Dr. Beyazıt İlhan, devlet hastanelerinin kapatılma nedenini ‘Şehir hastanelerindeki doluluk garantilerini yerine getirmek’ olarak yorumlarken TTB, 2 bin hekimin yurt dışına gitmek için başvurduğunu açıkladı
Ankara’da bulunan 5 hastanenin yeni açılan Etlik Şehir Hastanesi’ne devir etmek üzere kapatılması planlanıyordu. Sağlık Bakanlığı kamuoyundan gelen tepkiler üzerine Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’ne bir yazı gönderdi. Sağlık Hizmeti Sunumu Planlaması’nda revizyona gidildiği belirtilen yazıda, Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kısmen taşınacağı ve eğitim araştırma hastanesi vasfının kalkacağı belirtildi. Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ise taşınma işlemleri başlatıldı. Söz konusu yazıda Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne ilişkin herhangi bir bilgi yer almadı.
Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan ve Hastanemi Açın Platformu Sözcüsü doktor Beyazıt İlhan, Mezopotamya Ajansı’na verdiği demeçte devlet hastanelerinin kapatılma nedenlerini şöyle sıraladı: “Devlet hastaneleri açık kalırsa, şehir hastanelerindeki doluluk garantiler yerine gelmeyecek. Bu garantilerin yerine gelmesi için bu halkın vergileriyle yapılan hastaneler kapatılıyor ve çürümeye terk ediliyor. Diğer bir sebep de bu hastanelerin arazileri kentlerin merkezindeki en değerli arazi olması. Burada bir kent rantı hesabı da var.”
İlhan, şu ana kadar açılan 13 şehir hastanesi için yaklaşık 30 hastanenin kapatıldığını ve küçültüldüğünü söyledi.
2 bin hekim yurt dışına gitmek için başvurdu
Öte yandan Türk Tabipleri Birliği, Türk Tabipleri Birliği verilerine göre eylül ayında 255 hekim, yurtdışında çalışma vizesi sayılan ‘İyi Hal Belgesi’ aldı. 2022’nin dokuz aylık sürecinde bu belgeyi alarak yurtdışına gitmeye hazırlanan hekim sayısı 2 bine yaklaştı ve 1938 oldu. 2022 yılında ‘iyi hal belgesi‘ alanların bin 14’ü uzman hekim, 924’ü ise pratisyen hekimlerden oluştu.
TTB tarafından yapılan açıklamada ise, “Hükümetlerin görevi daha iyi-güvenli koşullarda çalışmak, yaşamak için çözüm arayan yurttaşlarına hakaret etmek değil; onlara siyasal, ekonomik, sosyal açıdan daha iyi bir yaşam sunmaktır” denildi. 2021 yılında toplam bin 405 hekim yurt dışına gitmek için bu belgeyi almıştı.
HABER MERKEZİ