Dersim’in Ovacık ilçesindeki Efkar Tepesi bölgesinde yapılan arkeolojik çalışmada 20 bin yıl ile 200 bin yıl aralığına yerleştirebilecek döneme ait insan izi bulunduğu belirtildi
Dersim’in Ovacık ilçesindeki Efkar Tepesi bölgesinde yapılan arkeolojik çalışmada orta-üst paleolitik ve epipaleolitik döneme ait yontma taş aletler bulundu. Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Yasemin Yılmaz, “Elde ettiğimiz tarihi kalıntılar buradaki insan yaşamının 20 bin ile 200 bin yıl aralığına yerleştirebileceğimiz bir döneme ait. Ama gerçek sonuçlar çalışmalarımızın tamamlanmasından sonra yapacağımız tespitlerde ortaya çıkacaktır” dedi.
‘Kültürel dönemleri tespit ettik’
Dr. Yasemin Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında Dersim’in arkeolojik açıdan zengin bir bölge olduğuna dikkat çekerek, “Çalışma kapsamında bütün il ve ilçelerine bakıyoruz. Çalışmamız ilk olarak Pertek’te başladı. 2017 yılında Pertek’te orta paleolitiğe tarihlenebilecek alanlar bulduk. Bu bizim açımızdan önemliydi. Diğer önemli bir keşif de ilk yerleşik toplumların en kuzey izlerini Pertek bölgesinde keşfetmiştik. Alt paleolitik dönem dediğimiz insanların konargöçer yaşadıkları, ağırlıklı olarak onlardan geriye taş aletlerin kaldığı kültürlerden günümüze kadar farklı ilçelerde bütün kültürel dönemleri tespit ettik” dedi.
İnsan yaşamı için büyük keşif
Yılmaz, Ovacık ilçesindeki yüzey araştırmalarında elde edilen tarihi bulguların Anadolu arkeolojisi ve insan yaşamı açısından çok önemli bir keşif olduğunu belirterek, “2015 yılında Ovacık’ta kısa bir çalışma yapmıştık. Orada demir çağına tarihlenebilecek bir alan tespit etmiştik. Efkar Tepe diye tescilli bir höyük var, oraya da biraz baktık. Ama bizim amacımız tescilli höyüklerden ziyade yeni arkeolojik alanlar tespit ederek bunların kültürel alanlara girmesini sağlamak. Bu yılki çalışmalarımızda Pülümür, Ovacık ve Çemişgezek’e odaklandık. Çemişgezek’te Keban su seviyesinin düşmesi sonucunda höyük kalıntılarından geriye kalan izlere baktık. Zaten orada kazı yürütülmüştü. Oraya dair daha net bilgilerimiz vardı. Pülümür’de günümüze daha yakın dönemler tespit ettik. Ovacık’ta cuma gününden itibaren çalışmaya başladık. 4 gün oraya odaklandık. Ovacık’taki çalışmalarımızda epipaleolitik ilk yerleşik toplumlardan hemen önceki dönemi tespit ettik” diye belirtti.
İnsan yaşamı 200 bin yıllık
Elde ettikleri kalıntılarla Dersim’deki yaşamın 200 bin yıla kadar var olduğu ortaya çıktı. Kesin sonucun daha çok bulguları elde etmekle belirleneceğini söyleyen Yılmaz, “Daha fazla bulguya ihtiyacımız var. Elde ettiğimiz bulgular buradaki yaşam tarihini 200 bin yıla kadar götürüyordu. Çok net bir şey söyleyemiyoruz. Çünkü biz bunları yüzeyden topluyoruz. Daha net bir şey söyleyebilmemiz için arkeolojik bulgular ile kazı metoduyla oralarda kazı yapıp, farklı tekniklerle tarihleme yapmamız gerekiyor. Elde ettiğimiz tarihi kalıntılar buradaki insan yaşamının 20 bin yıl ile 200 bin yıl aralığına yerleştirebileceğimiz bir döneme ait. Ama gerçek sonuçlar çalışmalarımızın tamamlanmasından sonra yapacağımız tespitlerde ortaya çıkacaktır” dedi.
KÜLTÜR SERVİSİ