Dersim’de mazbatalarını aldıktan sonra valiliğin uyarısı üzerine İlçe Seçim Kurulu tarafından KHK’li HDP ve TKP’li meclis üyelerinden savunma istendi
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) görevlerinden ihraç edilip, girdikleri yerel seçimleri kazanan belediye başkanı, belediye meclisi ve il genel meclisi üyelerine ilişkin verdiği kararın tartışmaları sürüyor. KHK’yle ihraç edilen, ancak Dersim’de girdikleri Belediye Meclisi üyeliğini kazanan HDP’li Hıdır Demir, Özcan Ateş, Metin Kılıç, TKP’li Candan Badem, YSK tarafından mazbatalarını almalarına rağmen bu kez valilik engeline takıldı.
Valilik’ten uyarı
YSK’nin mazbatalarını verdiği 4 isim için Tunceli Valiliği, Yüksek Seçim Kurulu’na, “KHK’lerle ihraç edilenlerin kamu görevinde bulunamaz” kararının uygulanmasını istedi. Valilik, “Söz konusu kişilere verilmiş olan mazbataların geçerli olup olmadığı; verilmiş olan mazbatalarla ilgili olarak kim ya da hangi kurum tarafından işlem tesis edileceğinin tarafımıza görüş olarak bildirilmesini” talep etti.
Seçim kurulu savunma istedi
Valiliğin bu yazısı üzerine İlçe Seçim Kurulu, Hıdır Demir, Özcan Ateş, Metin Kılıç ve Candan Badem’e tebligat gönderdi. Tebligatta meclis üyelerinin 7 gün içerisinde yazılı ya da kurul karşısında savunmaları istendi. Belediye Meclis üyeleri, seçim kuruluna önümüzdeki günlerde savunmalarını verecek.
Konuya ilişkin konuşan Belediye Meclis Üyesi Metin Kılıç, ihraç edildikten sonra Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığına yazılı olarak hakkında açılmış her hangi bir dosya olup olmadığını sorduğunu, kendisine gelen cevapta hakkında herhangi bir açılmış dava bulunmadığını anımsatarak, bunun üzerine seçimde aday olduğunu belirtti. Kılıç, aday olmasının önünde hiçbir engelin bulunmadığını, merkez seçim kurulu tarafından kendilerine sunulduğunu anımsatarak, şu anda yapılanları komplo olarak nitelendirdi.
‘Halk iradesi yok sayılıyor’
Kılıç, Tunceli Valiliği’nin mazbatalarının iptali için YSK’ya görüş bildirdiğini belirterek, seçim kurulunun kendilerine savunma yapmaları için 7 gün süre verdiğini yineledi. Kararın antidemokratik olduğunu söyleyen Kılıç, kendilerine kurulan bir tuzak olarak nitelendirdi. YSK kararının, halkın iradesini yok sayan bir karar olduğunu söyleyen Kılıç, bunu kabul etmediklerini, önümüzdeki günlerde avukatları aracılığıyla savunmalarını yapacaklarını ifade etti.
‘Bunu kabul etmiyoruz’
Belediye Meclis Üyesi Hıdır Demir de, aday öncesi seçimlere girip girmeyeceği yönünde ilgili kurumlara başvurduğunu, ancak kendisine de hiçbir engelin olmadığının iletildiğini söyledi. Hükümetin HDP’yi geriletmek amacıyla her türlü kara propaganda yaptığını ifade eden Demir, “AKP’yi geriletmek, bölgede halkın iradesini tekrar kazanmak amacıyla yürütülen taktiksel mücadeleye karşı bizlere hukuk dışı, antidemokratik bir şekilde cevap verilmektedir. Bunu kabul etmiyoruz. Kararın neresinden ele alırsak gülünç ve tirajı komiktir. Önümüzdeki günlerde savunmalarımızı yapacağız. Hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.