Dersim’de Munzur Nehri boyunca keskin virajlı dar yollar nedeniyle birçok can kaybı yaşanıyor. Karakoçan Dayanışma İnisiyatifi’nden Aykol, bunun nedeninin Limak tarafından inşa edilen Pembelik Barajı olduğunu söyledi
Ovacık’tan Dersim güzergâhına 30 Ocak 2024 tarihinde bindiği kamyonla yola çıkan Ali Ekber Soylu, heyelan sonucu kopan kaya parçalarının kamyonun camından içeri girmesiyle yaşamını yitirmişti. Munzur Nehri boyunca keskin virajlı dar yollarda birçok yurttaş hayatını kaybetmişti. Peri Vadisi Karakoçan Paş köyünün yol güzergâhının belli aralıklarında kışın yağan kardan sonra ilkbaharda aşırı yağmurlarla birlikte büyük kaya parçalarının yerinden kaymaları sonucu yol kapanmakta. Bu sorunun 2011 yılından beri devam ettiğini belirten Karakoçan Dayanışma İnisiyatifi’nden Eren Akyol bunun nedeninin Limak tarafından inşa edilen Pembelik Barajı olduğunu söyledi.
Kalekollar inşa edildi
Eren Akyol, “2010 yılına kadar karayolları denetimindeki Karakoçan-Paş Köyü ve Peri Vadisi havzasındaki köylerin yol ulaşımı Peri Nehrinin kenarı boyunca sağlanıp ve akabinde bu yol güzergâhı Bingöl-Kığı ilçesinde sonlanıyordu. Karakoçan-Paş Köyünde 2011 yılında Limak tarafından yapımına başlanan Pembelik barajı nedeniyle Peri Nehri boyunca ulaşımı sağlayan yollar işlevsiz kılındı. Pembelik baraj şantiyesine başlanmadan önce Karakoçan Koçyiğitler köyünde faaliyette olan Koçyiğitler Karakolu kapatılarak, Paş Köyünün merasında Limak tarafından kalekollar inşa edilerek bu işe başlandı” dedi.
Limak’ın rant projesi
Bölgede geçimini hayvancılık ile sağlayan Paş köyünün merasının LİMAK’ın kilometrelerce uzunluğunda jiletli tel örgülerle bölgenin işgal edildiğini söyleyen Akyol, “Koçyiğitler köyünden ormanlık alanlardan yeni yapılan karakola yol bağlandıktan sonra, bunun devamında pembelik barajına bu yeni yol bağlanıldı. Yeni karakolun inşa edildiği alt tarafında yapılan bu yol güzergâhı tamamen büyük kayalıklarla kaplı bir alan. Bu kayalıklarda bölgede kutsal olarak bilinen dağ keçileri ve diğer yabani hayvanların yaşam alanıydı. Hiçbir bilimsel çalışma yapılmadan, doğaya ve ekosisteme neden olacağı tahribatlar düşünülmeden yapılan yol Limak’ın rant projesinin parçasıdır” diye belirtti.
‘İçimiz acıyor’
Paş köyü merasının işgal edilerek yapılan karakoldan sonra yolun Pembelik Barajı’na götürüldüğüne dikkat çeken Akyol, “Doğal volkanik bir oluşumun sonucu olan bu kayalar aylarca patlatılan dinamitlerle önce yerle bir edildi. Bu yolun tehlikeli olduğu ortadayken, özel idare yetkisinde olan bu yol güzergâhındaki tehlikeli kayaları, kayma riski olan yerleri belli aralıklarla neden kontrollü yıkıp tehlike ortadan kaldırılmıyor? Hayatlarımız, yollarımız, yaşadıklarımız ve her şey o kadar tekdüze, sıradan ve biçare ki, sanki bıçak sırtı. Anlatıyoruz duyan yok. Çığlıklarımız beden duvarlarımızı yırtıyor, duyulmuyor, içimiz acıyor ve canlarımız yanıyor” diye ifade etti.
EKOLOJİ SERVİSİ