Müfredat değişikliğiyle yenilenen ders kitaplarına yönelik yapılan araştırmaya göre, ilköğretim kitaplarında kadın görünürlüğü azalırken seküler ögeler daha az yer alıyor
Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilköğretim okullarında müfredat değişikliğine gitmesiyle yenilenen kitaplarda, eskiyi bile aratacak derecede olumsuz ve sorunlu içerikler yer alıyor. Akademisyenler Dr. Canan Aratemur Çimen ve Dr. Sezen Bayhan tarafından hazırlanan “Değişen Ders Kitaplarında Sekülerizm ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Araştırması”, bu gerçekliği ortaya koyan bir çalışma sundu. Deutsche Welle Türkçe’ye konuşan akademisyenler konuya ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı.İlköğretim ve ortaöğretim okullarında okutulan Türkçe, Hayat Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Tarih ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabı ve bu kitapların 2016 baskılarının karşılaştırıldığı araştırmaya göre, yenilenen ders kitaplarında toplumsal cinsiyet eşitliği içeriğinin tamamı, seküler ögelerin çoğunluğu çıkarıldı.
Kadın görünürlüğü azaldı
Akademisyenler, yeni kitaplarda daha ayrımcı ve eşitsizlikleri artırıcı bir söylem kullanıldığına dikkat çekiyor. Rapora göre, 2016 ve 2017 yılı 5. Sınıf Sosyal Bilgiler ders kitapları karşılaştırıldığında, yeni kitapta kadınların meslek sahibi olarak gösterildiği görseller azaldı. Öte yandan, 2016 ve 2017 yılı 1. Sınıf Türkçe kitaplarında kadınların çalışma yaşamında gösterildiği görseller çok sınırlı şekilde yer alıyor ve kadınları otorite ve siyasi güç sahibi olarak temsil eden içeriklerin çoğu çıkarılmış.
‘Namus’ kavramı
Kitaplarda Hz. Muhammed’in kadın haklarına verdiği önem, “Siz kadınları tanrının emaneti olarak aldınız ve onların namusunu Allah’ın emri ile helal kıldınız” ifadesi göze çarpıyor. Ayrıca, bütün hikâyeler Kurtuluş Savaşı ve 15 Temmuz darbe girişimi üzerine kurulu.