DFG, ‘Kasım Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’ nu açıkladı. Raporda hak ihlalleri madde madde sıralanırken tutuklu 87 gazetecinin serbest bırakılmasını istedi
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Kasım Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’nu yayınladı. Raporun değerlendirme kısmında, 28 yıl önce 3 Aralık’ta Özgür Ülke Gazetesi’nin İstanbul Cağaloğlu’nda bulunan merkez bürosu ile Kadırga ve Ankara’daki bürolarının eş zamanlı olarak bombalanmasının yıldönümü olduğu hatırlatıldı.
Bombalamada Özgür Ülke çalışanı Ersin Yıldız’ın yaşamını yitirdiğine değinilen açıklamada, “Gazete binaları bombalanarak hakikatin halka ulaşmasının önüne geçilmeye çalışıldı. Ancak o günün ertesinde bir adım dahi geri atmayan Özgür Basın emekçileri, ‘Bu ateş sizi de yakar’ manşetiyle kararlılığını haykırdı. Özgür Ülke Gazetesi’nin çalışanları hem iktidara hem de öylesi büyük bir saldırıya sessiz kalan meslektaşlarına seslendi. O gün o saldırılara ses çıkarmayanlar bugüne ‘Sansür Yasası’ denilen basını tümden susturma girişimlerini onaylamış oldular” diye belirtildi.
‘Halkın haber alma hakkı için mücadeleye devam edeceğiz’
13 Kasım’da, İstanbul Taksim’de gerçekleşen bombalı saldırı ardından iktidarın bir kez daha halkın gerçek bilgiye erişimini engellemek için sansüre başvurduğuna dikkat çekilen raporda, saldırının Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırının da gerekçesi yapıldığı belirtildi. Saldırılarda özellikle de ‘kurguları’ örtmek için halkın haber alma hakkının engelenemeyeceği belirtilen raporda, “DFG olarak halkın haber alma hakkı için mücadeleye devam edeceğiz. Dün gazeteleri bombalayan zihniyet, 20 Kasım’da Kuzey ve Doğu Suriye kentleri ile Federe Kurdistan Bölgesi’nde bulunan birçok bölgeyi bombaladı. Yerleşim alanlarına dönük yapılan bu saldırıda birçok sivil yaşamını yitirdi. Bu saldırılarda yaşananlar mesleki görevi gereği takip eden gazeteciler de hedef alındı. Derîk’te yapılan ilk saldırıda olay yerine giderek yaşananları kayıt altına almak isteyen Hawar Haber Ajansı (ANHA) muhabiri, meslektaşımız Îsam Ebdullah yaşamını yitirdi, Stêrk TV muhabiri Mihemed Ceradê yaralandı. Ne yazık ki bu saldırı ilk olmadığı gibi biliyoruz ki son da olmayacak” ifadeleri yer aldı.
Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın
AKP-MHP iktidarının seçime savaşla girme isteğinin gazetecileri hedef haline getirdiğinin ifade edildiği açıklamada “Kendi yarattığı tek tip medyasına inat, hakikatin izini süren, gerçeklerin peşinden koşan Özgür Basın geleneğinin takipçisi olan gazeteciler hedef haline getirilerek ya tutuklanıyor ya da katlediliyor” denildi. 8 Haziran ile 25 Ekim’de düzenlenen operasyonlarla 25 gazetecinin tutuklandığı belirtilen açıklamada aylardır iddianamenin hazırlanmadığının altı çizilerek, “İddianamelere koyacak suçlama bulamayan ve iktidarın savunuculuğunu yapan yargı, gazetecilerin mesleklerini yapmasının önüne geçmeye çalışıyor. Bu durumu kabul etmediğimizi bir kez daha haykırıyor ve tüm tutuklu meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını talep ediyoruz” diye kaydedildi.
Raporda hak ihlalleri madde madde sıralanırken tutuklu 87 gazetecinin isimlerine de yer verildi.
Raporun ayrıntılarına buradan bakabilirsiniz
HABER MERKEZİ