Rojava Devrimi içerisinde varlığını bulan, yeteneklerini geliştiren Aleksandra Muhammed, devrimin kadınların özellikle edebiyat alanında gelişmesi için birçok imkan tanıdığını söyledi
Kuzey ve Doğu Suriye’de gerçekleşen devrim ile birlikte kadınlar tüm alanlarda öncülük yapıyor. Kadınlar edebiyat alanında da kendisini geliştirdi ve kadının kalemiyle, rengiyle bu alana yeni bir bakış açısı kazandırmaya çalıştı. Qamişlo’da yaşayan Aleksandra Muhammed de Rojava Devrimi içerisinde varlığını bulan, yeteneklerini geliştiren kadınlardan biri.
Annesi Rus, babası Kürt olan Aleksandra Muhammed, yazdığı ilk kitap olan ‘Nebid’le, bu yıl Qamişlo’da 8.’si düzenlenen Şehid Herekol Kitap Fuarı’na katıldı. Aleksandra Muhammed yazmaya nasıl başladığını ve edebiyatın kadınlar için önemini anlattı.
‘Kendi kitabımla katıldım’
Aleksandra Muhammed, Rojava Devrimi’nin kadınların özellikle edebiyat alanında gelişmesi için birçok imkan tanıdığını belirterek şöyle konuştu:
“Kitabımda özellikle savaşta kadınların durumunu, düşüncelerini daha çok şiirsel bir dille yazmaya çalıştım. Devrimden önce ve sonrasında kadınlarda gelişim farkı çok nettir. Devrim birçok imkan kadınlara tanıdı. Mesela ben geçen sene Şehid Herekol Kitap Fuarı’na bir öğrenci olarak katıldım, bu yıl kendi kitabımla geldim. Bu fuarda da görüyoruz ki her kadın kendi ürünüyle buraya katıldı.”
‘Dört dilde yazıyorum’
Edebiyata başlama amacına ve yazdığı konulara dikkat çeken Aleksandra Muhammed, “Ben dört dilde yazıyorum; Kürtçe, Arapça, İngilizce ve Rusça. Yazılarımın amacı halkın yaşadıkları acıları ve zorlukları anlatmaktır. Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşanan savaş devam ediyor, bu durum kendisiyle birçok acıyı birlikte getiriyor. Yazı yoluyla her insan savaşta yaşadığı duyguları dile getirebilir. Ben de kalemimle savaştım. Biz yazar kadınlar yaşanan bu durumda ne yazarsak yazalım roman ya da öykü olsun toplumun eleştirileri ile karşılaştık. Fakat tüm koşullara rağmen kadınlar direniyor ve biz durmayacağız” şeklinde konuştu.
‘Devrim bizim ürünümüzdür’
Aleksandra Muhammed, gelecekte yazılarının artacağını ve birkaç makale üzerinde çalıştığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gelecekte yazılarım artacak ve asla durmayacağım, yazmayı bırakmayacağım. Bazı makaleler üzerinde çalışıyorum. Tüm Rojava’da yaşayan kadınlara şunu söylemek istiyorum; devrimden önce kadınların toplum içerisinde rolleri yoktu ama şimdi her kadın kendi varlığını farklı ürünlerle ortaya koyuyor çünkü devrim biz kadınlara ait.”
Haber: Zeyneb Îsa/NûJinha