68 kuşağı devrimci önderlerinden İbrahim Kaypakkaya’nın katledilişinin 49. yılı. Kaypakkaya, işkenceye maruz kalmasına rağmen dik duruşuyla ‘Ser verip sır vermeyen yiğit’ olarak tarihe geçti
1968 kuşağı devrimci önderlerinden İbrahim Kaypakkaya, 49 yıl önce bugün işkenceyle katledildi. Kaypakkaya, yaşadığı işkencelere rağmen dik duruşuyla tarihe ‘Ser verip sır vermeyen yiğit’ olarak geçti. Kaypakkaya, Türkiye ve dünyanın birçok yerinde bugün anılacak.
TÜSTAV arşiv paylaştı
Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı (TÜSTAV), İbrahim Kaypakkaya’nın 23 Nisan 1973 yılında askeri savcılık ifadesini paylaştı. TÜSTAV, sosyal mdyadan arşivi paylaştı.
İbrahim Kaypakkaya’nın öldürülmesinin 49. yılında, dijital ortama aktarıp erişime açtığımız Nebil Varuy arşivinde yer alan, İbrahim Kaypakkaya'nın 23 Nisan 1973 tarihli askeri savcılık ifadesini paylaşıyoruz. Anısına saygıyla #ibrahimkaypakkaya
Belge için:https://t.co/bA1bDVrdvS pic.twitter.com/vC1uZ9drpv— TÜSTAV (@tustav92) May 18, 2022
PSAKD: Patron-ağaya korku olan iradeni selamlıyoruz
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi, İbrahim Kaypakkaya’nın katledilişinin yıldönümünde açıklama yaptı. Açıklamada “Yoksul emekçi Türkiye halklarının gelecek özgür yarınlara olan inanç ve umudu, patron ağaya korku olan iradeni saygıyla selamlıyoruz. Devrin daim olsun ve ışığın hiç sönmesin.” ifadelerine yer verildi.
Açıklamanın tamamı şöyle:
“Katledilişinin 49.yılında Ser Verip Sır Vermeyen devrimci önder İbrahim Kaypakkaya’yı anıyor onun şahsında yitirdiğimiz Haki Karer ve Dörtler başta olmak üzere yaşamını halkın haklı davasına adayanları saygı ve özlemle anıyoruz!
İşkencenin ve karşısında destansı direnişin zindanı olan Diyarbakır’da İbrahim, Mazlum, Dörtler ve sayamadığımız nicesinin yaşamı dilimizde ağıt olarak dilden dile aktarılıyor.
Unutmayacağız/Unutturmayacağız! Dünyayı ve özelinde ülkemizi saran 68 öğrenci gençlik hareketi ile başlayan ve devam eden yolda İbrahim’in ulusal sorundan, sosyo-ekonomik yapıya ilişkin Türkiye Devrimine dair belirlemeleri ve tahlilleri onu “çok tehlikeli” kılmıştı egemenler nezdinde. O yaşamı uğruna görüş ve düşüncelerini saklamamış, her koşul ve durumda davasına sahip çıkmıştır. Kendi yaşamında “Türkiye’nin geleceği çelikten yoğruluyor; belki biz olmayacağız ama bu çelik aldığı suyu unutmayacak.” sözüyle de geleceğe olan inancını o günden ifade etmiştir.
Ser verip sır vermeyen yiğit önder, seni asla unutmayacağız. Yoksul emekçi Türkiye halklarının gelecek özgür yarınlara olan inanç ve umudu, patron ağaya korku olan iradeni saygıyla selamlıyoruz. Devrin daim olsun ve ışığın hiç sönmesin.”
Kaypakkaya kimdir?
1948 Çorum/Sungurlu doğumlu olan Kaypakkaya, 60’ların ikinci yarısında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik bölümünde okurken devrimci mücadeleye atıldı. 6. Filo’ya karşı bildiri yayınladığı gerekçesiyle Kasım 1968’de okuldan atıldı. Aydınlık çizgisiyle yaşadığı fikir ayrılığı sonrası Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist’i kurdu.
Örgütüyle silahlı mücadeleye başlamasının ardından 1973’te Dersim’de yaralandı. Beş gün köylere sığınan Kaypakkaya, 29 Ocak’ta kaldığı köyde bir öğretmenin ihbarı üzerine yakalandı.
Yoğun işkencelere maruz kalmasına rağmen dik duruşuyla “Ser verip sır vermeyen yiğit” olarak anılan İbrahim Kaypakkaya’nın ölüm nedeni tutanaklara “intihar” olarak geçirildi.
Kurşunlanarak öldürüldüğü tahmin edilen Kaypakaya’nın vücudundaki kurşun izlerinin yok edilmesi amacıyla izlerin bulunduğu yerler kesildi.
HABER MERKEZİ