Ottowa sözleşmesiyle yasaklanan mayınlar sökülmüyor. Dersim’de taşınan bir karakolun çevresine döşediği mayınlara tepki gösteren Karakoçan Dayanışma İnisiyatifi açıklamalarda bulundu
Dersimİn ilçesi Nazımiye’de bulunan Dallıbahçe karakolu, Peri Vadisinde Limak Holding tarafından yaptırılan Pembelik HES için Doluca Köyü’nde inşa ettiği kalekola taşınmış, ancak Dallıbahçe karakolu civarında meralık alanda askerlerce gömülmüş mayınlar olduğu gibi bırakıldı. Bu mayınlardan nedeniyle önceki yıllarda sık sık hayvan ölümleri yaşanırken geçtiğimiz haftalarda, Balcalı Köyündeki bir köylünün meraya saldığı hayvanı mayına basması sonucu yaşamını yitirdi. Mayınlar sadece hayvanları değil bölge insanının da yaşamını riskli hale getirdi. Peri Vadisindeki Bingöl-Yayladere ilçesine bağlı Seter (Dalbasan) Köyünde bir çocuğun mayına basıp yaralanmış olması bu riskin göstergesidir.
Ottowa sözleşmesi!
Karakoçan Dayanışma İnisiyatifi tarafından yapılan basın açıklamasında, “Ottawa Sözleşmesi olarak da bilinen ‘Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme’, 4 Aralık 1997 tarihinde Ottawa’ da imzaya açılmış ve 1 Mart 1999’da yürürlüğe girmiştir. Türkiye Sözleşme’ ye 2003 yılında taraf olduktan sonra 1 Mart 2004’de Türkiye’de bu sözleşme yürürlüğe girmiştir” diye belirtildi.
Türkiye sözleşmeye uymuyor
Açıklamanın devamında, “Sözleşmeye taraf oan devletler anti-personel mayın kullanmamayı, anti-personel mayın geliştirmemeyi, üretmemeyi, bir başka şekilde edinmemeyi, depolamamayı, elde tutmamayı veya doğrudan doğruya veya dolaylı yoldan bir başkasına devretmemeyi de taahhüt eder. Türkiye bu anlaşmaya taraf olmasına rağmen mayın kaynaklı mağduriyetler her geçen gün devam etmektedir. Birçok ölüm ve sakatlanma insanların hayatını karartmaktadır. Türkiye mayınları temizlemediği gibi mayınlı araziler konusunda kamuoyunu bilgilendirmekten uzak tavırlar sergilemekte; mayınlı arazilerin haritasını paylaşmamakta ve bu arazileri işaretleyip etrafını çitlerle çevirmemektedir” ifadeleri yer aldı.
Mayınları temizleyecek misiniz?
Mücadele çağrısı yapılan açıklamada, ilgililere yöneltilen sorular ise şöyle;
1-Türkiye’de mayın temizliğinin 2022 yılında sona ermiş olması gerekmektedir. Bu güne kadarki mayın temizliği konusunda çalışmalarınız nelerdir?
2- Mayınlardan kaynaklı ölen ve sakatlananlara dair bir veri tabanınız var mıdır? Bu güne kadar, temizlenmemiş mayınlardan dolayı yaşamını yitirmiş kaç kişi vardır?
3-Mayınlardan dolayı yaşanan ölümler, sakatlanmalar ve benzeri mağduriyetlerin giderilmesi için planlanan bir çalışmanız var mıdır?
4-Türkiye’deki mayınlı bölgelerin haritası çıkarılıp kamuyla paylaşılmamasının gerekçesi nedir?
5-Hangi mayınlı bölgeler uluslararası ve NATO standartlarına uygun olarak işaretlenip, bu alanların etrafı çitlerle çevrilmiştir? İşaretlenmeyen ve çitlerle çevrilmeyen mayınlı bölgeler nerelerdir? Aynı çalışma bu bölgeler için neden yapılmamıştır?
6-Mayın temizleme ile ilgili bir programınız var mıdır? Mayınların temizlenme işleminin bitmesi için belirlediğiniz veya öngördüğünüz tarih nedir?
7-Bugüne kadar ne kadar mayın temizlenmiştir? Temizlenen yerler ve bölgeler nerelerdir?
8-Dallıbahçe karakolu civarındaki mayınların temizlenmesi programınızda mevcut mudur? Mayınların temizlenmesi için daha ne kadar mağduriyet yaşanması beklenmektedir?
EKOLOJİ SERVİSİ