Depremde 30 ev ile 10 ahırın yıkıldığı Pütürge ilçesindeki Gündeğer mahallesine hala çadır verilmedi. Depremzedeler, gece -2 dereceyi bulan havada ateş yakarak dışarıda ya da arabalarında sabahlıyor
Elazığ’ın Sivrice ilçesi merkezli 6.8 şiddetindeki depremin artçıları devam ederken, depremde yaralı ve ölü sayısı artıyor. Depremin en çok hissedildiği Malatya’nın Pütürge ilçesinde bulunan Gündeğer mahallesinde ise 30 ev ve 10 ahır yıkıldı. Yurttaşlar depremin olduğu geceden beri çadır istediklerini gerekli yerlere vurgularken, mahalleye şimdiye kadar çadır yardımı gelmediğini vurguladı. Hava sıcaklığının -2 derecelere kadar düştüğü mahallede depremzedeler ateş yakarak dışarıda ya da arabalarında sabahlıyor. Mahalleli Yusuf Yıldırım, ‘İçine girebileceğimiz bir çadır dahi yok’ diyerek yaşadıklarını Mezopotamya Ajansı (MA) anlattı.
Sivrice’ye 10- 15 kilometre uzaklıkta olan 60 hanelik mahallede 30 ev ile 10 ahır olmak üzere 40 yapı yıkıldı. Geriye kalan evler ise ağı hasarlı olduğu için mahalleli içine giremiyor.
Kaymakam, Jandarma sessiz
“Devlet deprem gününden bu zamana kadar bize el atmadı” diyen muhtar Selahattin Yıldırım, depremden sonra kendilerini ziyarete gelen Malatya Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı, AKP ve MHP milletvekillerinin kendilerine çadır ve yardımlarda bulunulacağını söylemelerine rağmen şu ana kadar çadırın verilmediğini söyledi. Yıldırım, “Yani Gündeğer mahallesine herhangi bir şey gelmedi. Dün gelecek dediler, gelmedi. Kaymakamı arıyoruz birazdan gelecek diyor. Jandarmada aynısını söylüyor. Velhasıl gelmedi” dedi.
‘İnsanlarda hayvanlarda dışarıda’
2 gecedir evleri yıkılan yurttaşların soğukta kaldıklarını vurgulayan Yıldırım, “İnsanlarımız dışarda ateş yakıp geceyi geçiriyorlar. Bu gecede aynı şeyi yapıyorlar. Bu durumun yaşanmaması lazımdı. Bu durumun yaşanmasına çok üzüldüm. Çadırların bugün geleceğini söylediler. Bakalım gelecek mi? Evleri yıkılan insanların hepsi dışarda. Arabalarının içinde geceyi geçiriyorlar. Yine ufak kulübelerde ateş yakarak sabahlamaya çalışıyorlar. Önceki akşam devlet ekranı geldiğinde kendilerine çadıra ihtiyacımız olduğunu söyledik. Yaklaşık 10 tane de ahır yıkıldı. Yine o insanlarda dışarda, hayvanlarda” diye konuştu.
‘Çadırımız yok’
İstanbul’da yaşayan Yusuf Yıldırım adlı mahalleli, depremden sonra annesi ve babasının yanına geldiğini, evlerinin yıkılmasa da yaşanılabilecek durumda olmadığını kaydetti. Sarsıntıların halen devam ettiğini, evin içine girilmeyecek kadar riskli olduğunu belirten Yıldırım, şöyle devam etti: “Depremden sonra annem ve babam geceyi dışarda geçirdiler. Şu anda da dışardalar. İçine girebileceğimiz bir çadırımız dahi yok. Dün için gelecek dediler ama şu ana kadar bize ulaşan bir şey yok. Dün ve gece dışardaydık. Sağ olsun komşularımız evlerinin kapılarının açtılar. Annem ile babam başka bir komşumuz da misafir olarak aldı. Umarım bugün çadır gelir. Şu anda hava durumu eksi 3 ile 5 derece arasında. Bu soğukta dışarda kalıyoruz. Devlet bu konuda bize destek vermedi. Bir an önce bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz.”