DFG, Ekim Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’nu açıkladı, rapor gazetecilere yönelik saldırıların vardığı noktayı gösterdi
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Ekim Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’nu yayınladı. Rapora dair yapılan açıklamada, “Basın tarihi açısından iktidarın bir kez daha hukuk garabetlerine imza attığı Ekim ayında, gazeteciler ve gazetecilik bir kez daha katledilmekle, tutuklanmakla, gözaltılarla, sansürle yüz yüze kaldı. Özgür basında uzun yıllar emek veren meslektaşımız Nagihan Akarsel’in katledilişi ile karşıladığımız Ekim ayının sonunda ise biri ev hapsi olmak üzere 11 meslektaşımız tutuklandı” diye belirtildi.
Gazeteciler hedef alındı
İktidar ve devletin 90’lı yılları aratmayan katletme politikasıyla Ekim ayının karşılandığı vurgulanan açıklamada, Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi, gazeteci ve akademisyen Nagihan Akarsel’in katledilmesine de değinilerek, gazetecilerin hedef alındığı vurgulandı. Meclis’ten geçen Sansür Yasası’nın hatırlatıldığı açıklamada, “Bu yasa ile bir yurttaşın, uğradığı hak ihlali karşısında sesini duyurma çabası, ‘dezenformasyon’ denilerek engellenebilecek. Yani sansür yasası ile özellikle faili devlet olan, erkek olan suçlara ilişkin haberlerin yapılmasının, yayılmasının önüne geçmek amaçlanıyor” denildi.
Özgür basın susmadı
Açıklamada MA ve JINNEWS muhabiri 9 gazeteciyle birlikte son süreçte 26 Kürt gazetecinin tutuklandığı vurgulanarak, bu operasyonların özgür basın geleneğini bitirmediği belirtildi. Özgür basına yönelik baskı, gözaltı ve tutuklamalara karşı başlatılan “Bir Haber de Senden” kampanyasının da hatırlatıldığı açıklamada, tüm gazetecilere şu çağrıda bulunularak, “Tutuklamalarla susturulmak istenen Kürt gazetecilerin yaptığı haberlerin ve gazeteciliğin suç olmadığını göstermek için tüm meslektaşlarımızı yaptıkları haberleri JİNNEWS ve Mezopotamya Ajansı ile paylaşmaya çağırıyoruz” dedi.
Erişim engeli kapatma, saldırı…
Raporda 1 gazetecinin saldırıya uğradığı, 12 gazetecinin evine baskın yapıldığı, 23 gazetecinin gözaltına alındığı ve 11 gazetecinin tutuklandığı belirtildi. Raporda 14 gazetecinin darp edildiği belirtilen raporda, cezaevlerinde ise gazetecilere yönelik 23 hak ihlali yaşandığı vurgulandı. Raporda ayrıca, 5 gazeteciye hapis cezası verildiği ve Ekim ayı itibariyle 87 gazetecinin tutuklu olduğu vurgulandı. 4 internet sitesinin kapatıldığı en az 9 habere erişim engeli geldiği belirtildi.
DİYARBAKIR