6 Şubat depremlerinin üzerinden 11 ay geçti. Depremzedeler hala temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanırken, verilen konut sözleri de belirsiz. Depremzedeler, konutların verildikten sonra 20 yıl borçlanacaklarını ve nasıl ödeyeceklerini düşünüyor
6 Şubat’ta Mereş (Maraş) merkezli gerçekleşen iki büyük depremin üzerinden neredeyse 1 yıl geçecek. İktidar “depremin yaralarını sardık” diyerek propaganda yaparken, gerçekler bunun tam zıttı.
Depremzedeler en temel ihtiyaçlarını karşılamakta bile zorluk yaşarken, konut ihtiyacı da karşılanmadı.
Depremin ardından Meletî’de (Malatya) depremin ardından yardım kuruluşları ve siyasi partilerin dayanışma grupları sayesinde depremzedeler çadır kentlere yerleştirildi. Toplamda 74 fakrlı noktada 28 bin 643 bin konteynerdan oluşan konteyner kentler kuruldu. Ancak kalıcı konutlar yapılmadığı için depremzedeler bu kışı da zorlu şartlar altında geçirecek.
Kentin merkez Çirmik (Yeşilyurt) ilçesinde bulunan konteyner kentte kalan depremzedeler, yaşadıkları zorlukları Mezopotamya Ajansı’ndan Mahmut Altıntaş’a anlattı.
20 yıl borç mu ödeyecekler?
Depremzedelerden Azize Aydın, kaldıkları konteynerdan su damladığını ve yerlere kova koymak zorunda kaldıklarını söyledi. Ayrıca, ısıtma cihazları da elektrikli olduğu için elektrik kesintilerinde de oldukça üşüdüklerini belirtti. Aydın, devletin görmezden gelmemesi gerektiğini belirterek, “Ev yapılsa dahi borç olarak verecekler. 20 yıl bir borcun altına gireceğiz ona da gücümüz yetecek mi bilmiyoruz” diye konuştu.
Borçlandırarak ev verecekler
İşsizlik olduğu için çalışıp kiralık bir eve geçemediklerinden yakınan Hasan Bozduman da kaldıkları konteynerlerden bir an önce kalıca konutlara geçmek istediklerini dile getirdi.
Bozduman, “Ev yapılacak diyorlar ama ne zaman tamamlanıp da bize teslim edilecek bilmiyoruz. Zaten evi de borçlandırarak veriyorlar. Büyük bir zarara uğradık, bunu nasıl karşılayacağız bilmiyorum” diye konuştu.
Kiracılara ev yapılmıyor
Depremzede Erdal Aluç ise küçük oldukları için eşi ve 3 çocuğuyla birlikte kaldıkları konteynerin kendilerine yetmediğini söyledi. Aluç, “Yaşam alanı olarak konteynerlar çok dar. Kış olduğu için çocukları dışarıya da çıkaramıyoruz. Bir şekilde idare etmeye çalışıyoruz. Konteynerler uzun süre kalmaya elverişli değil” dedi.
İnşa edilen deprem konutlarında daha önce kirada kalan depremzedeler için de imkânlar sağlanması gerektiğini belirten Aluç, “Ben kiracı olduğum için bize ev yapılmıyor. Kiracılara da TOKİ’lerde hak tanınmasını talep ediyoruz. Bunun için bir çalışmanın yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.
MELETÎ