Cumhurbaşkanı’nın yeni sisteme dair kararnamelerinin ardı arkası kesilmiyor. Kararnamelerle kurumlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve damat Albayrak’a bağlanıyor. Dün de iki kararname ile 9 kurul oluşturuldu
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 24 Haziran seçimleri ve yemin töreninin ardından “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” adı verilen yeni sistemi peş peşe çıkardığı kararnamelerle uygulamaya geçiriyor. Önceki gün 7 kararname ile damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ı YAŞ üyesi yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası’nı da damada bağlamıştı. Dün çıkarılan iki kararname ile 9 yeni kurul oluşturuldu.
İki kararname daha
Resmi Gazete’nin dünkü sayısında 11 ve 12 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnameleri yayınlandı. Kararnamelerde, Devlet Arşivleri Başkanlığı ve Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’nın kuruluşu, görev ve yetkileriyle ilgili düzenlemelere yer aldı. Buna göre, Başkanlık, “kamu, özel ve yurt dışı arşivlerinde bulunan devlet, millet hayatını ilgilendiren belgeleri tespit ve tescil edecek”, sertifikalandıracak, gerektiğinde ise satın alarak devlet arşivlerine kazandıracak. Kararname ile Başkanlığa bağlı 9 başkanlık ve bir özel kalem müdürlüğü oluşturuldu: “Cumhurbaşkanlığı Arşivi Dairesi Başkanlığı, Belge Tespit ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı, Tasnif ve Araştırma Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Bilgi İşlem ve Elektronik Arşiv Dairesi Başkanlığı, Muhafaza ve Bakım Dairesi Başkanlığı, Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı, Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Dış İlişkiler ve Tanıtım Dairesi Başkanlığı, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı.” Cumhurbaşkanlığına bağlı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı da kuruldu.
Ülke devrediliyor
Önceki gün çıkarılan 7 kararname ile kapsamlı düzenlemeler yapıldı. Yetkileri tek elde toplamakla eleştirilen kararnamelerle Merkez Bankası, Ziraat, Halkbank, Vakıfbank ve Kalkınma Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Merkezi Finans ve İhale Birimi damat Berat Albayrak’a bağlandı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Cumhurbaşkanlığı’na bağlanırken, bedelli askerlik yapan damat Albayrak, ayrıca Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyesi yapıldı. 703 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK) ile rektörlük atamaları için profesör olmak şartının kaldırılması hükmünden vazgeçildi. Rektörler en az 3 yıl profesörlük yapanlar arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. 9 Temmuz tarihli düzenlemede rektörlük için tüm şartlar kaldırılmıştı.
Kalıcı OHAL Meclis’te
OHAL sonrası için yeni düzenleme ile ilgili teklif Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Teklifin 26 maddeden oluştuğu öğrenildi. AKP, 48 saat aralıksız bu teklifin görüşülmesini teklif etti. Teklifte OHAL uygulaması yerine geçecek düzenlemeler bulunuyor. İktidarın OHAL yetkilerini TMK içine yerleştirerek kalıcılaştırma adımı atacağı kamuoyuna yansımıştı. Buna göre iktidar “Terörle Mücadele Kanunu”na 26 maddeden oluşan düzenleme ile OHAL yetkilerini kalıcılaştıracak. Yasada kısmi OHAL yetkisi, her türlü gösteriyi yasaklama, gözaltı sürelerini uzatma, valilere geniş yetki, “terör faaliyeti veya aşırılık yanlısı fikirlerin propagandası”nın yapıldığı mekanları kapatma gibi uygulamalar yer alacak. Valiler, belli yerlerde kişilerin dolaşmalarını kısıtlayabilecek. Öte yandan İstanbul’da “Uluslararası Darbe ile Mücadele ve 15 Temmuz Sempozyumu” nda konuşan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, “OHAL uygulaması birkaç gün içinde sona ermiş olacak. Ancak, OHAL’in kalkıyor olması terörle mücadelenin sona ereceği anlamına asla gelmemelidir. OHAL süresi sona erecek ama FETÖ başta olmak üzere, Türkiye’yi kıskaca almak isteyen bütün terör örgütleriyle en kalıcı, en kararlı mücadele sonuna kadar devam edecektir” dedi.
TRT’ye çıkma kararnamesi
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faaliyetleri bundan sonra her ay TRT’de yayınlanacak ”İcraatın içinden” programı ile tanıtılacak. Yayınlanan son kararnamede yer alan bir madde ile Cumhurbaşkanının faaliyetleri bundan sonra TRT’de tanıtılacak. Sözcü’nün haberine göre, 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde yer alan bir madde doğrultusunda Cumhurbaşkanının faaliyetleri her ay 30 dakika süreyle ”İcraatın içinden” programı TRT’de tanıtılacak.
İnce’den ‘damat’ tepkisi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Albayrak’ı YAŞ üyesi yapması ve Merkez Bankası dahil kamu bankalarını bağlamasına CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, tepki gösterdi. İnce, twitter hesabından, “Seçimin üzerinden 3 hafta geçti. Döviz kurları ve enflasyon yükseliyor, faizler artıyor. Olumsuz gidişin artarak devam etmesinin en temel nedeninin kötü yönetim olduğunu ve bu yönetim değişmeden iyileşme beklenemeyeceğini defalarca ifade etmiştik. Durumu daha da kötü yapan gelişme, damadın Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasıdır. Ben şimdi herkese sesleniyorum. Damadını şirketinin CFO’su yapan bir patrona bankalar kredi verirler mi? Damadını ülkenin Hazinesinin ve Maliyesinin başına getiren bir Cumhurbaşkanı’na, piyasalar kredi verir mi? Doğal olarak vermez, vermeyecek. Ne yazık ki, Türkiye bu kötü yönetimin maliyetini daha yüksek faiz, daha yüksek döviz kurları ve daha yüksek enflasyon olarak ödemeye devam edecek” açıklaması yaptı.
HABER MERKEZİ