Sayıştay, TOKİ şantiyelerinde iş güvenliği ve işçi sağlığıyla ilgili eksiklikler olduğunu belirtti. Seyyar kabloların muhafaza edilmediğini, yüksekten düşme tehlikesi olan yerlerde emniyet tedbirlerinin yeterli olmadığını belirledi
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) 2017 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenlik Kanunu uyarınca TOKİ’nin yerine getirmesi gereken yükümlülükleriyle ilgili eksiklikler tespit edildi. Devlet iş güvenliğini ve işçi sağlığını korumakla yükümlüdür ve bunun için demetleri yapar. Ancak Türkiye’de devletin işinde çalışanın bile iş güvenliği olmadığı Sayıştay raporu ile belgelendi. Sayıştay’ın TOKİ bünyesindeki şantiyelerde yaptığı denetimlerde, “Yüksekte çalışma yapan işçilerden bazılarının paraşüt tipi emniyet kemeri kullanmadıkları”, “Yüksekten düşme tehlikesi olan bazı yerlerde ve asansör boşluklarında emniyet tedbirlerinin olmadığı” gibi pek çok iş güvenliği ve işçi sağlığıyla ilgili eksiklik saptandı.
Korkuluk yok
TOKİ’ye bağlı taşeron firmalarda çalışanların, 16 saatlik iş güvenliği ve işçi sağlığıyla ilgili eğitimlerinin ve yaptıkları işle ilgili almaları gereken mesleki eğitimlerin eksik olduğunun tespit edildiği raporda igüvenliğini/işçi sağlığının tehdit altında olduğu belirtildi.
Sayıştay diğer eksiklikleri şu şekilde sıralandı: “Çelik burunlu iş ayakkabısı kullanmayan, gürültülü ortamda (hilti çalışırken) kulak koruyucu, baret ve iş elbisesi kullanmayan işçilerin olduğu,
Sabit dış cephe iskelelerinin bir kısmında ve korkulukların çok büyük bir kısmında merdiven tertibatı olmadığı, seyyar iskelelerin korkuluklarının takılmadığı,
Sahaya iniş çıkışta kullanılan merdivenin kenarlarının korkuluklu ve standartlara uygun olmadığı,
Seyyar kabloların muhafaza içerisine alınmadığı, ek yerlerinin olduğu,
Sahada taşeron olarak çalışan firmaların risk analizi, acil durum planı, iş sağlığı ve güvenliğine dair noter onaylı defteri, işyeri hekimine ait sözleşmesi, iş güvenliği uzmanına ait sözleşmesi, çalışanların toplam 16 saatlik iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eğitimleri ve yaptıkları işle ilgili almaları gereken mesleki eğitimlerin eksik olduğu,
Elektrik panolarının bazılarının kapalı ve kilitli tutulmadığı, önlerinin yalıtkan paspasla kaplanmadığı,
Hareketli platformların ve sabit dış cephe iskelelerinin kurulduğu zemin ve kurulum şeklinin riskli olduğu, Spiralle demir kesme işlemi ve elektrik kaynağı yapan işçilerin kaynak maskesi ve eldiven kullanmadığı tespit edilmiştir.”
Koruyucu kullanılmıyor
Sayıştay raporunda öneriler ise şu şekilde sıralandı:
İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı gereğince çalışan personelin koruyucu malzeme kullanımının titizlikle takibinin yapılması, koruyucu malzeme kullanımından imtina eden personel ile ilgili gerekli yaptırımlarda bulunulması.
Periyodik olarak özel sağlık birimlerine hizmet alımı suretiyle yaptırılan sağlık tetkik ve kontrollerinin, iş yerlerindeki tüm işçilere uygulanmasının sağlanması.
Personele düzenli hizmet içi eğitimi verilmesine yönelik tedbirlerin uygulanması.
İşçilerin istihdam sorunu yaşamaması ve işverenlerin cezai müeyyidelere maruz kalmaması için 6645 sayılı Kanun’un 74. maddesiyle geçiş sürecini düzenleyen 5544 sayılı Kanuna Ek 1. madde kapsamında öngörülen eğitimlerin zamanında tamamlattırılması.
ANKARA