Yazıyor, konuşuyor, çiziyor, çabalıyor insanlar.
Yazan, konuşan, çizenlere bir bölüm insan habire söyleniyor: “Değişen bir şey olmuyor. Boş ver, yazıp çizince ne olacak, hiçbir işe yaramıyor zaten. İnsanlar, yani halk olarak balık hafızasına sahibiz, hemen de unutuveriyoruz” diye yılgınlığa yüz sürenler var. Bütün bunları derin tahliller eşliğinde yapmayı da ihmal etmiyorlar. Bu türden sızlanmalar kötü gidişatın verdiği üzüntüden kaynaklı bile olsa, en baştan kendilerinin sonra da etkileyebildikleri kesimlerin/kimselerin motivasyonunu bozmaktan başka bir işe yaramıyor.
Doğru değil.
Bir kere çok şeyi unuttuğumuz doğrudur. Ancak “mütemadiyen konuşmak, yazmak hiçbir işe yaramıyor” demek doğru değil. En azından ‘balık hafızamız’ her yazı ve konuşmayla yenileniyor, güncelleniyor. Hiçbir işe yaramıyor değil, en azından bu işe yarıyor. Bu az iş mi?
Bir kez daha söyleyelim
O halde gelin bir kez daha söyleyelim. Neyi?
Her zaman söylediğimiz, ama hükümetlerin yapmadıklarını.
– Tarım ve gıda önemlidir. Önemsenmelidir.
– Sağlıklı ve yeterli gıda gereklidir. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için tüm hastalıklara karşı olduğu gibi Covidin de panzehridir.
– Küçük çiftçi gıdanın sigortasıdır. Bu yüzden yaşamalı, üretime devamı için desteklenmelidir.
– Çiftçi destekleri zamanında açıklanmalı ve ödenmelidir.
– Memleket batmışsa/batıyorsa bile çiftçi ayakta kalmalıdır. Bugüne kadar yıkılan, yok olan medeniyetlerin birinci nedeni gıda yetersizliğidir.
– Toprak, su korunmalıdır.
– Ekoloji tahrip edilmemelidir.
– Türkiye’de yetişebilen ürünlerin ithali durdurulmalı, içeride üretilmelidir.
– Meraların tahribi, yok edilmesi durdurulmalı, ıslah edilmelidir.
– Endüstriyel tarımdan vazgeçilmelidir.
– Hibrit değil yerel tohum, kimyasal değil doğal gübre kullanılmalıdır. Bitkiye zehir atılmamalı, hayvanlarda antibiyotik kullanılmamalıdır.
– Tarım topraklarının amaç dışı kullanımının önü alınmalıdır.
– Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen “Köylü ve Köyde Yaşayan Tüm İnsanların Hakları Bildirgesi” kabul edilmeli, uygulanması için iç hukuk düzenlemesi yapılmalıdır.
– Üretimden pazarlamaya zincirin bütün halkalarında çiftçilerin söz ve karar sahibi olacağı ‘Gıda Egemenliği’nin gerçekleşmesi için hak tesliminin yanında Anayasal güvenceye alınmalıdır…
Elbette bu kadar değil. Dahası var. Varın devamını siz yazın ve söyleyin.