DFG’nin Nisan ayı raporuna göre, 9 gazeteci gözaltına alındı, 1 gazeteci tutuklandı, 2 gazeteci saldırıya maruz kaldı, 16 habere erişim engeli getirildi.
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutladığı yazılı açıklamada, Nisan ayı “Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri” raporunu da açıkladı.
Gazetecilerin toplumları aydınlatmada önemli bir rol oynadığı ve denetim rolü üstlendiği belirtilen açıklamada, “Demokrasinin olmadığı ülkelerde oynadıkları rol nedeniyle, basın ve medya çalışanları her zaman iktidarların hedefindedir. Basını her zaman kontrol altında tutmaya çalışan ülkelerden biri de Türkiye’dir. Basının büyük oranda iktidarın kontrolünde olduğu Türkiye’de, gazeteciler özgürce çalışamıyor. İşlerini özgürce yapmak isteyen gazeteciler de iktidar tarafından hedef alınıyor ve çalışmaları büyük bir baskıyla engelleniyor. Bu nedenle Türkiye’nin basın özgürlüğündeki yeri her geçen gün daha da kötüye gidiyor” denildi.
RSF raporu
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) 2022 Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye’nin 180 ülke arasında hala 149’uncu sırada yer aldığına dikkat çekilen açıklamada, “Geçtiğimiz yıla oranla dört puan ilerlemiş olması bir iyileşmenin göstergesi değil, gazeteciler ve basın örgütlerinin daha fazla mücadelesi olarak okumak gerekiyor. İktidar, gazetecileri susturmak için, basın ve medya organlarını bastırmak için elinden geleni yapıyor. Bu tablo, AKP iktidarının düşünce ve ifade özgürlüğü alanındaki karnesidir” diye belirtildi.
Gazeteci davası
Gazetecilerin sahada büyük bir tehditle karşı karşıya olduğunun altı çizilen açıklamada, polisin rahatlıkla gazeteciyi darp edip, engelleyebildiği, gözaltına aldığı kaydedildi. Nisan ayında aralarında gazetecilerin de bulunduğu Gezi Davası’nda yargılananlara verilen cezaların “insafsızca” olarak nitelendirildiği açıklamada, “Bununla birlikte yargıçların karşısına çıkarılan 50’nin üzerinde gazetecinin varlığı, düşünce ve ifade özgürlüğünde gelinen noktayı açıklar nitelikte. Halen hapishanelerde 60’ın üzerinde gazeteci tutuklu, özgürlüklerinden mahrum bulunuyor. Açıkçası bu tablo karşısında insanın nutku tutuluyor” ifadeleri kullanıldı.
Sansürün geldiği boyut
Basın ve medya kuruluşlarına uygulanan sansür ve yasaklar nedeniyle basın özgürlüğünden söz edilemeyeceğine vurgu yapılan açıklamada, şöyle devam edildi: “RTÜK’ün verdiği cezalar adeta tüm medya kuruluşlarına ‘susun ve bir şey söylemeyin’ minvalinde bir yaklaşımdır. Özellikle dijital mecralarda yayın hayatını sürdüren kuruluşlar daha da büyük tehdit altında. Nisan ayında 10 civarında internet sitesinin erişime kapatıldığını, 16 habere erişim engeli getirildiğini görüyoruz. Türkiye’de kadınların yegane ajansı olan JinNews’in internet sitesinin bugüne kadar 43 kez kapatılmış olması, nasıl korkunç bir tabloyla karşı karşıya olduğumuz açıklamaya yetiyor. Böylesi vahim bir tabloyla 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü karşılıyoruz. Elbette gazetecilere, basın ve medya kuruluşlarına reva görülen bu zulmü kabul etmiyoruz. Bizler, düşünce ve ifade özgürlüğünün alabildiğine özgür olduğu bir ülke hayal ediyoruz. Ve bunun gerçekleşmesi için çaba içerisindeyiz. Bu yaşananlara rağmen halen iktidarın tektipleştirmeye çalıştığı basına karşı özgür basını savunan, gazeteciliğin evrensel kurallarını esas alan onurlu gazetecilerin olduğunu biliyoruz. Bu bilinç ve kararlılıkla gazetecilere yönelik haksız uygulamaların bir an önce son bulmasını talep ediyor, basın özgürlüğü için mücadele eden tüm onurlu gazetecilerin 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutluyoruz.”
Açıklamada, Nisan ayı “Gazetecilere yönelik hak ihlalleri” istatistikleri ise şu şekilde sıralandı:
Gazetecinin Yaşam Hakkı Ve Güvenliğine Yönelik İhlaller
* Saldırıya uğrayan gazeteciler: 2
* Evine baskın düzenlenen gazeteciler: 3
* Gözaltına alınan gazeteciler: 9
*Tutuklanan gazeteciler: 1
* Kötü muameleye maruz kalan gazeteciler: 9
* Haber takibi engellenen gazeteciler: 10
* Hapishanelerde Gazetecilere Yönelik İhlaller: 2
Gazeteciye Yönelik Düşünce Ve İfade Özgürlüğü İhlalleri
* Hakkında soruşturma açılan gazeteciler: 4
* Hakkında dava açılan gazeteciler: 13
* Cezalandırılan gazeteciler: 5
*Yargılanması devam eden gazeteciler: 51
*Tutuklu gazeteci sayısı: 62
Gazetecinin Ekonomik/Sosyal Haklarına Yönelik İhlaller
* İşine son verilen gazeteciler: 19
Basın-Medya Kuruluşlarına Yönelik Engelleme Ve Sansür
* RTÜK cezaları: 4
* Yayın yasağı kararı: 11
İnternet-Dijital Medya Mecralarına Yönelik Erişim Engeli
* Kapatılan internet sitesi: 10
* Erişim engeli getirilen haberler: 16
* Erişim engeli getirilen sosyal medya içeriği: 11