Doğan Hatun, aynı riskin diğer kapaklar için de geçerli olduğuna dikkat çekti. Hatun, “DSİ konuyla ilgili kamuoyunu bilgilendirmesi lazım” dedi. Birkaç köyde haber alınamadığını belirten Hatun, “AFAD’ın 3 gün boyunca sürekli ayakta olması ve uyarı yapması gerekiyor. Bu tahribatın gerçek boyutu ancak sular çekildiğin de görülebilir” dedi. Hatun sözlerini şöyle noktaladı: “Bu üç gün boyunca, ‘Su akar yolunu bulur’ dediğimizde su kendisiyle birlikte kendine ait olmayan her şeyi alıp götürür. Herhangi bir yapılaşma benzer durumda ise ciddi bir tedbirin alınması gerekiyor.”