HDP’nin Semsûr’da oluşturduğu Kriz Koordinasyon Masası tarafından oluşturulan 400 kişilik arama kurtarma ekibi çalışmalarını aralıksız sürdürürken oluşturulan sağlık çadırında ise günde 350’den fazla hasta bakılıyor. Yine günde 13 bin kişiye yetecek kadar yemek pişirilip dağıtılıyor
Reyhan Hacıoğlu / Semsûr
Semsûr’da depremin ilk gününden beri Yenimahalle Cemevi’nde depremzedelere yardımcı olmaya çalışan HDP Kriz Koordinasyon Masası’nın çalışmaları her geçen büyüyor. İlk günler birkaç ekip olan çalışma depremin 7’nci günü itibariyle yüzlerce kişiyi bulmuş durumda. Her ekipte gönüllülerin yürüttüğü çalışmalar şimdiye kadar yüzlerce kişiye ulaştı. Çalışmalarda yer alanların verdiği bilgi dayanışmanın boyutunu gözler önüne serdi.
En az 200 köye gıda yardımı
Kriz Koordinasyon Masası’nda yer alan tiyatrocu Bahoz Özçınar, “Şimdiye kadar Bazarcix köyleri de dahil olmak üzere en az 200 köye ulaştık. Gelen yardım taleplerini alıyor, gelen yardımları ihtiyaç olan yerlere yönlendiriyoruz. Gün içinde gelen arkadaşların araçlarıyla köylere ulaşmaya çalışıyoruz” dedi.
400 kişilik kurtarma ekibi
En az 400 kişilik bir arama kurtarma ekipleri olduğunu belirten Özçınar, “İlk gün ben de arama kurtarma ekibine katılıyordum ama şimdi buradayım. Şöyle şeyler yaşadık sahada: Örneğin canlı buluyorduk, çıkarıyorduk. Ambulansı çağırıyorduk, bakıyorduk yetkililer falan da geliyor ambulansla. Video çekiyorlar, kendileri çıkarmış gibi. Tabii bizim için önemli olan insanımızı kurtarmak, o yüzden bir şey demiyorduk. Ama sahada böyle şeyler de yaşıyoruz” bilgisini verdi.
2 bin çadır ihtiyacı var
Kendilerine en az 200 çadır başvurusu olduğunu belirten Özçınar, kent merkezinde en az 2 bin kişilik bir çadır kent kurmaya başladıklarını bu anlamda ciddi oranda çadır ihtiyaçları olduğunu vurguladı. Sokak sokak mobil çalışmaları olduğunu belirten Özçınar, “Çoğu TIR’ımıza el konuldu, çoğu başka yerlere götürüldü. Ama biz her şeye rağmen buradayız” diyerek dayanışmanın ihtiyacına vurgu yaptı.
300-350 hastaya bakıyorlar
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Öğrenci Kolu Üyesi Renas Kaan Arslan da sağlık çalışmalarına dair şu bilgileri verdi: “Önce küçük bir oda açtık, sonra ilaçlar geldikçe bir salonu eczane gibi yaptık. Şimdi bir hocamız odada hasta bakıyor, diğer yerde de ilaç veriyoruz. Günde en az 300-350 hastaya bakıyoruz. Bir de kronik hastalar var. kimlik numaralarını alıp şehir dışından onlar için ilaç istiyoruz. O da günlük ortalama 200 kişiyi buluyor.” En az 11 ekip olduklarını 7’sinin şehir içinde 4’ünün de köyleri dolaştığı belirten Arslan, merkez köyleri bitirdiklerini şimdi ise ilçe köylere yetişmeye başladıklarını söyledi. Kadınlar için de Kadın Sağlığı Merkezi’nde bir odada sağlık çalışması başlattığını dile getiren Arslan, çalışmalarının gün geçtikçe büyüdüğünü belirtti.
3 depoda onlarca gönüllü
Depoda görevli olan Şehir Planlamacısı Berivan Güneş de depo çalışmalarına dair cemevindeki depoda gıda ve kıyafet bölümü olmak üzere en az 30 kişi çalıştıklarını belirterek günde en az 20 köye ulaştıklarını belirtti. Güneş, “Çınar Belediyesi’nin katkısıyla günde 3 defa yemek veriyoruz. Soba ve kömür yardımı yaptık. Odun geldi, onu dağıttık. Buraya direkt gelen insanımıza da veriyoruz elden. İki büyük depomuz daha var. Orada da 50-60 insan var en azından” diyerek gönüllü çalışmaların çok olduğuna dikkat çekti.
13 bin kişilik yemek
Cemevinde bir diğer önemli hizmet ise yemek yapan ekipte. O ekibe dair ise bilgiyi Viranşehir’den gönüllü olarak gelen aşçı Ali Usta (İnanç) veriyor: “2’nci günden beri buradayım. Malzememi aldım, geldim. Günde en az 13 bin kişiye yemek yapıyoruz. 45 kişilik bir ekibiz. Sabah 4’te uyanıyor. 7’den 11’e kadar yemek dağıtıyoruz.” İmkanları dahilinde mobil yemek de dağıttıklarını belirten Ali Usta, ihtiyacı olan herkesin gelip yemek alabileceğini vurguluyor.