Semra Turan/MA
Dersim Katliamı üzerinden 81 yıl geçse de acıları ve yarım bıraktığı yaşamların izi hala canlı. Binlerce insanın katledildiği, sürgün edildiği ve çocukları evlatlık verildiği katliamdan geriye kalanların yarası kanamaya devam ediyor. Yaşı 80 olarak tahmin edilen Gaye Yurttaş’ın hikayesi de o dönemde yaşananların günümüze kadar nasıl sirayet ettiğini gösteriyor. Katliamdan sonra dünyaya gelen Gaye Yurttaş’ın babası İbrahim Aktuğ, zorla askere götürülerek, Dersimli olduğu için 3 arkadaşıyla birlikte sopalarla katledilmiş. Gaye Yurttaş, babasının cenazesine bugüne kadar ulaşabilmiş değil. Yurttaş’ın 1938’le başlayan, günümüze kadar süren yaşam hikayesi Türkiye’nin fotoğrafını özetliyor.
Evlatlık verildiler
Gaye’nin acılarla dolu hikayesi yıllar sonra farklı gelişmelerle sürüyor. Ne yaşını ne de babasının ne zaman katledildiğini bilmeyen Gaye’nin kendisinden küçük bir de kayıp Hatice adında bir kız kardeşi var. Babası katledildiğinde annesi, ailesi tarafından başka biriyle evlendiriliyor. Kendileri de baba tarafına bırakılıyor. Gaye’nin babaannesi yaşadığı sürece onunla birlikte yaşıyorlar. Öldükten sonra çocukları, amcaları tarafından Elazığ’da çocukları olmayan yaşlı çifte evlatlık veriliyor. Gaye Yurttaş, evlatlık verildiği Elazığ’daki aile hakkında pek bilgi sahibi olmadığını ancak kendilerini gerçek çocukları gibi sevdiğini söylüyor. Gaye Yurttaş, 13 yaşında annesinin eşi tarafından kabul edilerek, Dersim’e yeniden getiriliyor. Ancak kız kardeşi Hatice Elazığlı ailede kalıyor. O günden bugüne kız kardeşi Hatice’den her hangi bir bilgi almayan Gaye Yurttaş’ın arayışı sürüyor.
‘Devlet hep düşmandır’
Yurttaş, önce babası ve kız kardeşi, sonra da çocuklarını kendisinden koparan devletle hiçbir zaman barışmadığını ve hep “düşman” olarak gördüğünü söylüyor. Yurttaş, bunca zaman geçmesine rağmen devlete olan öfkesinin hiçbir zaman dinmediğini ifade ederek, devletin önce kendisini annesiz babasız bıraktığını, sonra da sürdürdüğü baskıcı politikalarından kaynaklı çocuklarına da aynı şeyleri yaşadığını belirtti.
‘Her şeye rağmen barış istiyorum’
Gaye Yurttaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Babamın katledilmesi, kız kardeşimin hala kayıp olması ve 4 çocuğumun PKK saflarına katılmasının tek sebebi devlettir. Gözaltına alınıp tutuklanmayan çocuğum kalmadı. Devletin baskısı ve şiddeti her zaman üzerimizdeydi. O nedenle bir gün ölürsem cenazemi devlete karşı dik bir şekilde taşınmasını istiyorum. Ölümüm bile bu devlete bir mesaj vermelidir. Ölürsem bile başım dik ölmek istiyorum. Yaşlandım artık doğru düzgün bir şey de hatırlamıyorum. Ama yine de bütün bu yaşadığım acılara rağmen tek isteğim barışın artık bu topraklarda sağlanmasıdır. Bu süreç artık böyle gitmez bir gün mutlaka bu savaş düşmanlık politikası son bulacak. Son isteğim çocuğum ve babamın cenazesini bulmak, kız kardeşim ve oğlum hayattaysa görmektir.”