Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, birleşik mücadelenin önemine vurgu yaparak ‘Biz 2 yıldır bir mücadele geliştirdik ve direnişe çıktığımız bütün eylemlerimizi kazandık’ dedi
Ekonomik kriz, yoksulluk, emek sömürüsü ve güvencesiz çalışma koşullarını da derinleştiriyor. Toplumun yaşadığı sorunları “normalleştirilmeye” çalışan iktidara karşı işçi, emekçi ve kadınlar başta olmak üzere muhalif dinamiklerin itirazları sürüyor. Ancak baskı politikaları nedeniyle bu itirazlar ülkenin geniş kitlelerine yayılmadan sönümleniyor.
Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol Sendikası (Dev Yapı-İş) Genel Başkanı Özgür Karabulut, MA’dan Ömer İbrahimoğlu’na yaptığı değerlendirmede birleşik mücadeleninim önemine vurgu yaptı.
Direnişin önemi
İşçilerin toplum içerisinde üreten bir yerde durduğunu belirten Karabulut, üretenlerin ve hayatı var edenlerin direnişlerinin önemli olduğunu söyledi. İşçilerin hak aramaya çıktıklarında baskıyla karşı karşıya kaldıklarını vurgulayan Karabulut, buna rağmen işçilerin direnmesi gerektiğinin altını çizdi..
Güven sorunu var
İşçilerin örgütsüz olduğunu dile getiren Karabulut, bunun nedenlerinden birinin de sendikaların işçilere yeteri güveni vermediğini ifade etti. İşçilerin ücretini alamadığında ya da işten atıldığında sendikaya başvurduklarını belirten Karabulut, “Bu direnişlerin çoğu da ücret temelli oluyor. Öbek öbek bu direnişler, başkaldırılar ve isyanlar oluyor ama yayılmıyor. İşçilerin toplu direnişe geçmesi, bunun yayılması ve bir kıvılcım olması öyle kolay değildir. Çünkü despot bir yönetimle karşı karşıyayız. Toplumun en altında yoksullukla boğuşan, açlık sınırının altında bir ücrete mahkum olan emekçilerden bahsediyoruz. İşten atılma riski var, açlık sınırı altındaki ücreti bile bulamama durumu var. Bu durum, birlikte direnmenin önüne engel oluyor. Buna karşı mücadele yürüten kurumlar da bu gerçekliğe, hakikate çözüm üretebilmiş değil” şeklinde konuştu.
Ortak mücadele sorunu
Sendikalar arasında da sorunlar olduğunu ifade eden Karabulut, işçileri birliğe çağıran sendikaların kendi emek örgütleriyle ortak bir mücadeleyi geliştiremediklerinin altını çizdi. Bunun sendikaların bir eksikliği olarak dile getiren Karabulut, “Normalde aynı iş kolundaki sendikalar birbiriyle ortak hareket etmezler. 5 yıldır İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat İş) ile ortak bir şekilde mücadele ediyoruz. Aynı iş kolunda olmamıza rağmen hem güçlerimizi birleştirdik hem de dost kurumlara bir moral olduğunu düşünüyoruz. Emek alanında mücadele eden kurumlar birbirleriyle rekabet ettiğinde işçiye zararı verir. Ama güçlerini birleştirip dayanışmayı geliştirdiklerinde kazanma şansları var. Biz 2 yıldır bir mücadele geliştirdik ve direnişe çıktığımız bütün eylemlerimizi kazandık” diye konuştu.
İSTANBUL