Britanyalı yazar ve gazeteci Johann Eduard Hari’nin “Kaybolan Bağlar: Depresyonun Gerçek Nedenleri ve Beklenmedik Çözümler” isimli kitabı Metis Yayınları’ndan çıktı.
Kitabı Türkçeleştiren isim Barış Engin Aksoy, yayına hazırlayan ise Özde Duygu Gürkan. “Kaybolan Bağlar”, yazarın kendisinin de uzun yıllar mücadele ettiği depresyonun altında yatan nedenleri ve olası çözümlerini bulmak üzere çıktığı yolculuğun hikâyesini anlatıyor.
Şahsi olduğu kadar toplumsal da olan, deneyimler kadar bilimsel olgu ve araştırmalara da dayanan hikâye, insanların mutsuzluğu kanıksamak ve ilaçlar yoluyla bastırmaya çalışmak yerine daha kalıcı, daha sağaltıcı çözümlere yönelebileceğine işaret ediyor. Kitabında depresyon ve kaygının nedenlerini bir başlık altında toplayan yazar, “Yeniden Bağ Kurmak Yahut Başka Türlü Bir Antidepresan” başlıklı bölümde ise ‘gerçek çözümler’e eğiliyor.
Ona göre depresyon önemli ölçüde kolektif bir sorun, içinde yaşadığımız kültürde mevcut olan bir tersliğin sonucu. Ve eğer depresyonu böyle anlar ve algılarsak çözümün de –önemli ölçüde– kolektif olması gerektiğini göreceğiz.
İSTANBUL