Van’da kurulan kültür mantarı tesisinde üretimin büyük bir bölümü kadınlar tarafından yapılıyor
Van’ın Edremit ilçesine bağlı Elmalık Mahallesi’nde, Yılmaz Kanmış tarafından kurulan kültür mantarı tesisi bölgenin mantar ihtiyacını karşılıyor. Tesislerdeki üretimin büyük bir bölümü kadınlar tarafından yapılırken, üretilen mantarlar ise çevre iller Ağrı, Hakkâri, Erzurum ve Iğdır’a gönderiliyor.
‘Kadınlar çalışmalı’
Yaptıkları işi anlatan Kanmış, “Mantarların toplanması, topraklanması ve tırmığını biz kadınlar yapıyoruz. İlk önce mantarların yetiştirmede kullandığımız kompostoları getiriyoruz, daha sonra toprağını hazırlıyoruz. Toprağı olduktan belli bir süre sonra tırmıklıyoruz. Bunları yaptıktan sonra 15 gün sonra mantar çıkmaya başlıyor. Daha sonra mantarları toplamaya başlıyoruz” dedi. Ürettikleri mantarları Van ve çevre illere sattıklarını belirten Kanmış, talebin çok fazla olduğunu ama imkânlarının yeterli olmadığını söyledi. Kanmış, “İmkânlarımız olursa satışı daha fazla arttıracağız. Çok zorlayan bir iş de değil. Özellikle kadınlar isterse bu işi çok rahatlıkla yapabilir. Kadınların mutlaka bir işte çalışması gerekiyor. Başkasına muhtaç olmaktansa kendi ayakları üzerinde durup çalışması çok daha iyidir. Tesiste şu an 10 kişi çalışıyoruz. Ama mantar fazla olduğu zaman çalışan kadın sayısı da artıyor. Ne kadar talep gelirse o kadar kadınlar için iş alanı açılıyor. Destek olunursa burada daha çok kadın çalışır” diye konuştu.
‘Her alanda çalışmamız lazım’
Kadın emeğinin önemine dikkat çeken Aslıhan Dinç ise kazandığıyla çocuklarına baktığını kaydetti. Dinç, “Bu işe başlamadan önce bir yerde çalışmıyordum ama şu an kızımla birlikte burada çalışıyorum. Bir kadının evine ve çocuklarına bakması çok önemli bir şey. Kadınların her alanda çalışması gerekiyor. Kadınlar çalışmazsa olmaz. Elimden geldiği kadar çabalamaya ve emek vermeye çalışıyorum” dedi.
VAN